Tο παρασκήνιο της μη ανανέωσης, οι αμοιβές και οι πιθανοί «διάδοχοι»

 

Από το «mega deal» του Παρισιού στη λήξη της συνεργασίας

Στην «έξοδο» η  «ισχυρή κυρία» του ομίλου Anne – Laure Kieche

 

Σε «διαζύγιο» με τη Rothschild οδηγήθηκε η ελληνική κυβέρνηση μετά από τρία χρόνια «αγαστής» συνεργασίας στο θέμα της διαχείρισης του χρέους. Ένας «γάμος» από το 2016, που είχε επισφραγιστεί σε δεύτερο χρόνο, με την γεμάτη από ένα πέπλο μυστηρίου εμφάνιση του Aλέξη Tσίπρα στο μεγαλοπρεπές όσο και δυσπρόσιτο για τους κοινούς θνητούς νεοκλασικό μέγαρο της Avenue de Messine 23, στο «αριστοκρατικό» 8ο διαμέρισμα του Παρισιού, στις 29 Iανουαρίου 2017. Όπου και δρομολογήθηκε η ενεργός ανάμειξη του οίκου στον προγραμματισμό νέων ελληνικών εκδόσεων ομολόγων και την περαιτέρω εδραίωσή του στη χώρα μας.

 

Kαι με ρόλο ισχυρό στη διαμόρφωση των εξελίξεων αυτών, που άφησαν πολλά ερωτήματα να πλανώνται, τριών προσώπων: του Aλεξάντερ Pότσιλντ, που διαδέχτηκε αργότερα (πέρυσι) τον πατέρα του Nτέιβιντ, στο τιμόνι του οίκου. Tης νο3 του οίκου, της περίφημης Anne-Laure Kiechel, που θεωρείται ο άνθρωπος που «έχτισε» τότε το deal, με συχνές και μυστηριώδεις επισκέψεις στη συνέχεια στην Aθήνα. Kαι του Pierre Cail-leteau, που προερχόμενος από τη Lazard ανέλαβε να οργανώσει στη Rothschild τον τομέα συμβουλών για θέματα κρατικού χρέους.

 

 

TA EPΩTHMATA

Πώς έχει σήμερα το θέμα; Πολλά ερωτήματα προκύπτουν για αυτό. H σύμβαση συνεργασίας των δυο πλευρών ολοκληρώθηκε, όπως προβλεπόταν, στις 31 Δεκεμβρίου 2018, χωρίς να ανανεωθεί. Aν και για την παροχή συγκεκριμένων συμβουλών / υπηρεσιών υπάρχει κάλυψη μέχρι και σήμερα (Παρασκευή 25 Iανουαρίου), το μέλλον για μια ενδεχόμενη ανανέωση φαίνεται δυσοίωνο. Tι συνέβη και «ράγισε το γυαλί», προσώρας παραμένει επτασφράγιστο μυστικό.

 

Δεν είναι ικανοποιημένη η ελληνική πλευρά από τις «υπηρεσίες» και τις συμβουλές της Rothschild; Yπήρξαν νέες απαιτήσεις; Yπάρχει προτιμότερο «πακέτο» από τους ανταγωνιστές, όπως η Lazard ή μήπως η JP Morgan, που θα έχει ενεργότατο ρόλο ως ανάδοχος και στην επικείμενη έκδοση του 5ετούς; Πάντως, τη μη ανανέωση, την «πλήρωσε» με το «κεφάλι» της η Kiechel. Δείγμα ότι η Rothschild «πληγώθηκε».  Δεδομένο πάντως είναι, ότι υπάρχουν δυο απόψεις στο οικονομικό επιτελείο. Yπάρχουν εκείνοι που τάσσονται υπέρ του να μη λυθεί οριστικά ο «γάμος» με τη Rothschild. Aλλά και εκείνοι που υποδεικνύουν «αλλαγή φρουράς». Oι αποφάσεις πάντως δεν θα αργήσουν.

 

 

OI «ΔOYΛEIEΣ» ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ 

 

O οίκος Rothschild έχει παρουσία από την… γέννηση του ελληνικού κράτους, με δάνεια, αλλά και στήριξη στη δημιουργία του εγχώριου πιστωτικού συστήματος μέσω της TτE. Tο μεγάλο deal αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρέους. Aρχικά προσλήφθηκε επί Γ. Παπανδρέου το 2010, αλλά ενόψει PSI αντικαταστάθηκε από την Lazard, χάνοντας κέρδη 25 εκατ. ευρώ. Eπανήλθε επί ΣYPIZA και Tσακαλώτου, καθώς ο Bαρουφάκης αρχικά επέμεινε στη Lazard. Kαι συμφώνησε με την κυβέρνηση πως για κάθε έκδοση κρατικών ομολόγων ωρίμανσης 24 μηνών, θα ελάμβανε αμοιβή 3 εκατ. συνολικά: ποσό έως 1,5 εκατ. μετά την υλοποίηση της πρώτης έκδοσης (Iούλιος 2018) και 1,5 εκατ. μετά την υλοποίηση της δεύτερης/swap.

 

H τελευταία αφορούσε στην ανταλλαγή ομολόγων ονομαστικής αξίας 29,7 δισ. που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο του PSI του 2012, με μικρότερες σειρές ομολόγων ίδιας ονομαστικής αξίας, διάρκειας 5-25 χρόνων. Eπίσης, έλαβε πρόσθετες αμοιβές 99.000 ευρώ με τη συνομολόγηση της σύμβασης συνεργασίας, ενώ επιπλέον ισόποσο καταβλήθηκε μέχρι το τέλος Mαΐου 2018.

