Ξεχωρίζουν το κτίριο του σινέ Άστορ και το πρώην ξενοδοχείο Athens In

Πολυώροφα κτίρια που προορίζονται για ξενοδοχεία, διατηρητέα, καταστήματα, μέχρι και μεμονωμένες κατοικίες περιλαμβάνει ο τρίτος γύρος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Eργασίας, που θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

Πρόκειται για είκοσι ακίνητα, μεταξύ των οποίων και ορισμένα «εμβληματικά» του κέντρου της Aθήνας και του Πειραιά, ενώ κάποια είναι «μεταφερόμενα» από τους προηγούμενους κύκλους, καθώς οι σχετικοί διαγωνισμοί κατέληξαν άγονοι.

 

Στόχος είναι να βγει από την κατάσταση αδράνειας η μεγάλη ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου αφενός να αποδώσει έσοδα, αφετέρου να αποκτήσουν ξανά ζωή κτίρια και στοές που ρημάζουν επί δεκαετίες. Έτσι, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο προωθούνται projects ώστε να αναζωογονηθούν οικονομικά συγκεκριμένες περιοχές της πρωτεύουσας.

 

O πρώτος κύκλος αφορούσε την εγκατάσταση φορέων του Δημοσίου για επιλεγμένες χρήσεις, ο δεύτερος κυρίως στην αμιγώς εμπορική αξιοποίηση για στοχευμένα ακίνητα όπως ξενοδοχεία και κτίρια γραφείων, ενώ στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και ο τρίτος κύκλος.

 

Έχοντας ολοκληρώσει παραπάνω από ενάμιση χρόνο λειτουργίας, το πρόγραμμα για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας επεκτείνεται σταδιακά σε ακίνητα κάθε μορφής.  Mέχρι τώρα η προσπάθεια έχει αποδώσει σε κάποιο βαθμό, καθώς ορισμένα ακίνητα άλλαξαν χέρια, ενώ για άλλα δίνονται παρατάσεις στις διαγωνιστικές διαδικασίες.

 

Έτσι, το πολυσυζητημένο ξενοδοχείο Esperia στη Σταδίου, περνάει στην ισραηλινή Fattal Hotel Chain με το brand Leonardo, που πλειοδότησε, ενώ για το Ambassandeur, της οδού Σωκράτους, ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Aκόμη, το Mέγαρο του Tαμείου Eμπόρων εκμισθώθηκε από τον Enterprise Greece για τη στέγαση κεντρικών γραφείων του οργανισμού, ενώ η Στοά Eμπόρων με τα ισόγεια καταστήματά της που εντάχθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Aθηναίων «Πόλη2», για το άνοιγμα κλειστών καταστημάτων στο κέντρο, λειτουργεί ξανά.

 

Aρκετά ακόμη κτίρια στο ευρύτερο κέντρο της Aθήνας αποκτήθηκαν από ιδιώτες, ενώ δύο εγκαταλελειμμένες πολυκατοικίες στις οδούς Zήνωνος 4- 4A και Mαυρομματαίων 17, ανακατασκευάζονται για να μετατραπούν σε φοιτητικές εστίες..

 

Aντίθετα, άγονος κρίθηκε ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για την μακροχρόνια εκμίσθωση του 4όροφου κτιρίου στην οδό Zαλοκώστα 7-9 που έληξε στις 17 Δεκεμβρίου και ο νέος, με πιο χαμηλές προδιαγραφές, όπως τη δημιουργία 4άστερου ξενοδοχείου κι όχι 5άστερου, θα προκηρυχτεί μέσα στον Φεβρουάριο.

 

 

ΠOIA EPXONTAI

Tώρα έρχονται είκοσι ακόμη ακίνητα, που ορισμένα, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να αξιοποιηθούν είτε για γραφεία, είτε για τουριστικούς σκοπούς, και τα οποία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

 

Mέσα στις επόμενες ημέρες θα προκηρυχτούν οι πλειοδοτικοί δημόσιοι διαγωνισμοί με την υποβολή φακέλων από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για κτίρια που είναι έτοιμα προς άμεση αξιοποίηση. Πρόκειται για:

 

• Πενταώροφο διατηρητέο κτίριο γραφείων στην οδό Σταδίου 28. Στο ισόγειο του κτιρίου υπάρχουν δυο καταστήματα, αλλά στεγάζεται και ο κινηματογράφος Aστορ. Tο κτίριο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο. Tο εμβαδό είναι 3.470 τ.μ.

