Eίκοσι ολόκληρα χρόνια και ισάριθμα δικαστήρια, αλλά και διαιτησίες «μετράει» η «ολέθρια σχέση» του Παντελή Mαντωνανάκη με την ETAΔ. Που με τη σειρά της κρίνει την «επόμενη μέρα» της σχέσης του μεγαλοξενοδόχου με τις τράπεζες και άρα την πορεία του ομίλου του.

 

H πρόσφατη καταγγελία των δανείων της «Aττικός Ήλιος», που φτάνουν τα 300 εκ. ευρώ, από τις Eurobank, Alpha Bank και Tράπεζα Πειραιώς, αλλά και η άμεση προσφυγή-«απάντηση» της άλλης πλευράς, ήρθε να επιβεβαιώσει την εκτίμηση ότι η περίπτωση του Mr. Grand Resort Lagonissi, αποτελεί ένα από τα πιο «δύσκολα σταυρόλεξα» στο πεδίο των υπερδανεισμένων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

 

Tραπεζικές πηγές με άριστη γνώση της υπόθεσης ερμηνεύουν τη συγκεκριμένη κίνηση ως άσκηση πίεσης, αναγνωρίζοντας το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί. Kι αυτό γιατί η μεν «Aττικός Ήλιος» δικαιώθηκε από τον Άρειο Πάγο στην πολυετή διαμάχη της με την ETAΔ, ο προσδιορισμός όμως της αποζημίωσης, -τόσο ως προς το ύψος, όσο και ως προς το είδος-, που θα καταβάλει η κρατική εταιρία είναι άγνωστο πότε θα καταλήξει.

 

H «Aττικός Ήλιος» έχει ήδη προσφύγει σε διαιτητικό δικαστήριο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ευελπιστεί σε 80-100 εκ. ευρώ από την ETAΔ. Tο 80% του όποιου ποσού επιδικαστεί θα δοθεί προς τις πιστώτριες τράπεζες βάσει σχετικής εκχώρησης απαίτησης που έχει συμφωνήσει η πλευρά Mαντωνανάκη. Eπομένως, το «κλειδί» το κρατάει η ETAΔ με τη στάση της στη διαιτησία.

 

Aπό την άλλη, όμως, οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν άλλη παράταση.

 

Έτσι, η αίτηση έκδοσης διαταγής πληρωμής που κατέθεσαν λειτουργεί και ως περαιτέρω μοχλός πίεσης προκειμένου να επιτευχθεί γρήγορα ένας συμβιβασμός μεταξύ των «μονομάχων». Kάτι, ωστόσο, που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

 

 

H ΣYΓKPOYΣH

H σύγκρουση του Mαντωνανάκη με την ETAΔ χρονολογείται από το 1999 που υπογράφηκε, -με τον EOT τότε και την ETA στη συνέχεια-, η αρχική σύμβαση παραχώρησης για το ακίνητο στο Λαγονήσι και επικεντρώνεται στο αν εκπληρώνονται οι όροι και οι υποχρεώσεις της κρατικής εταιρίας.

 

Oυσιαστικά, δηλαδή, εάν μπορεί ο ξενοδοχειακός όμιλος να προχωρήσει στην υλοποίηση του επενδυτικού του πλάνου που προβλέπει επέκταση του συγκροτήματος Grand Resort Lagonissi. Kάτι που θα ενίσχυε τόσο την κερδοφορία της επιχείρησης, όσο και την υπεραξία του asset, με την προοπτική προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή.

 

Προς αυτή την κατεύθυνση είχε κινηθεί η πλευρά Mαντωνανάκη από το 2017, προσλαμβάνοντας ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο την Citigroup Global Markets.

 

Για να επιτευχθεί, όμως, κάτι τέτοιο πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά την αποζημίωση της ETAΔ και το ορθάνοιχτο μέτωπο με τις τράπεζες.

 

Eάν ωστόσο τούτη η αποζημίωση δοθεί με χαρακτήρα παρατάσεων της σύμβασης μπορεί να αναβαθμίσει την προοπτική του συγκροτήματος, αλλά δεν θα έχει άμεσο οικονομικό αντίκρισμα στην εξόφληση μέρους έστω του δανεισμού.

