Πιλοτικό πρόγραμμα αντισεισμικής εκπαίδευσης και προστασίας σε σχολεία της Θεσσαλίας ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, κ. Ευθύμιος Λέκκας, με την παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας κ. Ζέττας Μακρή, με την οποία συνεργάζονται στην εκπόνηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Μάλιστα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται η κ. Μακρή με τον κ. Λέκκα, καθώς σε ολόκληρη την θητεία σας στην κυβέρνηση έχουν δρομολογηθεί διάφορα αντισεισμικά έργα, γεγονός αναγκαίο εάν αναλογιστούμε πως η Ελλάδα παρουσιάζει την υψηλότερη σεισμική επικινδυνότητα στην Ευρώπη.

Ο κ. Λέκκας ξεκίνησε τονίζοντας το πολυετές έργο του ΟΑΣΠ, προσφέροντας ταυτόχρονα αντισεισμικό έργο ανθεκτικότητας στα σχολικά κτίρια, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις για το εκπαιδευτικό προσωπικό και το μαθητικό σύνολο της χώρας.

Για το παρόν έργο ο κ. Λέκκας ανέφερε πως «σε συνεργασία με την κ. Μακρή αναπτύξαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντισεισμικής προστασίας, το οποίο θα τρέξει πιλοτικά στη Θεσσαλία».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Λέκκας εξήγησε πως θα μελετηθεί κάθε σχολείο ξεχωριστά, για να εκτιμηθούν οι διαφορετικοί κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε σχολική μονάδα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί επιμορφωτικό πρόγραμμα στους εκπαιδευτικούς και μαθητές κάθε σχολείου, ανάλογα με τα ευρήματα της μελέτης και τους πιθανούς κινδύνους.

Στόχος σύμφωνα με τον κ. Λέκκα είναι να «δοθούν οι γνώσεις στους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά, ώστε να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους και να έχουν την δυνατότητα να τους αντιμετωπίσουν». Σημαντικό επίσης για τον κ. Λέκκα είναι να μεταφέρονται οι γνώσεις και στο σπίτι στις οικογένειες, ώστε να διαχέονται οι χρήσιμες αντισεισμικές πληροφορίες.

Όταν μελετηθούν οι σεισμικοί κίνδυνοι κάθε σχολείου ξεχωριστά, το πρόγραμμα σύμφωνα με τον κ. Λέκκα θα περάσει στο επόμενο στάδιο της πιστοποιημένης διαδικασίας μελέτης του επιπέδου ετοιμότητας κάθε σχολικής μονάδας.

Το πιλοτικό πρόγραμμα με τη συνεργασία της Υφυπουργού κ. Μακρή, ξεκίνησε πριν 8 μήνες, με τον κ. Λέκκα να ευελπιστεί πως θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα, το οποίο θα ξεκινήσει από τη νέα σχολική χρονιά, περιλαμβάνει ένα σύνολο συνδυασμένων δράσεων και επιμορφωτικών ενοτήτων όπως:

Την δια ζώσης εκπαίδευση με χρήση καινοτόμου και πρωτότυπου εκπαιδευτικού υλικού το οποίο έχει συγγραφεί ειδικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Την εξ’  αποστάσεως εκπαίδευση μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

Την χορήγηση πρωτότυπου ψηφιακού υλικού και βίντεο τα οποία είναι μοναδικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την ανάλυση και εκτίμηση κινδύνων, τρωτότητας και υπολογισμό διακινδύνευσης σε κάθε σχολικό συγκρότημα.

Την διεξαγωγή πρότυπων ασκήσεων διαχείρισης έκτακτων αναγκών σε σχολικά συγκροτήματα από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Την κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης εκτάκτων αναγκών σε σχολικά συγκροτήματα, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά των κτιρίων και το υφιστάμενο γεωμορφολογικό, γεωδυναμικό και υδρομετεωρολογικό πλαίσιο της κάθε σχολικής μονάδας.

Προηγούμενο άρθροΣε συμπληγάδες καινοτομίας – κόστους φαρμάκων η Ευρώπη
Επόμενο άρθροΣυνεχίζει ακάθεκτος ο Πανσερραϊκός, 2-0 τη Βέροια