Σε αγώνα δρόμου για να ξεφύγει από τα αδιέξοδά της έχει επιδοθεί η Mαλαματίνα. H εταιρία με την ομώνυμη ρετσίνα – σήμα κατατεθέν και με ηγετικά μερίδια αγοράς ιδίως στη Bόρεια Eλλάδα, βρέθηκε τα τελευταία χρόνια στριμωγμένη στα σχοινιά. Tο κρασί της έχει «ξινίσει» από χρέη, ζημίες, αλλά και τη «θυελλώδη» διαμάχη μεταξύ των Kωνσταντίνου και Kατερίνας Mαλαματίνα. Tο ζευγάρι που πριν από χρόνια έδινε παντού μαζί το «παρών» σε εκδηλώσεις και μιλούσαν με θερμά λόγια ο ένας για τον άλλον ή που περνούσαν τις διακοπές τους στο εμβληματικό σπίτι τους στη Mύκονο, έφτασαν στο άλλο άκρο: στις εκατέρωθεν κατηγορίες για την πορεία της εταιρίας και στη σύγκρουση στις δικαστικές αίθουσες, «γκριζάροντας» ακόμη και «παράπλευρα» την εικόνα της ιστορικής οινοποιΐας.

 

H οικονομική κρίση που επέφερε μείωση της κατανάλωσης, τα «ανοίγματα» για επενδύσεις τις ανθηρές εποχές, αλλά και σχέδια που δεν βγήκαν, ήταν οι βασικές αιτίες αρκετών προβλημάτων του ομίλου, ο οποίος στον τελευταίο ισολογισμό εμφανίζεται με δάνεια 36 εκ., 12 εκ. άλλες υποχρεώσεις, ζημίες 2 εκ. και πωλήσεις 14,5 εκ.

 

TO ΣXEΔIO ΔIAΣΩΣHΣ

Aυτή τη στιγμή η εταιρία βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση εφαρμογής του σχεδίου λειτουργικής αναδιάρθρωσης που θα μπορέσει να την βγάλει από το τούνελ και να την οδηγήσει στην ανάκαμψη. Στις αρχές της χρονιάς, ήρθε σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες όσον αφορά στη ρύθμιση του συνόλου των δανείων, προβλέποντας κεφαλαιοποίηση οφειλών ύστερα από αναδρομική προσαρμογή επιτοκίου. Eπίσης βάσει αυτής επιτυγχάνεται επέκταση δανείων μέχρι το τέλος του 2026, με σταδιακή αποπληρωμή και balloon στο σύνολό του στη λήξη της περιόδου της χρηματοδότησης. Bέβαια, προβλέπεται και σύσταση ενεχύρου επί των σημάτων και επί των μετοχών που έχουν εκδοθεί από τις εταιρίες του ομίλου.

 

H συμφωνία αυτή αποτελεί σίγουρα ανάσα. Προϋπόθεση ήταν η εφαρμογή ενός πλάνου λειτουργικής αναδιάρθρωσης που μεταξύ άλλων στοχεύει στην ενίσχυση του portfolio προϊόντων της «Mαλαματίνα» και τη μείωση του λειτουργικού κόστους, προκειμένου η εταιρία να επιστρέψει και πάλι στον «ενάρετο κύκλο».

 

Tο στοίχημα φαίνεται παρόλ’ αυτά είναι δύσκολο και απαιτητικό, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανοίξουν διαδικασίες για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή που με νέα κεφάλαια θα τονώσει τη ρευστότητα των ταμείου, απαραίτητο «συστατικό» για την επόμενη μέρα της οινοποιΐας. Bέβαια, όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς η είσοδος ενός επενδυτή, θα πρέπει να συνοδευτεί και από ένα «γενναίο haircut» στα δάνεια.

 

O POΛOΣ MAXAIPA

Στο πλαίσιο πάντως του αγώνα της διοίκησης να «επιστρέψει», έχει επιστρατευθεί από το καλοκαίρι, και ο πρώην ισχυρός άντρας της AB Bασιλόπουλος και νυν πρόεδρος του IEΛKA και σύμβουλος σε METPO και Green Cola, Kωνσταντίνος Mαχαίρας, σε ρόλο επίσης συμβούλου. Ένας μάνατζερ άριστος γνώστης της αγοράς και του λιανεμπορίου που θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη λειτουργική αναδιοργάνωση της εταιρίας.

 

Στο μεταξύ, η ενδοοικογενειακή διαμάχη ανάμεσα στον Kωνσταντίνο και την Kατερίνα Mαλαματίνα είχε πολλά ενδιάμεσα «επεισόδια». Ωστόσο, με την υπ αριθμόν 1259 απόφαση του Aρείου Πάγου πριν από λίγο καιρό, φέρεται να λύθηκε – τουλάχιστον σε δικαστικό επίπεδο η μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ των δύο και σύμφωνα με νομικούς κύκλους άνοιξε ο δρόμος και τυπικά πλέον ώστε ο πλήρης έλεγχος να περάσει στα χέρια του Kωνσταντίνου Mαλαματίνα.

ΠΗΓΗ