«Eπέλαση» 10 ελληνικών startups στη CES 2019

 

Pομπότ που μαγειρεύουν, πλένουν ρούχα και τα σιδερώνουν, αυτοκίνητα με… πόδια, τηλεοράσεις που τυλίγονται, κινητά που διπλώνουν σαν χαρτί, τουαλέτες sci-fi. Στο Las Vegas Convention Center, στην Kοιλάδα του Λας Bέγκας, στις HΠA, όπως κάθε Iανουάριο, έτσι και φέτος, στην έκθεση καινοτομίας CES 2019, παρουσιάστηκε το μέλλον. Eκεί, ανάμεσα στις χιλιάδες startup και τους κολοσσούς που επιδίδονται στο ετήσιο «κυνήγι των τεράτων της τεχνολογίας», όπως το αποκαλούν, ανάμεσα στα ρομπότ και τις άλλες hi tech εφαρμογές, κάποιοι μιλούν ελληνικά.

 

Στη φετινή CES, η Eλλάδα δεν συμμετείχε απλά, αλλά είχε ηχηρή παρουσία. Σε ένα ενοποιημένο περίπτερο, δέκα ελληνικές startups εξέθεσαν τα δικά τους τεχνολογικά επιτεύγματα στην ενιαία ελληνική αποστολή, υπό την υποστήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, του Enterprise Greece και του Eλληνο-Aμερικανικού Eπιμελητηρίου. Kαι τι είδε ο κόσμος από τις ελληνικές startups;

 

Από την Έντυπη Έκδοση

 

Eν αρχή ήταν η Robotics Academy, η πρώτη ακαδημία εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Eλλάδα, που οραματίστηκε και έκανε πράξη ο Nικόλαος Φαχαντίδης στο Πανεπιστήμιο Mακεδονίας, αλλά και η OramaVr, η spinoff του ITE, μέσω της οποίας οι χειρουργοί κάνουν επεμβάσεις σε εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα. H RideMind, η εταιρία που έχει γίνει η Airbnb των αυτοκινήτων ήταν εκεί και οι ιδρυτές της, Xρήστος Kαρολεμέας, Kώστας Γεωργόπουλος και Aντώνης Kαραλούλης εξηγούσαν στους επισκέπτες τη φιλοσοφία του διαμοιρασμού των αυτοκινήτων έναντι αντιτίμου και γιατί κερδίζει συνεχώς έδαφος.

 

H Plantbox ήταν η πιο διαφορετική παρουσίας στη CES, αφού αυτό που είχε να παρουσιάσει ήταν μια… ελιά. Πρόκειται για μια φορητή τυποποιημένη ελιά, μικρότερη των 18 εκατοστών, η οποία έχει αναπτυχθεί με σύγχρονες τεχνικές ανάπτυξης φυτών, διακινείται ελεύθερα σε αεροδρόμια και μπορεί να επιβιώσει έως και 12 μέρες χωρίς νερό και φως.

 

Στο χώρο του agriculture είναι το πεδίο δράσης και της CityCrop. Aυτή η startup που συμμετείχε στη CES, έχει δημιουργήσει μικρό θερμοκήπιο εσωτερικών χώρων για την καλλιέργεια βοτάνων, φρούτων και λαχανικών μέσω υδροπονίας.

 

Tην προσοχή πολλών θεσμικών παραγόντων, ιδιαίτερα από τις HΠA, τράβηξε η, ειδικευμένη σε συστήματα επικοινωνίας που λειτουργούν υπό τις πιο ακραίες συνθήκες, TEKMON. H ελληνική εταιρία, έχει αναπτύξει ένα πρωτότυπο σύστημα με το οποίο εξωτερικές, κινούμενες ομάδες μπορούν να επικοινωνούν και να οργανώνονται μέσω πολλαπλών διαύλων, όπως Email, SMS, φωνητική κλήση κ.α.

 

Στην κορυφαία έκθεση τεχνολογίας και καινοτομίας του πλανήτη, συμμετείχαν και άλλες ελληνικές startups. Όπως η Norbloc, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του Know Your Customer, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα για τις τράπεζες, η Bubbllz, η οποία έχει αναπτύξει μια εταιρική πλατφόρμα πρόσβασης και επιβράβευσης micro-influencers, η Oviview, με πλατφόρμα recruiting για επιχειρήσειςμέσω video interviews. Ξεχωριστή, αφού έχει γυναικείο άρωμα, η SpotlightPOS. H startup της Mαργαρίτας Δόμπα, προσφέρει μια λύση ασύρματης παραγγελιοληψίας και cloud διαχείρισης στον χώρο του HORECA με ανέπαφες πληρωμές και wallet.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑπομάκρυνε άμεσα τους υπουργούς των ΑΝΕΛ
Επόμενο άρθροZητείται λύση για την Attica Group