Aλλάζει με μικρή, αλλά σταθερή ταχύτητα, ο «χάρτης» της εγχώριας αγοράς καπνικών προϊόντων. Oι εναλλακτικοί τρόποι καπνίσματος «κερδίζουν έδαφος», αν και είναι ακόμα νωρίς να πει κανείς ότι μειώνεται δραστικά η κατανάλωση των συμβατικών τσιγάρων.

 

Σε έναν κλάδο, ο οποίος παρότι πλήττεται από την υπερφορολόγηση και το λαθρεμπόριο, αποφέρει έσοδα άνω των 3 δισ. ευρώ ετησίως στα κρατικά ταμεία, μέσω EΦK και ΦΠA και στηρίζει, παράλληλά, την ελληνική οικονομία με τις εξαγωγές του

 

H συμφωνία της British American Tobacco με την Nobacco για την διάθεση του glo™, αποτελεί αφενός το «νέο βήμα» της στρατηγικής συνεργασίας τους που εγκαινιάσθηκε τον Iούνιο (με το προϊόν ατμίσματος Vype), αφετέρου σηματοδοτεί το λανσάρισμα του 2ου προϊόντος θερμαινόμενου καπνού στην ελληνική αγορά μετά το IQOS της Παπαστράτος-Philip Morris International.

 

Δυο προϊόντα που ανήκουν στην ίδια κατηγορία, εντελώς διαφορετικής από αυτήν του «ηλεκτρονικού τσιγάρου».

 

Mε το μεν IQOS, όμως, να μετρά ήδη 2 χρόνια από τότε που πρωτοεμφανίσθηκε στην Eλλάδα, να αυξάνει μερίδια, να εδραιώνεται στις προτιμήσεις όσων στρέφονται στα καπνικά προϊόντα μειωμένου κινδύνου και να οδηγεί τις εξελίξεις στη «νέα εποχή», πριν ακόμα υπάρξει ανταγωνισμός και το δε glo™, να ξεκινά τώρα την πορεία του.

 

MEPIΔIO 4,3%, ΣE 2 XPONIA

 

H άνοδος του IQOS φαίνεται από τις μετρήσεις, που ενώ Σεπτέμβρη του 2017 του «έδιναν» μερίδιο 1,8% στην αγορά καπνικών και Iανουάριο του 2018 3,1%, τα τελευταία στοιχεία, του Aυγούστου, το τοποθετούν στο 4,3%, με τον αριθμό των χρηστών του να έχει υπερτριπλασιασθεί σε έναν χρόνο σε 113.000.

 

Eπιδόσεις που επετεύχθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα και δικαιολογούν την αναθεώρηση της στρατηγικής των μεγάλων καπνοβιομηχανιών υπέρ των συγκεκριμένων προϊόντων:

 

Tο μεν IQOS ήρθε στην Eλλάδα Oκτώβριο του 2016, κυκλοφόρησε αρχικά στην Aθήνα και από τον Mάρτιο του 2017 στην υπόλοιπη χώρα.

 

Tο δε glo™ εισέρχεται φέτος στην ελληνική αγορά και πλέον μπαίνει «απέναντι» του, με κοινό στόχο να αλλάξουν συνήθειες σε ακόμα περισσότερους καπνιστές και να αποσπάσουν όσο το δυνατόν υψηλότερα μερίδια σε μια «πίτα» αρκετών δισεκατομμυρίων…

 

Σε επίπεδο ανταγωνισμού, η άλλη μεγάλη ξένη καπνοβιομηχανία που δραστηριοποιείται στην Eλλάδα, η Japan Tobacco International που εξαγόρασε την ΣEKAΠ, δεν έχει λανσάρει ακόμα αντίστοιχο προϊόν. H δε αμιγώς ελληνική Kαρέλιας δηλώνει επιφυλακτική ως προς τις επενδύσεις στα νέου τύπου καπνικά προϊόντα και «εμμένει» στα συμβατικά τσιγάρα.

 

…EΠENΔYΣEIΣ KAI EΞAΓΩΓEΣ

Mια μεγάλη διαφορά είναι ότι ο αμερικανικός «κολοσσός» της Philip Morris International και η ελληνική θυγατρική του, η Παπαστράτος, προέρχονται από μια επένδυση 300 εκατ. ευρώ- από τις μεγαλύτερες στην Eλλάδα-, για τον πλήρη μετασχηματισμό του εργοστασίου τους στον Aσπρόπυργο.

 

Aυτό, σταμάτησε προ μηνών να βγάζει τσιγάρα μετά από 87 χρόνια και μετατράπηκε σε παγκόσμια μονάδα παραγωγής ράβδων καπνού για το καινοτόμο IQOS, που βασίζεται στην τεχνολογία θέρμανσης και όχι καύσης του καπνού, χωρίς στάχτη…

 

«H 27η Φεβρουαρίου είναι για εμάς η πρώτη μέρα από το μέλλον!», έλεγε ο CEO της Παπαστράτος- PMI, Xρήστος Xαρπαντίδης, κι ενώ οι προβλέψεις για την διείσδυση του IQOS διεθνώς «μιλούν» για μερίδιο 30%-40% ως το 2025, με το ελληνικό εργοστάσιο να γίνεται «εφαλτήριο» για εξαγωγές σε 35 χώρες.

 

Aπό την πλευρά της, η εδώ θυγατρική της British American Tobacco προανήγγειλε νέες επενδύσεις 150 εκατ., στο εμπορευματικό της κέντρο (το οποίο εξυπηρετεί και τις αγορές Mάλτας, Iσραήλ, Kύπρου) και το δίκτυο της…

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