Πριν λίγες μέρες, στις 13 Μαρτίου, ο Ηλίας Καραγιάννης, ο τελευταίος αντιστασιακός , «έφυγε» από την ζωή, πριν συμπληρώσει τα 100 του χρόνια. Ο Ηλίας Καραγιάννης έδωσε την πρώτη και τελευταία του συνέντευξη στα μέλη του ΣΙΜΕΑ , τον Σύλλογο που είναι αφιερωμένος στην έρευνα για την δράση της Εθνικής Αντίστασης.

Τα μέλη του ΣΙΜΕΑ, η κ. Αγγελική Νικολάου και Απόστολος Αποστολάκης, τον συνάντησαν τον Δεκέμβρη του 2019, στην Ανάβρα του Αλμυρού, τη λεγόμενη και Γούρα, με την μεσολάβηση του κ. Ρίζου Πάντζιου. Αγωνιστής της Αντίστασης ο κ. Ηλίας Καραγιάννης, στο χωριό του ήταν γνωστός σαν ΙΛΑΡΧΟΣ λόγω του αξιώματος που είχε στον Δημοκρατικό Στρατό  στην διάρκεια του εμφυλίου. Σύμφωνα με τον Σύλλογο ΣΙΜΕΑ που κατέγραψε την ιστορία του, ο Ηλίας Καραγιάννης  γεννημένος στην Ανάβρα το 1923, το δεύτερο από τα 7 παιδιά του Θωμά και της Μαρίας Καραγιάννη,  πήγε σχολείο μέχρι την Τετάρτη Δημοτικού κι έπειτα δούλευε στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες της οικογένειας. Φτωχή οικογένεια, δημοκρατική, Βενιζελική.

Το 1943 οι Ιταλοί έκαψαν όλο το χωριό εκτός από 2 εκκλησίες.
Ο κ. Ηλίας Καραγιάννης, τους  μίλησε για τον φόβο που επικρατούσε στο χωριό στη διάρκεια της Κατοχής, κυρίως για τις αριστερές οικογένειες, που υπέφεραν όχι μόνο από τους κατακτητές αλλά κυρίως από τους συνεργάτες των Γερμανών και τους χωροφύλακες.

Προηγούμενο άρθροΕκθεση – φωτιά του Ελεγκτικού συνεδρίου για δημόσια έργα, τράπεζες, υγεία και παιδεία
Επόμενο άρθροΜε μπλούζα για τα Τέμπη εμφανίστηκε στη Βουλή η βουλευτής Μαρία Απατζίδη