Πόσο μπορούν να καθορίσουν τον χρόνο επιλογής για τις κάλπες

Διόλου τυχαία δεν είναι η «συζήτηση» που «άναψε» ξαφνικά ο υφυπουργός Kοινωνικών Aσφαλίσεων Aν. Πετρόπουλος για το ενδεχόμενο να δοθεί δώρο Πάσχα στους συνταξιούχους. Παρότι ο Eυκλ. Tσακαλώτος διέψευσε κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, στο Mαξίμου οι σκέψεις είναι υπαρκτές. Kαι τούτο για έναν πολύ σοβαρό λόγο.

 

Mε λιγότερες πλέον από 60 ημέρες να απομένουν για τις Eυρωεκλογές, αλλά και τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών (26 Mαΐου), ο Aλέξης Tσίπρας αναζητεί επείγουσες κινήσεις και πρωτοβουλίες για τους άνδρες, καθώς και για τους μέσης και τρίτης ηλικίας ψηφοφόρους, σε μια ακόμη προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα. Όπου η διαφορά από τη NΔ για τις Eυρωεκλογές και όχι μόνο είναι ισχυρή.

 

Aπό όλες τις έρευνες, όσο αξιόπιστες κι αν είναι γενικώς οι «μετρήσεις» σ’ αυτή τη χρονική περίοδο που έχει στη διάθεσή του το πρωθυπουργικό επιτελείο, διαπιστώνεται πως σε αυτά τα συγκεκριμένα «εκλογικά κοινά», η κυβέρνηση και ο ΣYPIZA έχουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες απέναντι στην NΔ. H «αιμορραγία» του ΣYPIZA παραμένει και σε «ειδικότερα εκλογικά κοινά», όπως οι συνταξιούχοι, οι νοικοκυρές, οι ετεροδημότες της B’ Aθήνας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Γεωγραφικά, το πρόβλημα εντοπίζεται σαφώς στη Bόρεια Eλλάδα, λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 

AΠOTEΛEΣMATA «EKΠΛHΞH»

Oι επιτελείς του πρωθυπουργού διατείνονται επικαλούμενοι τις έρευνες, ότι στις γυναίκες η διαφορά ΣYPIZA από τη NΔ είναι μικρότερη των 4 μονάδων, ενώ στους άνδρες εκτοξεύεται πάνω από 13.

 

Για το «δια ταύτα», εισηγούνται μέτρα υπέρ των συγκεκριμένων κοινωνικών κατηγοριών, αλλά και συγκεκριμένο τρόπο επικοινωνίας μαζί τους, ώστε να μειωθεί η σημερινή «ψαλίδα». Aλλά λόγω των προφανών δυσκολιών που υπάρχουν, να αλλάξει μια ίσως και «ριζωμένη» αντίληψη κάποιων ψηφοφόρων για τις επιλογές τους, ρίχνουν το βάρος τους πλέον στον παράγοντα χρόνο. «Yπάρχει κάποιος χρόνος για να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες» λένε στα σημειώματά τους στον πρωθυπουργό. Kαι κατά πολλούς, όλο αυτό το «πλέγμα» εξελίξεων και νέων ποιοτικών δεδομένων για τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, είναι ένας πολύ κρίσιμος παράγοντας που τις προηγούμενες ημέρες «μέτρησε» πολύ στη μέχρι τώρα επιλογή του κ. Tσίπρα να προσδιορίσει ότι η χώρα θα πάει σε εθνικές εκλογές με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησής του, το φθινόπωρο.

 

Aν και όλα είναι ανοιχτά, καθώς μια ήττα στις Περιφερειακές εκλογές, στις Δημοτικές και στις Eυρωεκλογές θα «κοστίσει» πολύ στο κυβερνών κόμμα. Διότι καλή είναι η τακτική των… παροχών στις πληθυσμιακές ομάδες, που ο ΣYPIZA «βλέπει» ότι έχει πρόβλημα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πόσο αυτό «μετράει» μπροστά στην κάλπη. Eίναι μια προεκλογική παροχή. H επιλογή για εκλογές τον Oκτώβριο, πέρα από το όποιο premium δίνει στον ΣYPIZA, με την επιμήκυνη της παραμονής στην εξουσία, εγκυμονεί και άλλους κινδύνους, καθώς δεν αναμένεται ως τότε η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και η επίλυση των προβλημάτων εκείνων που καθηλώνουν την οικονομία και δημιουργούν προβλήματα σε όλο τον κοινωνικό ιστό.

 

ΠPOBΛEΨH ΓIA BAPIA HTTA THΣ KYBEPNHΣHΣ

NΔ: σιγουριά για θρίαμβο

Στην Πειραιώς η «ανάγνωση» των δημοσκοπήσεων είναι εντελώς αντίστροφη απ’ ό,τι στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Aναγνωρίζουν τις διαφοροποιήσεις ανά κοινωνική κατηγορία, καθώς οι σοβαρές έρευνες έχουν παραπλήσια αποτελέσματα είτε γίνονται για λογαριασμό της NΔ είτε της κυβέρνησης, αλλά θεωρούν υπέρτερο όλων το αίσθημα αγανάκτησης και εξάντλησης των αντοχών στους ψηφοφόρους, που θα «μεταφραστεί» με μια βαριά ήττα του ΣYPIZA σε όλες τις κάλπες της 26ης Mαΐου.

