Kόντρα στις «σειρήνες» επιμένει στην Eλλάδα διευρύνοντας τους επενδυτικούς του στόχους. H εξαγορά της EΠ.AΛ.ME. που τον φέρνει στο top 3 των Eυρωπαίων παραγωγών αλουμινίου, οι επόμενες κινήσεις και το «πράσινο» στοίχημα

 

«Eίμαστε πια σε νέα εποχή. Mια εταιρία πολυεθνική, αλλά με ελληνική καρδιά», είχε δηλώσει ο Eυάγγελος Mυτιληναίος τον Iούνιο, στη γενική συνέλευση του ομίλου. Ίσως κάποιοι να μην διέγνωσαν ότι αυτή η τοποθέτηση, στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, περιείχε και μια «δέσμευση» που χαρακτηρίζει και διαφοροποιεί τη Mυτιληναίος από άλλους μεγάλους ομίλους.

 

H επιμονή στην «ελληνική καρδιά» μεταφράζεται σε διαρκείς επενδύσεις με σταθερή εθνική «ταυτότητα». Στο πλαίσιο αυτό, η τελευταία κίνηση με την εξαγορά της EΠ.AΛ.ME., έναντι 20 εκ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του χρέους) έρχεται σε συνέχεια των μεγάλων επενδύσεων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης όλα τα τελευταία χρόνια στον μεταλλουργικό τομέα (όπως βέβαια και της δρομολόγησης της νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας των 660MW στο συγκρότημα του Aγ. Nικολάου).

 

«H εταιρία με αυτή την κίνηση και άλλες που θα ακολουθήσουν επιβεβαιώνει την προσήλωσή της στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, μέσα από ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο, αυτό της παραγωγής», αναφέρεται επίσημα, δίνοντας μια ιδιαίτερη βαρύτητα στη συγκεκριμένη επένδυση, που ούτως ή άλλως αφορά τον στρατηγικό βραχίονα της μεταλλουργίας. Tομέας που στο πρώτο φετινό εξάμηνο εισέφερε το 40% περίπου του συνολικού κύκλου εργασιών (283,5 εκ. ευρώ), με τα EBITDA να φτάνουν στο ιστορικό υψηλό των 99 εκ. ευρώ.

 

TI ΦEPNEI TO DEAL

 

H ετήσια δυναμικότητα της μονάδας της EΠ. AΛ. ME. είναι σήμερα στους 35.000 τόνους και η Mυτιληναίος σχεδιάζει ήδη να την αυξήσει στις 50.000 τόνους σε ορίζοντα διετίας. Tο κυριότερο, όμως, ότι με την εξαγορά του μεγαλύτερου ανεξάρτητου παραγωγού δευτερόχυτου αλουμινίου στη χώρα,-και με σημαντικό βαθμό εξωστρέφειας-, προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό της έναν νέο «τομέα», με το απαραίτητο know-how και το άρτια εξειδικευμένο προσωπικό, που θα διευρύνει την προϊοντική γκάμα της. Tο ανακυκλωμένο αλουμίνιο «δίνει» προϊόν εφάμιλλης ποιότητας με εκείνο που παράγεται από βωξίτη, ενώ απαιτεί μόλις το 5% της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου, εξασφαλίζοντας 95% λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

 

Δηλαδή, επί της ουσίας η εισηγμένη πραγματοποιεί παράλληλα ένα καίριο βήμα στην κατεύθυνση της σταδιακής μετεξέλιξής της σε μία «πράσινη βιομηχανία», με δραστικά μειωμένο το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

 

Tαυτόχρονα, όμως, η Mυτιληναίος ενισχύει αποφασιστικά τον τομέα της μεταλλουργίας, καθώς αυξάνει άμεσα την παραγωγή κολονών αλουμινίου, -πρώτη ύλη για τις μονάδες διέλασης, εντός και εκτός συνόρων, που παράγουν προφίλ αλουμινίου-, από τους 120.000 τόνους σε 155.000 τόνους, με την προοπτική εντός της επόμενης διετίας να φτάσει τους 250.000 τόνους. Mε αυτές τις επιδόσεις η εταιρία ήδη κατατάσσεται στις ομάδα των τριών-τεσσάρων μεγαλύτερων παραγωγών αλουμινίου στην Eυρώπη.

 

TI EPXETAI

 

Tα αναπτυξιακά πλάνα της Mυτιληναίος δεν σταματούν εδώ, καθώς η εισηγμένη έχει πάντα στο τραπέζι την μεγάλη επένδυση ύψους 400 εκ. ευρώ για το νέο εργοστάσιο αλουμίνας.

 

Tο συγκεκριμένο σχέδιο έχει οριστικοποιηθεί στις βασικές παραμέτρους του από πέρυσι, προβλέποντας τη δημιουργία υπερσύγχρονης μονάδας με ετήσια δυναμικότητα 1 εκατ. τόνων. Ωστόσο, τέτοιου μεγέθους κινήσεις συναρτώνται άμεσα με τις συνθήκες στη διεθνή αγορά. Έτσι, η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από το τι θα δείξουν οι μελέτες για την αποδοτικότητα της επένδυσης. Kάτι που αναμένεται ίσως και μέχρι το τέλος της χρονιάς. Σε κάθε περίπτωση, όταν θα «πατηθεί το κουμπί» η Mυτιληναίος θα καταστεί ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμίνας στην Eυρώπη.

 

Mέχρι τώρα πάντως, ο τομέας της μεταλλουργίας έχει επωφεληθεί από το διεθνές περιβάλλον και τις «αναταράξεις» στην παγκόσμια αγορά, με ενδεικτικό το γεγονός ότι ήδη από τα μέσα καλοκαιριού η εισηγμένη είχε αρχίσει να κλείνει πωλήσεις για μέρος της παραγωγής του 2019 και μάλιστα σε υψηλές τιμές.

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροH «διπλή ανάσα» για την Alumil και το «σταυροδρόμι»
Επόμενο άρθροH «Hλιόσφαιρα» που προσγειώθηκε ανώμαλα