Το εμπορευματικό συγκρότημα του Θριάσιου Πεδίου στην Αττική επισκέφθηκε το μεσημέρι η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Κορίνα Κρέτσου. Το έργο που αποτελεί τον πρώτο ολοκληρωμένο σταθμό εμπορευματικών και σιδηροδρομικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ για τη δημιουργία του έχουν χορηγηθεί 200 εκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ.

 

Παρόντες στην προγραμματισμένη επίσκεψη της κ. Κρέτσου, ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

 

Το συγκρότημα αυτό θα αποτελέσει έναν βασικό κόμβο της σιδηροδρομικής αρτηρίας Αθήνας-Θεσσαλονίκης και αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη στο εμπόριο και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Εκεί πρόκειται να συγκεντρωθούν οι σιδηροδρομικές και εμπορευματικές δραστηριότητες οι οποίες σήμερα διεκπεραιώνονται σε εγκαταστάσεις που είναι διάσπαρτες σε σημεία της πρωτεύουσας. Σημειώνεται πως σχεδιάζεται έτσι ώστε οι εμπορευματικοί συρμοί με αφετηρία το Θριάσιο να μπορούν να φτάνουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας στην Ειδομένη μέσα σε 6,5 ώρες.

 

Η κ. Κρέτσου αφού ξεναγήθηκε στο κέντρο ελέγχου του συγκροτήματος, ενημερώθηκε για την εξέλιξή του και ευχαρίστησε όσους ενεπλάκησαν (υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και όλες τις εταιρείες) σε αυτό το έργο που, όπως τόνισε, είναι «πάρα πολύ σημαντικό για την οικονομία της χώρας». Αμέσως μετά επισκέφθηκε το Κτίριο Μεταφόρτωσης Γενικού Φορτίου και στο τέλος μετέβη στο Κτίριο Κεντρικής Διοίκησης και Διαχείρισης όπου ενημερώθηκε για τα συστήματα ασφαλείας που διαθέτει το συγκρότημα.

 

«Είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτό το έργο γιατί το συγκρότημα αυτό είναι ένα από τα πρώτα κέντρα για τις διαμεταφορές στις συγκοινωνίες, ενώ προβλέπεται να δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας και ως επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής είναι χαρά μου και τιμή μου που το βλέπω να αναπτύσσεται. Μέσω του Περιφερειακού Ταμείου και του Ταμείου Συνοχής εκταμιεύσαμε 200 εκατομμύρια ευρώ και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στην Ευρώπη», ανέφερε η κ. Κρέτσου.

 

Η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ τόνισε ακόμη πως το εμπορευματικό συγκρότημα του Θριάσιου Πεδίου είναι στρατηγικής θέσης γιατί συνδέει και τη Βόρεια Ελλάδα αλλά καθώς είναι κοντά στον Πειραιά συνδέεται και με όλο το εμπόριο στην Ασία -όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. «Το έργο αυτό είναι εμβληματικό στον χαρακτήρα του», υπογράμμισε εμφατικά η Κορίνα Κρέτσου.

 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης σε δήλωσή του ανάφερε: «Ολοκληρώνονται οι υποδομές που μας επιτρέπουν να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας ως πύλη προς την Ευρώπη και ως ένα σημαντικό παγκόσμιο κόμβο διαμετακομιστικού εμπορίου. Ταυτόχρονα σχεδιάζουμε και τις υποδομές του μέλλοντος για μια ψηφιακή Ελλάδα, για μια χώρα που θα είναι ελκυστική να επενδύει κανείς, να ζει, να σπουδάζει, να κάνει έρευνα και για όλα αυτά έχουμε τη συμπαράσταση και τη βοήθεια της Κομισιόν και προσωπικά της κ. Κρέτσου η οποία έχει κατανοήσει σε βάθος τα προβλήματα και τις δυνατότητες της χώρας».

 

Ο υπουργός υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης σε δήλωσή του επεσήμανε: «Είμαστε στην ολοκλήρωση ενός από τα μεγαλύτερα εμπορευματικά κέντρα στην Ευρώπη με την πιο σύγχρονη τεχνολογία και τα πιο σύγχρονα συστήματα. Τους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί και η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας-Θεσσαλονίκης, τρέχει ο διαγωνισμός για το εμπορευματικό κέντρο Θεσσαλονίκης και υλοποιούμε βήμα βήμα το όραμά μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αλλά και για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ελλάδας με τις άλλες βαλκανικές χώρες, προκειμένου οι βαλκανικοί λαοί να αποκτήσουν άλλα χαρακτηριστικά και να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που έχει η γεωγραφική μας θέση -και επιτέλους να περάσουμε σε μια άλλη εποχή ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας», ανέφερε ο υπουργός.

 

Ο Σταύρος Βλάχος manager director της εταιρείας Alstom στην Ελλάδα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε πως το εμπορευματικό συγκρότημα του Θριάσιου Πεδίου είναι από τα πιο σημαντικά έργα τόσο σε ότι αφορά την γεωπολιτικοστρατηγική του σημασία αλλά και την κατασκευαστική του σημασία. «Έχει κατασκευαστεί με τις τελευταίες λέξεις της τεχνολογίας, διαθέτει συστήματα σηματοδότησης, ηλεκτροκίνησης, ενώ κτηριακά αποτελεί το ” state of the art” της τεχνολογίας» εξηγεί ο κ. Βλάχος. Όπως ανέφερε ο κ. Βλάχος το έργο ολοκληρώθηκε και έχει παραδοθεί, ενώ όπως υπογράμμισε «έχει πολύ μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες και αυτές οι δυνατότητες, σε συνδυασμό με τις μεταφορές, θα δώσουν μια προστιθέμενη αξία πολύ σημαντική και θα βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ στάση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού συλλόγου για τα αντιγριπικά εμβόλια
Επόμενο άρθροEπαναχρησιμοποιούμενη σεληνάκατο σχεδιάζει η Lockheed Martin