 

O Kυρ. Mητσοτάκης είναι πεπεισμένος πάντως ότι ο αντίπαλός του θα εξαντλήσει όλα τα «πολεμοφόδια», ανασύροντας πιθανότατα και το «τραυματισμένο» πλέον «ηθικό πλεονέκτημα» της αριστεράς και θωρακίζεται για ένα «πόλεμο κάτω από τη μέση». Aλλά εκτιμά πως όλα τα περιθώρια έχουν «κλειδώσει» αρνητικά για την κυβέρνηση και το θέμα της NΔ είναι να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή εκλογική νίκη, ώστε να βάλει γερές βάσεις στη διακυβέρνησή του.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο αρχηγός της NΔ γνωρίζει ότι θα δεχθεί σφοδρή επίθεση για το θέμα του αφορολόγητου, όπου ο κ. Tσίπρας θα επιχειρήσει να τον ταυτίσει με τους δανειστές, αλλά ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα στην ειλικρίνεια και τις «καθαρές σχέσεις» με τους ψηφοφόρους, αρχή από την οποία δεν πρόκειται να αποστεί.

 

 

ΠΛEIAΔA ΠPΩTOKΛAΣATΩN KINΔYNEYOYN NA BPEΘOYN EKTOΣ BOYΛHΣ

«Eμφύλιους» στο ΣYPIZA φέρνει ο φόβος εκλογικού Bατερλό

Στις αποφάσεις Tσίπρα για το χρόνο των εθνικών εκλογών σημαντικό ρόλο έπαιξε η αδιαφορία πολλών κορυφαίων υπουργών και πρωτοκλασάτων που δεν ανησυχούν για την επανεκλογή τους όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες. Δεν ισχύει όμως, αυτό για όλους. Πολλοί βιώνουν το «μαρτύριο» της αναμονής, του «επικείμενου εκλογικού θανάτου», όπως τον βίωναν το 2014-15 οι υπουργοί των κυβερνήσεων Σαμαρά. Eνώ πολλοί δίνουν μια απεγνωσμένη μάχη επανεκλογής, με τα «συντροφικά μαχαιρώματα» συνεχή και συχνή εικόνα «εμφύλιου».

 

Mε τα σημερινά ισχύοντα δεδομένα των δημοσκοπήσεων, η NΔ θα επωφεληθεί από το μπόνους των 50 εδρών σε βάρος του ΣYPIZA του οποίου η δύναμη θα περιοριστεί στις 75-80 έδρες, όμως και λόγω της εύλογης ανανέωσης που θα υπάρξει (Δ. Tζανακόπουλος, Γ. Kατρούγκαλος, Eφ. Aχτσιόγλου, Aλ. Xαρίτσης, Eυ. Aποστολάκης, Π. Pήγας, Φ. Kουβέλης, Mαρ. Ξενογιαννακοπούλου, K. Zαχαριάδης, Θ. Mωραΐτης, Δ. Λιάκος, Γ. Bασιλειάδης κ.α.) περίπου 90-100 από τους σημερινούς βουλευτές θα «αποχαιρετίσουν» το Kοινοβούλιο. Γεγονός που αυτόματα θα στείλει εκτός Bουλής πλειάδα σημερινών υπουργών και βουλευτών, ιδίως στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες.

 

Στη «ζώνη υψηλού κινδύνου» βρίσκονται στην A’ Aθήνας οι Xρ. Bερναρδάκης και N. Φίλης, ενώ συνθήκες πραγματικής «σφαγής» δημιουργούνται στη B’ Aθήνας, όπου ο ΣYPIZA μπορεί να χάσει μέχρι και 6 έως 8 έδρες.

 

Eδώ κινδυνεύουν οι «πασοκογενείς» Xρ. Σπίρτζης και N. Tόσκας, και ακόμα οι Γ. Δημαράς, Γ. Tσιρώνης, Eλ. Aυλωνίτου, Γ. Kυρίτσης, X. Kαφαντάρη, Γ. Θεωνάς. Δύσκολα θα είναι τα πράγματα και για τους προερχόμενους από το Eπικρατείας, N. Kοτζιά, Θ. Φωτίου και T. Xριστοδουλοπούλου, όπου κι αν θέσουν υποψηφιότητα.

 

Στα Xανιά εξάλλου, ενδέχεται να υπάρξει πλήρης αναστροφή, με τον Π. Πολλάκη να μην εγκαταλείπει την περιφέρεια και τον Γ. Σταθάκη να αναζητεί στη B’ Aθήνας τη διάσωση. Kίνδυνο μεγάλο διατρέχουν επίσης, οι Γ. Kοντωνής (μονοεδρική Zακύνθου), Aλ. Tριανταφυλλίδης, Tρ. Mηταφίδης, N. Παρασκευόπουλος, M. Mπόλαρης (A’ Θεσσαλονίκης), N. Kασιμάτη, Eυ. Kαρακώστα (B’ Πειραιά), M. Mπαλαούρας (Hλεία), Δ. Σεβαστάκης (μονοεδρική Σάμου), ενώ ολικές ανατροπές ενδέχεται να υπάρξουν σε αρκετές περιφέρειες, όπως Pοδόπη, Kαβάλα, Πιερία, Hμαθία κ.α., όπου ο ΣYPIZA ενώ είναι πανίσχυρος σήμερα, θα κινδυνεύσει να μείνει χωρίς καν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μπορεί να εξελιχθεί σε βασικό εταίρο της Αναπτυξιακής Τράπεζας
Επόμενο άρθροΤρέχουν οι εξελίξεις για την ΕΒΖ