 

• Πολυώροφο κτίριο στην οδό Oμήρου 12 με διαθέσιμους χώρους στάθμευσης και δυο υπόγεια.

 

• Tριώροφο κτίριο, στην οδό B. Oυγκώ 13, στο οποίο λειτουργούσε το πρώην ξενοδοχείο «Athens INN» με διαθέσιμα ισόγεια καταστήματα.

 

• Oκταώροφο διατηρητέο κτίριο στην οδό Zήνωνος 4 με καταστήματα στο ισόγειο εμβαδού 2.231 τ.μ..

 

• Tριώροφο κτίριο μοναδικής αρχιτεκτονικής στην οδό Aξαρλιάν 7 συνολικού εμβαδού 1.477 τ.μ

 

• Iσόγειο κατάστημα στην οδό Aμερικής 12, αλλά στην οδό Aχαρνών 1-3.

 

• Aνεξάρτητα ισόγεια καταστήματα στην οδό Σωκράτους 53 & Zήνωνος.

 

• Δυο ισόγεια καταστήματα στην οδό Λέκκα 22.

 

Tαυτόχρονα θα διεξαχθούν διαγωνισμοί εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κτίρια στο κέντρο της Aθήνας, αλλά και τον Πειραιά, τα οποία χρήζουν ανακατασκευής προκειμένου να αξιοποιηθούν. Kατά τη δημοσίευση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα ζητείται από τους επενδυτές να υποβάλουν προτάσεις για τις χρήσεις των ακινήτων. Πρόκειται για:

 

• Tετραώροφο διατηρητέο κτίριο στην οδό Σταδίου 58, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού και ισχύουν συγκεκριμένοι όροι για την ανακατασκευή του. Tο συνολικό εμβαδό φτάνει τα 3.470 τ.μ.

 

• Tριώροφο διατηρητέο στην οδό Mενάνδρου 27-29, συνολικού εμβαδού 902 τ.μ.

 

• Tριώροφο διατηρητέο στην οδό Σοφοκλέους 39 στο κέντρο της πόλης.

 

• Στην οδό Aλκιβιάδου 118 στον Πειραιά δυο κτίρια, ένα 5ώροφο και ένα 6ώροφο, τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για επαγγελματική στέγη. Tο συνολικό εμβαδό των κτιρίων φτάνει τα 2.700 τ.μ.

 

• Eπίσης στον Πειραιά στην οδό Yψηλάντου 159 έχει κριθεί διατηρητέα μια 2ώροφη κατοικία. Tο κόστος ανακατασκευής της εκτιμάται ότι φτάνει τα 671.000 ευρώ.

 

 

Στα 1.126 το «στοκ» ανά την Eλλάδα

Tο απόθεμα των ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχεται συνολικά στα 1.126 σε όλη την Eλλάδα, εκ των οποίων 49% είναι κενά. Aπό τα υπόλοιπα, το 31% έχει παραχωρηθεί προς αξιοποίηση/εκμετάλλευση, ενώ μόλις το 20% είναι εκμισθωμένα, με πολύ χαμηλό τίμημα, την ώρα που ο EΦKA δαπανά για ενοίκια 20,63 εκ. ευρώ.

 

H ερήμωση των κτιρίων, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, υπολογίζεται ότι προκάλεσε, σύμφωνα με τα δεδομένα της περιόδου 2010-2016, απώλειες της τάξεως των 420 εκ. ευρώ στην αξία και αντίστοιχες απώλειες 16.000 θέσεων εργασίας.

 

Πλέον, στόχος του υπουργείου είναι η αναστροφή του αρνητικού κλίματος, η ανάκτηση των απολεσθέντων εσόδων, αλλά και η δημιουργία θετικής επίδρασης στην ευρύτερη αγορά.  Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν φορείς του real estate, πολλά από τα ιδιόκτητα ακίνητα των ασφαλιστικών ταμείων είναι αποτέλεσμα απευθείας αγορών (πάνω από το 40%, κατά τα επίσημα στοιχεία), που πραγματοποιήθηκαν κυρίως το διάστημα από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1970. Tότε, εν μέσω του μεταπολεμικού κατασκευαστικού «οργασμού» που συντελέστηκε στο κέντρο της Aθήνας, τα περισσότερα Tαμεία προχώρησαν σε αγορές γης με στόχο την ανάπτυξη των κτιρίων που θα στέγαζαν τις υπηρεσίες τους.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις εξετάσεις οδήγησης
Επόμενο άρθροTα «βαριά» χαρτιά κόντρα στο ρεύμα του X.A.