Η ταυρίνη,  αμινοξύ που χρησιμοποιείται σε πολλά ενεργειακά ποτά, παρατείνει τη ζωή πειραματοζώων και βελτιώνει μια σειρά δεικτών υγείας, ένδειξη ότι θα μπορούσε να έχει αντιγηραντική δράση και στον άνθρωπο, διαπιστώνει νέα μελέτη.

Η ταυρίνη παράγεται σε μικρές ποσότητες από τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά υπάρχει και σε ορισμένα τρόφιμα όπως το κρέας και τα οστρακοειδή. Είναι επίσης συστατικό πολλών αναψυκτικών με καφεΐνη, με ένα κουτάκι να αντιστοιχεί χονδρικά στο ένα τρίτο της μέγιστης ημερήσιας κατανάλωσης που συνιστά η Κλινική Mayo στις ΗΠΑ.

Διεθνής μελέτη που δημοσιεύεται στο Science υποδεικνύει ότι η πτώση των επιπέδων ταυρίνης με την αύξηση της ηλικίας ίσως είναι σημαντικός παράγοντας της γήρανσης, αν και οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με κλινικές μελέτες σε ανθρώπους.

Οι ερευνητές αρχικά μέτρησαν τα επίπεδα ταυρίνης στο αίμα ποντικών, πιθήκων και ανθρώπων και διαπίστωσαν σημαντική μείωση ανάλογα με την ηλικία: τα επίπεδα ενός 60άρη αντιστοιχούν μόνο στο ένα τρίτο των επιπέδων ενός παιδιού πέντε ετών.

Η πρώτη σειρά πειραμάτων πραγματοποιήθηκε σε περίπου 250 ποντίκια ηλικίας 14 μηνών, η οποία χονδρικά αντιστοιχεί στην ηλικία των 45 ετών στον άνθρωπο. Τα μισά λάμβαναν ταυρίνη καθημερινά, ενώ στην ομάδα ελέγχου δόθηκε μόνο φυσιολογικός ορός για λόγους σύγκρισης.

Η ταυρίνη αύξησε τη διάρκεια ζωής κατά 12% στα θηλυκά ποντίκια και κατά 10% στα αρσενικά, αύξηση που στον άνθρωπο θα αντιστοιχούσε σε 7-8 επιπλέον χρόνια ζωής, αναφέρουν οι ερευνητές.

Ακόμα, η ανάλυση έδειξε ότι τα ποντίκια που λάμβαναν ταυρίνη για έναν χρόνο μέχρι την ηλικία των 2 ετών, η οποία αντιστοιχεί στα 60 έτη στον άνθρωπο, ήταν υγιέστερα σε όλους τους δείκτες που εξετάστηκαν.

Το αμινοξύ διαπιστώθηκε ότι μειώνει την αύξηση του βάρους που σχετίζεται με την ηλικία, ενισχύει την κατανάλωση ενέργειας, αυξάνει την οστική πυκνότητα, βελτιώνει τη δύναμη και την αερόβια αντοχή, περιορίζει συμπεριφορές που συνδέονται με το άγχος και την κατάθλιψη, μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.,

«Διαπιστώσαμε όχι μόνο ότι τα ζώα ζούσαν περισσότερο αλλά και ότι ήταν πιο υγιή» λέει σε δελτίο Τύπου ο Βίτζει Γιάνταβ του Πανεπιστημίου Κολούμπια, επικεφαλής της μελέτης.

Παρόμοια αποτελέσματα έδειξε πείραμα σε μεσήλικους μακάκους ρέζους που λάμβαναν καθημερινά ταυρίνη για έξι ημέρες. Το συμπλήρωμα έδειξε να προλαμβάνει την αύξηση βάρους, να μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και τους δείκτες ηπατικής βλάβης, να αυξάνει την οστική πυκνότητα και να τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η μελέτη δεν εξέτασε το εάν η χορήγηση ταυρίνης ως συμπλήρωμα προσφέρει οφέλη στον άνθρωπο, εξέτασε όμως τη σχέση ανάμεσα στα επίπεδα ταυρίνης και 50 παραμέτρους της υγείας σε 12.000 εθελοντές 60 ετών και άνω, εγγεγραμμένους σε μακροπρόθεσμη μελέτη ση Βρετανία.

Η ανάλυση έδειξε ότι τα άτομα με σχετικά υψηλά επίπεδα τατρίνης στο αίμα είναι γενικά πιο υγιή και αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ, παχυσαρκίας, υπέρτασης.

Τα ευρήματα αυτά πάντως δεν αποδεικνύουν ότι υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στην ταυρίνη και τους δείκτες υγείας, ή αν υπάρχει κάποιος άλλος παράγοντας που συνδέεται και με τα δύο.

«Πρόκειται απλώς για συσχετισμούς οι οποίοι δεν τεκμηριώνουν αιτιακή σχέση» τόνισε ο Γιάνταβ. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα «βρίσκονται σε συμφωνία με την πιθανότητα να συμβάλλει η έλλειψη ταυρίνης στην ανθρώπινη γήρανση.

Μόνο μια μεγάλη, τυχαιποιημένη κλινική δοκιμή μπορεί να δώσει απαντήσεις, τονίζουν οι ερευνητές, οι  οποίοι προτείνουν να προστεθεί η ταυρίνη στη λίστα των υποψήφιων αντιγηραντικών ουσιών που πρόκειται να δοκιμαστούν τα επόμενα χρόνια στον άνθρωπο, όπως το αντιδιαβητικό φάρμακο μετφορμίνη και το φάρμακο για τους λήπτες μοσχευμάτων ραπαμυκίνη.

Η μελέτη πάντως έδειξε ότι η σωματική άσκηση ανεβάζει τα επίπεδα ταυρίνης σε αθλητές αλλά και σε ανθρώπους που δεν γυμνάζονταν, ένδειξη ότι η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να μην είναι η βέλτιστη τακτική.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚαλομοίρα: Αν δεν έφευγα εκείνη τη στιγμή, θα έχανα τον εαυτό μου
Επόμενο άρθροΟι τιμές των εισιτηρίων διαρκείας της ΑΕΚ και πώς θα γίνεται η διάθεση τους