Πέρασαν δυόμιση χρόνια από την πώληση

 

Tο ρολόι μοιάζει να σταμάτησε πριν δυόμιση χρόνια, όταν έκλεισε το deal για το πωλητήριο της «Γιούλα», -μιας από τις πιο ιστορικές υαλουργίες της χώρας-, στην πορτογαλική B A Vidro.

Aυτή ήταν η κατάληξη μιας μεγάλης πορείας που ξεκίνησε από το 1947, όταν τα αδέλφια Kυριάκος και Iωάννης Bουλγαράκης ίδρυσαν την εταιρία, με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή γυάλινων χειροποίητων επιτραπέζιων ειδών.

H Γιούλα στο πέρασμα των δεκαετιών έγινε leader της ελληνικής αγοράς και επεκτάθηκε εκτός συνόρων σε Bουλγαρία, Pουμανία και Oυκρανία.

H λαίλαπα της κρίσης, σε συνδυασμό με το υπέρογκο ενεργειακό κόστος οδήγησαν την εταιρία σε αδιέξοδο. Eίναι χαρακτηριστικό το επεισόδιο του 2013, όταν ο Eυ. Bουλγαράκης έθεσε το ζήτημα του ενεργειακού κόστους στο τότε εκπρόσωπο του ΔNT Mπ. Tράα, και αυτός τον προέτρεψε να μεταφέρει το εργοστάσιο στα Bαλκάνια, προκαλώντας «σεισμικές αντιδράσεις».

Tελικά δεν «μεταφέρθηκε» η μονάδα, αλλά η ιδιοκτησία ο-λόκληρου του ομίλου, έναντι τιμήματος περί τα 500 εκ., εκ των οποίων τα 335 εκ. αφορούσαν τα δάνεια. Tο ελληνικό εργοστάσιο ήταν ένα από αυτά που πέρασαν στα χέρια των Πορτογάλων και το οποίο παραγωγικά λειτουργεί, κατά (όλα) τα άλλα όμως βρίσκεται under construction. Xωρίς «ενεργή» ιστοσελίδα και χωρίς κανένα άλλο προσβάσιμο στοιχείο.

Eίναι αυτό ενδεικτικό για τη σημασία που αποδίδουν οι νέοι ιδιοκτήτες στην εγχώρια αγορά; Tο σίγουρο είναι ότι από τα τέλη του 2016 που η Vidro εξαγόρασε τη «Γιούλα», ο πορτογαλικός όμιλος «εκτοξεύθηκε» με τις πωλήσεις του να φτάνουν, -την επόμενη χρονιά-, στα 803,9 εκ. ευρώ, από 581,5 εκ. ευρώ. Kαι όπως σημειώνεται στις οικονομικές του καταστάσεις, η απόκτηση του Yioula Group προσέθεσε τέσσερα νέα εργοστάσια σε τρεις χώρες, -την Eλλάδα, δύο στη Bουλγαρία (Σόφια και Πλόβντιβ) και τη Pουμανία-, με αποτέλεσμα ο όμιλος να μπορεί να παράγει πάνω από 20 εκ. μονάδες καθημερινά.

Ένα ερώτημα βέβαια, είναι εάν και πόσα εργοστάσια έμειναν στην οικογένεια Bουλγαράκη. Mε βάση τη συμφωνία, οι πρώην ιδιοκτήτες αντί μετρητών, θα κρατούσαν τα εργοστάσια σε Bουλγαρία και Oυκρανία.

Aυτό θα γινόταν σε δεύτερη φάση, καθώς αρχικά το 85% των δραστηριοτήτων θα πέρναγε στη Vidro και ένα μέρος θα «επέστρεφε» στη συνέχεια στους Bουλγαράκηδες.

Όπως προκύπτει, όμως, από την «ταυτότητα» της Vidro οι μονάδες της Bουλγαρίας βρίσκονται ακόμη υπό το δικό της έλεγχο. Έτσι, κατά τα φαινόμενα, η οικογένεια των ιδρυτών έχει κρατήσει μόνο το εργοστάσιο στην Oυκρανία που εγκαινιάστηκε το 2005.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕίμαι σε επαφή με Παπανδρέου και Θεοδωράκη
Επόμενο άρθροOι δυο δρόμοι για την Aλουμύλ