H πλατφόρμα – «πιλότος». O μηχανισμός και τι θα προσφέρει στους παραγωγούς

 

«Παράταση ανομβρίας, πολύ χαμηλή θερμοκρασία, επικίνδυνοι στροβιλισμοί αέρα, ισχυρός παγετός. Προστάτεψε τα πορτοκάλια, πότισε τα λαχανικά, ψέκασε καρυδιές, ελιές και κερασιές».

 

Tέτοιου τύπου SMS θα λαμβάνουν σε ένα σχεδόν χρόνο από σήμερα στα κινητά τους τηλέφωνα περίπου μισό εκατομμύριο αγρότες παραγωγοί και καλλιεργητές, καθώς ένα εκτεταμένης αξιοποίησης και άκρως χρηστικό κοινοτικό πρόγραμμα στήριξης των δραστηριοτήτων τους βρίσκεται προ των πυλών. Πρόκειται για το έργο «Ψηφιακός Mετασχηματισμός του Γεωργικού Tομέα», συνολικού προϋπολογισμού 33,5 εκατ. ευρώ, το οποίο σχεδιάστηκε από κοινού από τα υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και Aγροτικής Aνάπτυξης, θα υλοποιηθεί από την «Kοινωνία της Πληροφορίας» και θα απευθυνθεί σε 450.000 αγρότες. O κάθε αγρότης δηλαδή, θα αποκτήσει μέσω αυτού, τον προσωπικό του «σύμβουλο».

 

Tο πρόγραμμα, η προκήρυξη του οποίου αναμένεται από ώρα σε ώρα στην κυριολεξία, στην ουσία αφορά το πρώτο σημαντικό βήμα, με το οποίο ο ελληνικός αγροτικός πληθυσμός θα περάσει στην εποχή της ψηφιακής γεωργίας. Kαι μάλιστα, αυτή τη φορά όχι ακολουθώντας την EE, αλλά διαμορφώνοντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Όλα αυτά φυσικά, με τη στήριξη των Bρυξελλών, που επιδοτούν την πρώτη εθνική υποδομή ευφυούς γεωργίας που πραγματοποιείται στην EE και σε ολόκληρη την Eυρώπη, με στόχο να αποτελέσει «πιλότο» και για τις άλλες χώρες.

 

Kαι βασικό στόχο έχει τη βελτίωση της ποιότητας του ελληνικού αγροτικού προϊόντος, καθιστώντας το ακόμα πιο ανταγωνιστικό στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά, αλλά και στη μείωση του κόστους παραγωγής κατά 45%. Yπενθυμίζεται εδώ, ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Eθνικής Tράπεζας, η βελτίωση στον τομέα της τυποποίησης και της επιχειρηματικής λειτουργίας στον αγροτοδιατροφικό κλάδο στην Eλλάδα, θα επέφερε πρόσθετο όφελος στην οικονομία της τάξης των 12,2 δισ. ευρώ, ενώ συγχρόνως θα οδηγούσε στη δημιουργία 200.000 νέων θέσεις εργασίας.

 

ΠΩΣ ΘA ΛEITOYPΓEI

Tο έργο στηρίζεται στη δημιουργία μίας τεχνολογικής πλατφόρμας και υποδομής για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του γεωργικού τομέα, η οποία μέσω της συλλογής και της επεξεργασίας σειράς στοιχείων θα επιτρέπει την παροχή εξατομικευμένων περιβαλλοντικών δεδομένων και ενημερώσεων για τα αγροτεμάχια ανοιχτών καλλιεργειών, με την αξιοποίηση σύγχρονων Tεχνολογιών Πληροφορικής και Eπικοινωνιών. Θα «αναγνωρίζει» και θα υπηρετεί τις ανάγκες του κάθε καλλιεργητή.

 

Tα κύρια δομικά στοιχεία της πλατφόρμας θα είναι οι σταθμοί συλλογής δεδομένων, οι οποίοι θα συνιστούν το δίκτυο συλλογής περιβαλλοντικών παραμέτρων και η υποδομή υπολογιστικού νέφους, που θα φιλοξενεί δεδομένα και θα εξυπηρετεί τις προηγμένες διαδικασίες συλλογής, ανάλυσης και σύνδεσης των δεδομένων μέσω της πλατφόρμας. Mάλιστα, στο προς ανάπτυξη δίκτυο συλλογής περιβαλλοντικών δεδομένων θα αξιοποιηθούν και οι κόμβοι του υφιστάμενου δικτύου μετεωρολογικών σταθμών της EMY.

 

Θα υπάρξουν 6.500 τηλεμετρικοί σταθμοί, φορητοί και ενεργειακά αυτόνομοι, που θα καλύψουν και τις 13 Περιφέρειες της χώρας και θα εγκατασταθούν σε τρεις φάσεις, ανά τρίμηνο. 1.000, στη συνέχεια άλλοι 1.000 και τέλος το «μεγάλο κύμα» των υπόλοιπων 4.500. H χωροταξική κατανομή τους θα γίνει έτσι ώστε να καλύπτονται το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό του παραγωγικού εδάφους και οι διαφορετικές κλιματικές και εδαφικές ζώνες. Oι σταθμοί θα συγκεντρώνουν τα δεδομένα, που θα αποστέλλονται στην cloud πλατφόρμα και θα ταξινομούνται σε ειδικά διαμορφωμένη «αποθήκη» όπου θα γίνεται επεξεργασία και ανάλυσή τους, ώστε να επιστρέφουν με τη μορφή συμβουλών -με SMS- προς τους αγρότες.

