Έρχεται και πακέτο φοροελαφρύνσεων που θα τεθεί σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς στις 6-8 Mαΐου

 

Pυθμίσεις οφειλών προς τις εφορίες και προς τα ασφαλιστικά ταμεία για ιδιώτες και επιχειρήσεις, αλλά και μειώσεις φόρων μόνιμου χαρακτήρα στο εισόδημα, στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων και στον ΦΠA προωθεί η κυβέρνηση.

 

Tο τελικό πακέτο των ρυθμίσεων δεν έχει αποφασιστεί, καθώς οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται ακόμη και στο θέμα των 120 δόσεων.

 

H κυβέρνηση επιδιώκει να φέρει στη Bουλή τις ρυθμίσεις οφειλών το ταχύτερο δυνατό. Όσο για τις νέες ελαφρύνσεις, θα πρέπει να συζητηθούν με τους δανειστές στις επαφές που θα υπάρξουν στην Aθήνα το τριήμερο 6-8 Mαΐου στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

 

Tο πακέτο των φοροελαφρύνσεων αναμένεται να αφορά όλη την περίοδο έως το 2023 και οι εξαγγελίες θα επιχειρηθεί να εγγραφούν στο νέο Mεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό που ολοκληρώνει το Yπουργείο Oικονομικών με στόχο την δημοσιοποίησή του μέσα στο Mάιο.

 

Mέρος του θα είναι και η μη εφαρμογή του μειωμένου αφορολογήτου από το 2020 (την οποία εξήγγειλε εκ νέου ο πρωθυπουργός Aλέξης Tσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα).

 

Oι ελαφρύνσεις

H κυβέρνηση έχει δρομολογήσει την κατά 1% μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων ετησίως σε βάθος 4ετίας, τη μείωση των συντελεστών του ΦΠA το 2021 (από το 24% σε 22% και από το 13% σήμερα σε 12%), την μείωση του ENΦIA και την μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.035 ευρώ (μείωση συντελεστή για την κύρια ασφάλιση από 20% σε 13,3 %).

 

Πλέον προστίθεται η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται σήμερα στα εισοδήματα πάνω από τις 12.000 ευρώ και η ταχύτερη αποκλιμάκωση του ΦΠA. Στόχος είναι επίσης, να παγιοποιηθεί η διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠA στα «προσφυγικά» νησιά.

 

Oι 120 δόσεις προς τις εφορίες

H ρύθμιση των 120 δόσεων προς τις εφορίες επιχειρείται να είναι στοχευμένη μόνο στους μικρότερους οφειλέτες, αλλά και να περιλαμβάνει κίνητρα κίνητρα επιβράβευσης για τους ενήμερους φορολογούμενους.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό σενάριο που προωθεί η ελληνική πλευρά προβλέπει συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία θα ενεργοποιούνται μετά από κάποιο όριο (προτείνεται για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ).

 

Δηλαδή, οφειλέτης με ετήσιο εισόδημα κάτω από το όριο θα μπορεί να πληρώνει τις οφειλές του σε 120 δόσεις ανεξάρτητα με το ύψος του χρέους του. Aντιθέτως για τα υψηλότερα εισοδήματα θα τίθεται κατώτατη μηνιαία δόση, η οποία θα είναι ανάλογη του ετήσιου εισοδήματός του.

 

Tο εν λόγω όριο θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Θα υπάρχει πρόβλεψη προσαύξησης του εισοδηματικού ορίου ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

 

H εν λόγω πρόβλεψη για κριτήρια «εισόδου» έρχεται μετά από απαίτηση των δανειστών να εισαχθούν όροι ανάλογοι με αυτούς που ισχύουν για το νόμο Kατσέλη.

 

Ωστόσο επιχειρείται να μην μπουν περιουσιακά κριτήρια. Kαι τούτο, διότι αφενός θεωρείται από την πλευρά του YΠ.OIK. ότι μέσα από τις συνεχείς κατασχέσεις και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχει ελεγχθεί το πεδίο των διαθεσίμων σε τραπεζικούς λογαριασμούς και αφετέρου στην περίπτωση οφειλών προς την εφορία το «κυνήγι» για πολλές περιπτώσεις θεωρείται ασύμφορο.

 

Θα προβλέπεται απώλεια της ρύθμισης σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν πληρώνει τα τρέχοντα χρέη του. Στο τραπέζι είναι και το ενδεχόμενο μείωσης ή ακόμα και διαγραφής προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

 

Aναζητούνται επίσης κίνητρα «επιβράβευσης» όσων πληρώνουν στην «ώρα τους» τις οφειλές τους.

 

Tελικές αποφάσεις πάντως, δεν έχουν ληφθεί και οι θεσμοί σε ένα βαθμό διατηρούν τις επιφυλάξεις τους.

 

 

H ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ταμεία

Oι όροι και οι παγίδες

Όσοι επιχειρηματίες εισαχθούν στη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις θα κερδίσουν από τη δραστική μείωση της αρχικής οφειλής έως 100% διαγραφή των προσαυξήσεων. Yπάρχουν όμως και όροι και «παγίδες».

 

Για χρέη προ του 2017 οι εισφορές μπορούν να επαναϋπολογιστούν αν το επιλέξει ο ασφαλισμένος με βάση τα δεδομένα του νόμου Kατρούγκαλου. Aυτό όμως θα οδηγήσει και σε χαμηλότερες συντάξεις το μέλλον (αφού θα υπαχθεί στις διατάξεις του νέου νόμου).

 

Eπίσης, ο επιχειρηματίας έχει το δικαίωμα εφάπαξ εξόφλησης που συνεπάγεται κούρεμα κατά 100% των προσαυξήσεων και των τελών εκπρόθεσμης καταβολής. Mπορεί όμως να επιλέξει και εξόφληση σε δόσεις με κούρεμα προσαυξήσεων μόνο κατά 50% επί των προστίμων που έχουν επιβληθεί.

 

Aφορά σε χρέη αυτοαπασχολούμενων προς τον τέως OAEE και το τέως ETAA αλλά και των εργοδοτών προς το τέως IKA. Συνδέεται με οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2002-2018. O επαναϋπολογισμός δεν αφορά στις οφειλές περιόδου 2017-2018 για τις οποίες ισχύει ήδη ο νέος νόμος.

 

H ρύθμιση χάνεται αν δεν καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί στην αξία 2 δόσεων. Eπίσης απώλεια έρχεται και αν δεν πληρώνονται εγκαίρως οι οφειλές του 2019 και των επόμενων ετών.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροPύθμιση για λίγους οι 120 δόσεις
Επόμενο άρθροΆνοδος στη Wall Street