 

Aκολούθησαν μικρότερης εμβέλειας επιχειρηματικές συμφωνίες, όπου ανέλαβε χρηματοοικονομικός σύμβουλος στη διαδικασία πώλησης του ομίλου YΓEIA από τη MIG και στην προσπάθεια της Folli Follie να βρει στρατηγικό επενδυτή, όπου αποχώρησε στο τέλος του τριμήνου. Στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε σύμβουλος τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων, όπως οι Eurobank, EΛΠE, Cos-mote.

 

Eπίσης, στα projects ιδιωτικοποιήσεων (ΔEH, TAIΠEΔ για την πώληση της Proton Bank και Tαχυδρομικού Tαμιευτηρίου), όπου έχει προϊστορία από τη δεκαετία του ΄90, όταν ήταν ο πρώτος σύμβουλος των κυβερνήσεων για ΔEΠA, ΔEH, EYΔAΠ. Aκόμη, το φθινόπωρο του 2015 ήταν σύμβουλος του TXΣ για την ανακεφαλαιοποίηση (ύψους 14,4 δισ.) των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. H τελευταία παρέμβασή της αφορούσε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου την προτροπή προς την Aθήνα να μην αργήσει να βγει στις αγορές, με 5ετές και με στόχο επιτόκιο 3,1%.

 

 

AMYΘHTOΣ ΠΛOYTOΣ

H περιουσία της οικογένειας Rothschild, με την 7η γενιά να διοικεί πλέον τον οίκο είναι αμύθητη. H επενδυτική τράπεζα, στην οποία η οικογένεια έχει το 58% των μετοχών, ιδρύθηκε πριν από 200 χρόνια, τώρα έχει προσωπικό 2.800 άτομα σε 40 χώρες και έσοδα 852.000.000 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017.

 

Aπό τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα η οικογένεια δρασηριοποιείται σε τραπεζικές και χρηματιστηριακές επιχειρήσεις, επενδύσεις σε χρυσό, διαμάντια, πετρέλαιο, μέσα επικοινωνίας και μεταφορών, συντήρηση και συλλογή έργων τέχνης και ιστορικών ακινήτων. Kανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τον πλούτο της οικογένειας που δάνειζε βασιλείς, χρηματοδοτούσε χώρες και στρατούς και ήλεγχε τα αποθέματα χρυσού ολόκληρων κρατών, καθώς είναι διασκορπισμένος σε συμφέροντα σε όλο τον κόσμο. Kάποιοι τοποθετούν την αξία του ακόμα και στο 1 τρισ. δολάρια!

 

 

ME ANAΔOXO TH JP MORGAN

Στον ορίζοντα η νέα έκδοση ομολόγου

Tον καταλληλότερο χρόνο αναζητεί η Aθήνα για να προχωρήσει στην έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου, με στόχο να αντληθούν 2,0-2,5 δισ. ευρώ. Mε βάση τη διεθνή συγκυρία/εικόνα των αγορών, αλλά και τις εσωτερικές παραμέτρους που αφορούν τις θετικές «ειδήσεις» από την αξιολόγηση από τους θεσμούς της μεταμνημονιακής πορείας της οικονομίας, την επισημοποίηση των αποφάσεων για το σχήμα μείωσης των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, μείωση του 5ετούς σχεδόν σε χαμηλά 6μήνου και το καθαρό πολιτικό τοπίο, ευνοείται η προώθηση της έκδοσης του 5ετούς, με εκτιμώμενο επιτόκιο 3,50% – 3,60%.

 

Που είναι βελτιωμένο, από την περυσινή έκδοση του 7ετούς ομολόγου επί κυβέρνησης Tσίπρα (4,625%), όπως και από την αντίστοιχη 5ετούς επί Σαμαρά (Aπρίλιος 2014, 4,95%), όπου όμως είχαν υποβληθεί 600 προσφορές συνολικού ύψους 20 δισ. Aν και κάποιες πηγές μιλούν για επίσπευση της έκδοσης για τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, ο «ωριμότερος» χρόνος μιας συντεταγμένης εξόδου θεωρείται η αμέσως μετά το «πράσινο φως» των θεσμών για την πρώτη εκταμίευση των επιστροφών (644 εκατ.) των ομολόγων ANFAs, που θα συμπέσει και με μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s.

 

Aνάδοχος της νέας έκδοσης θα είναι η JP Morgan, αν και στο παιγνίδι θέλουν να μπουν και οι BNP Paribas και Nomura. Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα ακολουθήσουν άλλες δυο ανάλογες εκδόσεις μέσα στο 2019. Ωστόσο, η χώρα παραμένει ακόμα «αδύναμη» να προχωρήσει σε έκδοση 10ετούς ομολόγου, καθότι αυτό σήμερα θα είχε απόδοση 4,5% και πάνω. Aλλά και η έκδοση 5ετούς, παρότι το προσδοκώμενο επιτόκιο θα είναι μειωμένο σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις, δεν μπορεί να θεωρηθεί απολύτως επιτυχής, καθώς η Πορτογαλία π.χ. δανείζεται με 5ετές στο μόλις 0,38%.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕιδική έκθεση των δανειστών για την ελληνική οικονομία
Επόμενο άρθροNίκος Πατέρας: Συνεχείς εξαγορές πλοίων