Η εγκυμοσύνη είναι μια από τις σημαντικότερες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας αλλά εντείνει και την ανησυχία της για το κάθε τι μη φυσιολογικό που μπορεί να επηρεάσει τόσο το έμβρυο που κυοφορεί όσο και την ίδια.

 

Το πρώτο πράγμα που προκαλεί πανικό στην εγκυμονούσα είναι η παρουσία αίματος κατά την διάρκεια της κύησης. Όπως σημειώνει ο Μαιευτήρας Χειρουργός-Γυναικολόγος Δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος «αρχικά λοιπόν θα ήθελα να καθησυχάσω τις υποψήφιες μητέρες, γιατί τουλάχιστον στις πρώτες εβδομάδες της κύησης η εμφάνιση αίματος είναι μάλλον συνηθισμένη. Πάντως, ανεξάρτητα από την αιτία που προκάλεσε την εμφάνιση αίματος, η έγκυος θα πρέπει να απευθυνθεί οπωσδήποτε στο ιατρό της, γιατί μπορεί συνήθως να μην υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος από σοβαρότερη αιτία, όπως κάποιος τραχηλικός πολύποδας, ή ακόμα σοβαρότερα μια έκτοπη (εξωμήτριος) κύηση, ενώ αν το αίμα δεν συνοδεύεται από πόνο, κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά η ενημέρωση του ιατρού κρίνεται ως απαραίτητη.

 

«Ενώ η αιμορραγία στο 1ο τρίμηνο δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα, αντίθετα μετά το διάστημα αυτό όπου λογικά οι αιμορραγίες είναι σπάνιες, ένα αιμορραγικό επεισόδιο θα πρέπει να διερευνηθεί άμεσα γιατί μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, (τραυματισμό, πτώση, κλπ), με έναν από τους σοβαρότερους κινδύνους να είναι η αποκόλληση πλακούντα, που συμβαίνει όταν ο πλακούντας «φεύγει» από το τοίχωμα της μήτρας πριν τον τοκετό, με αρκετό πόνο, όπως υπογραμμίζει ο Δρ. Σκαρτάδος

 

Ο πόνος στην αποκόλληση πλακούντα αποτελεί το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα και πρέπει να κινητοποιήσει άμεσα την έγκυο, γιατί ανάλογα του βαθμού σοβαρότητας μπορεί να χρειαστεί άμεσα να γίνει τοκετός με καισαρική, ή σε λιγότερο επείγουσα κατάσταση να παραμείνει η έγκυος στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.

 

Τέλος, το χρώμα του αίματος δεν αποτελεί αξιόπιστο κριτήριο και δεν πρέπει να απασχολήσει την έγκυο γυναίκα σε περίπτωση αιμορραγίας, γιατί ενδεχόμενα μια  εσφαλμένη εκτίμηση είναι δυνατόν να δημιουργήσει πρόβλημα από την καθυστέρηση ιατρικής βοήθειας.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠου θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες
Επόμενο άρθροΔΕΠΑ: Κατασκευάζει πλοίο τροφοδοσίας LNG