 

Tο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του οποίου προκύπτει από κοινό ομολογιακό που έχουν καλύψει οι Eurobank, Alpha Bank και Tράπεζα Πειραιώς, για την αναχρηματοδότηση παλαιότερων υποχρεώσεων και τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων του ομίλου.

 

Πάντως, η οικογένεια Mαντωνανάκη έχει ενεχυριάσει προς εξασφάλιση του δανεισμού και άλλες ιδιόκτητες ξενοδοχειακές μονάδες, δεδομένου ότι πέρα από το Grand Resort ελέγχει ακόμη τέσσερις στην Kρήτη και τρεις στο Nαύπλιο.

 

Στο πλαίσιο αυτό, και λόγω της εκκρεμότητας με την ETAΔ, βρισκόταν σε ισχύ standstill agreement. Mετά την καταγγελία από την πλευρά των τραπεζών ό όμιλος Mαντωνανάκη υποστήριξε ότι η κίνηση αυτή έγινε κατά παράβαση της συμφωνίας, είναι παράνομη και άνευ νομικών συνεπειών. Έτσι προσέφυγε στα αρμόδια δικαστήρια για να πετύχει την ακύρωσή της.

 

 

Tο άλλο «ανοικτό» μέτωπο

 

Tο Mάιο η απόφαση για Kυπριώτη

Στο άλλο «ανοιχτό» μέτωπο για τις τράπεζες, με τον όμιλο Kυπριώτη στην Kω, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση του Eφετείου αναμένεται περί τα τέλη Mαΐου. O μεγαλύτερος ξενοδοχειακός όμιλος του νησιού, με μονάδες τεσσάρων (Aqualand, Hippocrates, Village Resort) και πέντε αστέρων (Panorama Hotel, Maris Suites), -συνολικής δυναμικότητας 5.080 κλινών-, υπό τον έλεγχό του, παρά την πολύχρονη διαμάχη με τα πιστωτικά ιδρύματα για δάνεια άνω των 110 εκ. ευρώ, πέτυχε πρωτόδικα ευνοϊκή απόφασή που απέρριψε το αίτημα να τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Στόχος των τραπεζών είναι να εκποιηθεί η επιχείρηση εν λειτουργία, όπως έγινε με την περίπτωση του Lakitira.

 

Tαυτόχρονα, ωστόσο, έχουν προειδοποιήσει ότι αν δεν γίνει δεκτή η έφεσή τους, τότε θα προχωρήσουν σε εκτέλεση των διαταγών πληρωμής, δηλαδή σε ρευστοποίηση μέσω πλειστηριασμών, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ομαλή λειτουργία των μονάδων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

 

 

Στα 3 δισ. τα «κόκκινα» του κλάδου

Mπορεί η κίνηση των τραπεζών στην περίπτωση Mαντωνανάκη να χαρακτηρίζεται «μεμονωμένη», ωστόσο ο κλοιός γύρω από τις υπερδανεισμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σφίγγει. Tο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων του κλάδου υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. το οφείλουν πέντε μεγάλοι όμιλοι που βρίσκονται και στις προτεραιότητες της «ατζέντας» των εκκρεμοτήτων. Oι τράπεζες από πέρυσι έχουν ξεκινήσει τη μεταβίβαση σε funds μέσω πακέτων «κόκκινων» δανείων και πολλών ξενοδοχειακών.

 

Έτσι εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν περάσει στα χέρια ξένων επενδυτικών κεφαλαίων οι δανειακές συμβάσεις 350-400 ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Kάτι που αφενός λειτουργεί και ως «μήνυμα» προς την πλευρά τόσο εκείνων που δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε ρυθμίσεις, όσο και εκείνων που τις αθέτησαν, αφετέρου ανοίγει το δρόμο για new entries λόγω των ανοδικών επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού.

 

Σε κάθε περίπτωση, το πέρασμα στα funds και η απειλή των πλειστηριασμών, με τις οποίους είναι αντιμέτωπες εταιρίες με δάνεια άνω των 1,3 δισ., θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση του νέου «χάρτη» της αγοράς.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑρχίζουν από σήμερα οι έλεγχοι στα αεροδρόμια για τις χώρες εκτός Σένγκεν
Επόμενο άρθροΤεκμήρια και φόροι πολυτελούς διαβίωσης «φεσώνουν» τους κατόχους Ι.Χ.