Aσφαλείς και συνηθισμένοι στην τουρκική προκλητικότητα καθώς και ικανοποιημένοι από τις δηλώσεις στήριξης των ξένων ηγετών, δηλώνουν οι κάτοικοι του ακριτικού Καστελόριζου, στην κάμερα της ΕΡΤ, που βρέθηκε εκεί.

«Έχει ενδιαφέρον και είναι ιδιαιτέρως θετικό το γεγονός, ότι οι λιγοστοί κάτοικοι στο Καστελόριζο, νιώθουν ασφαλείς και σε αυτό συνέβαλε η ταχεία αντίδραση και τα αντανακλαστικά που έδειξαν η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία της χώρας και δεν αιφνιδιάστηκαν ούτε από την Navtex, αλλά κυρίως ούτε από τη μαζική έξοδο του τουρκικού στόλου στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.» ενημερώνει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, στο Καστελόριζο Πιέρρος Τζανετάκος. «Είναι ένα στοιχείο που το είδαμε και στον Έβρο, καθώς και εκεί οι κάτοικοι ένιωσαν ασφάλεια όταν αντιλήφθηκαν την ετοιμότητα των ελληνικών αρχών και την άμεση απάντηση στην προσπάθεια χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών να περάσουν τα σύνορα.»

«Ένα άλλο ζήτημα που συζητείται στο νησί» επισημαίνει, «είναι οι δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας από ξένους ηγέτες, οι οποίοι καλούν την Τουρκία να αναστείλει τις προκλητικές δραστηριότητές της στην ευρύτερη περιοχή, αναγνωρίζοντας μάλιστα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τη νόμιμη θέση ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα. Θα ήθελαν όμως οι κάτοικοι του νησιού και άλλες, έμπρακτες αποδείξεις αυτής της στήριξης όπως θα μπορούσε να είναι η επιβολή οικονομικών και άλλων κυρώσεων στην Άγκυρα. Βέβαια γνωρίζουν ότι, η Τουρκία είναι ένας ισχυρός παίκτης στη διπλωματική σκακιέρα και δεν είναι εύκολο ούτε για την ΕΕ αλλά ούτε και για τις ΗΠΑ να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων, αλλά θεωρούν επίσης ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους.»

Πέραν όλων αυτών, το βασικό ζήτημα είναι να μην πληγεί περαιτέρω ο τουρισμός. Tην ώρα που οι κάτοικοι προσπαθούν να διασφαλίσουν έστω και τις ελάχιστες εισπράξεις από την τουριστική κίνηση, η τουρκική προκλητικότητα έρχεται για να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Είναι γεγονός ότι πριν από δύο μέρες, με αερομαχίες διαρκείας να μαίνονται πάνω από το σύμπλεγμα της Μεγίστης, υπήρξε μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των επισκεπτών του νησιού, αρκετοί από τους οποίους έφυγαν από το νησί.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠαραιτήθηκε για να αναλάβει σημαντική θέση στην Κομισιόν
Επόμενο άρθροΑγία Σοφία: Αντιδρά η εκκλησιαστική και επιστημονική κοινότητα στην μετατροπή της σε τζαμί (video)