Με αφορμή την πρόσφατη έκθεση της Europol για την εμπορία ανθρώπων, που καταγράφει ανησυχητική αύξηση στο δουλεμπόριο ανηλίκων εντός Ε.Ε., η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να ληφθούν επιπλέον μέτρα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καλύτερη προστασία των παιδιών.

 

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής στην ερώτηση υπογραμμίζει ότι οι δουλέμποροι στοχοθετούν ολοένα και περισσότερα παιδιά από φτωχές χώρες και τα εξαναγκάζουν να εργάζονται, να κλέβουν και να επαιτούν ή τα πουλάνε για σεξουαλική εκμετάλλευση, ενώ άλλα πάλι καταλήγουν σε παράνομες υιοθεσίες.

 

Ειδικότερα, η κυρία Βόζεμπεργκ ζητά καλύτερη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και γενικότερη αξιολόγηση της κατάστασης στα κράτη μέλη από στην ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

 

«Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Europol, το δουλεμπόριο ανηλίκων εντός ευρωπαϊκού εδάφους αυξάνεται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο. Πολλά παιδιά πωλούνται σε εγκληματικά δίκτυα από τις ίδιες τους τις οικογένειες με την ελπίδα μίας καλύτερης ζωής ενώ άλλα πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ή διακίνησης απευθείας από τους συγγενείς τους. Μάλιστα, τα παιδιά θύματα πολλές φορές δεν αποκαλύπτονται, καθώς συχνά δεν γνωρίζουν ότι τα εκμεταλλεύονται.

 

Οι δουλέμποροι στοχοθετούν ολοένα και περισσότερα παιδιά από φτωχές χώρες, κυρίως αγόρια και νεαρούς πρόσφυγες, και τα εξαναγκάζουν να εργάζονται, να κλέβουν και να επαιτούν ή τα πουλάνε για σεξουαλική εκμετάλλευση, τα δίνουν σε παράνομες υιοθεσίες και τα υποχρεώνουν σε ψεύτικους γάμους.

 

Σήμερα, υπολογίζεται ότι περίπου τέσσερα εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως πέφτουν θύματα εγκληματικών δικτύων εμπορίας ανθρώπων.

 

Δεδομένου ότι η εμπορία ανθρώπων για εργασιακή εκμετάλλευση καταγράφει άνοδο στην Ε.Ε., ως κυρίαρχη μορφή της σύγχρονης δουλείας σε αρκετές χώρες, ενώ η Europol προειδοποιεί τα ευρωπαϊκά κράτη να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν χιλιάδες παιδιά από τα χέρια των δουλεμπόρων, ερωτάται η Επιτροπή:

 

Έχει προβεί σε μία γενική αξιολόγηση της κατάστασης στα κράτη μέλη, κυρίως όσον αφορά τη συμμόρφωσή τους με τις Οδηγίες 2011/36/EU και 2012/29/EU για την πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και την προστασία των θυμάτων;

 

Ποια επιπλέον μέτρα θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν για την καλύτερη προστασία των παιδιών σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο;».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΈνατη στην ΕΕ η Ελλάδα στην παραγωγή κρασιού
Επόμενο άρθροΟι επενδύσεις στη συνάντηση Δραγασάκη με τον Πρέσβη του Κατάρ