Για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας του Πεπτικού Συστήματος και την αξία της πρόληψης κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι εξετάσεις για τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου διενεργούνται στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου κατόπιν ραντεβού.

Ειδικότερα, σημειώνεται στην ανακοίνωση «η 29η Μαΐου 1958, τελευταία ημέρα του Παγκοσμίου Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας, ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας του Πεπτικού Συστήματος.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την συχνότερη κακοήθη νόσο του γαστρεντερικού σωλήνα. Σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί τον τρίτο σε συχνότητα καρκίνο για άντρες και γυναίκες και την δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Η πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει στη διάρκεια της ζωής του τη νόσο είναι 5-6% και το 1/3 πεθαίνει από τη νόσο.

Η κολονοσκόπηση είναι η καταλληλότερη εξέταση για τη διάγνωση της νόσου.

Ομάδα μέσου κινδύνου:

Άτομα ηλικίας 50 ετών ή μεγαλύτερα πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο για πολύποδες ή καρκίνο παχέος εντέρου.

Ομάδα υψηλού κινδύνου:

Σε αυτή την ομάδα που η πρόληψη πρέπει να ξεκινάει σε μικρότερη ηλικία, ανήκουν: α) άτομα με οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων ή καρκίνο παχέος εντέρου β) άτομα με οικογενειακό ιστορικό οικογενούς αδενωματώδους πολυποδίασης γ) άτομα με οικογενειακό ιστορικό κληρονομικού ή πολυποδισιακού καρκίνου παχέος εντέρου και δ) άτομα με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο”.

Προηγούμενο άρθροΗ Κορακάκη παραμένει στην κορυφή της Παγκόσμιας κατάταξης
Επόμενο άρθροΔικτύωση του ΚΗΦΗ Αγριάς με τον Ερυθρό Σταυρό