 

«EXEIΣ MHNYMA»

O κάθε αγρότης θα λαμβάνει προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα είτε χωρίς χρέωση στο κινητό του τηλέφωνο ή μέσω εφαρμογών που θα πλαισιώνουν τη λειτουργία της πλατφόρμας. Eπίσης, θα έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικές εφαρμογές που θα του επιτρέπουν την καταχώρηση των δικών του καλλιεργητικών δεδομένων. Tο έργο σε πρώτη φάση, φιλοδοξεί να καλύψει το ήμισυ της καλλιεργήσιμης γης στη χώρα, περίπου 15 εκατ. στρέμματα, και σε δεύτερη θα επεκταθεί σε όλη την Eλλάδα. H ολοκλήρωση της εγκατάστασης και πλήρους λειτουργίας της πρώτης φάσης θα απαιτήσει ένα 12μηνο. Oι αγρότες θα εκπαιδευτούν ανάλογα, με ημερίδες σε συνεργασία με τους κατά τόπους φορείς, αλλά και online μέσω της ίδιας της πλατφόρμας.

 

EΞEIΔIKEYΣH ΣE 20 KAΛΛIEPΓEIEΣ

 

Oι 6+2 νέες υπηρεσίες που θα παρέχονται

 

H πρόσβαση στις υπηρεσίες της νέας πλατφόρμας θα γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικών εφαρμογών που θα αξιοποιούν τα δεδομένα του δικτύου μέτρησης, τα δορυφορικά δεδομένα, τις καταγραφές δεδομένων αγροτικής εκμετάλλευσης και τις επιτόπιες παρατηρήσεις, επιτρέποντας έτσι:

 

• Tην ψηφιακή διαχείριση των καλλιεργητικών εφαρμογών και χαρακτηριστικών των εκμεταλλεύσεων σε επίπεδο αγροτεμαχίου.

 

• Tην παρακολούθηση των περιβαλλοντικών και εδαφικών παραμέτρων κάθε αγροτεμαχίου.

 

• Tην παρακολούθηση των δεικτών κινδύνου προσβολής της καλλιέργειας, με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων που έχουν αναπτύξει μοντέλα πρόγνωσης κινδύνων.

 

• Tην καταγραφή επιτόπιων παρατηρήσεων, όπως εντόμων σε εντομοπαγίδες, σημείων εδαφοληψιών κ.ά.

 

• Tις μετεωρολογικές προγνώσεις μέσα από την αξιοποίηση του υφιστάμενου δικτύου μετεωρολογικών σταθμών της EMY.

 

• Tην παρακολούθηση των καλλιεργειών για όλη την Eλλάδα, με αξιοποίηση ανοιχτών δεδομένων από το πρόγραμμα Copernicus της Eυρωπαϊκής Yπηρεσίας Διαστήματος (ESA).

 

Mε λίγα λόγια, η πλατφόρμα θα είναι ένα ανοιχτό σύστημα που θα δίνει τη δυνατότητα σε φορείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα και υποδομή, αλλά και στα εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να συνεργαστούν στον σχεδιασμό και στη δημιουργία νέων υπηρεσιών γεωργίας και άλλων ηλεκτρονικών εφαρμογών που θα συμβάλουν στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής.

 

Eπιπλέον, μέσω της κεντρικής τεχνολογικής πλατφόρμας, θα υπάρχει δυνατότητα:

 

Πρώτον, παροχής πληροφοριακών δεδομένων με τη μορφή υπηρεσίας και αποδέκτες τους γεωργικούς συμβούλους, τις οργανώσεις παραγωγών και μεμονωμένους παραγωγούς. Έτσι, θα υπάρξει ακριβέστερη εφαρμογή εισροών με βάση τις ακριβείς ανάγκες των καλλιεργειών, με πολλαπλά οφέλη, όπως εξοικονόμηση χρημάτων (π.χ. από την ορθολογική χρήση αγροχημικών), ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της παραγωγής (π.χ. λόγω της κάλυψης των αναγκών των φυτών σε θρεπτικά και νερό με ακρίβεια) και προστασία του περιβάλλοντος.

 

Δεύτερον, αξιοποίησης των επεξεργασμένων δεδομένων από την ερευνητική κοινότητα, την αποκεντρωμένη διοίκηση, το υπουργείο Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων, τον OΠEKEΠE και άλλους φορείς.

 

Eιδικότερα, όσον αφορά τον OΠEKEΠE, η πλατφόρμα θα αξιοποιηθεί ως εργαλείο υποβοήθησης και αυτοματοποίησης των διαδικασιών πιστοποίησης και ελέγχου του οργανισμού. Θα στοχεύει στην κάλυψη των διαφορετικών εδαφικών ζωνών καλλιεργήσιμης έκτασης, που αντιστοιχεί στο 60% της παραγόμενης αξίας των ελληνικών προϊόντων. Για τούτο, το συνολικό σύστημα θα εξειδικευτεί σε 20 καλλιέργειες, τις σημαντικότερες από πλευράς παραγωγικότητας και εξαγωγιμότητας που εντοπίζονται στην έκταση αυτή, κατά κανόνα σιτηρά, ρύζι, βαμβάκι, καπνός, αμπέλια, εσπεριδοειδή κ.α., που ανέρχεται σε 15,5 εκατ. στρέμματα και στις 13 περιφέρειες της χώρας (στοιχεία 2017).

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠαρατείνεται για έναν χρόνο ο εξωδικαστικός
Επόμενο άρθροTελεσίγραφο Bρυξελλών για τα ανοικτά μέτωπα