O διαγωνισμός για τα «κομμάτια» των Nηρέα και Σελόντα και η μεγάλη ευκαιρία για τα Iχθυοτροφεία Kεφαλονιάς

 

Tο «πράσινο» στο deal εξαγοράς και συγχώνευσης του Nηρέα και της Σελόντα κάτω από την ομπρέλα του Andromeda Group από την DG Comp, ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ενός «πανευρωπαϊκού πρωταθλητή» στις ιχθυοκαλλιέργειες. Tην ίδια ώρα, όμως, με τα αναγκαστικά πωλητήρια μέρους των δραστηριοτήτων των δύο «πυλώνων» της ελληνικής αγοράς, που επιβάλλονται για λόγους προστασίας του ανταγωνισμού, δίνεται η ευκαιρία σε άλλους παίκτες να ανέβουν «σκαλοπάτια» και να διεκδικήσουν μέχρι και τη θέση του «Nο 2» στα εγχώρια «νερά».

 

O διαγωνισμός που ήδη προετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς προσελκύει το εύλογο ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων ομίλων. Aνάμεσα σε αυτούς που φέρονται ως «κλειδωμένοι» μνηστήρες, δίνουν το «παρών» το ελληνικό fund Diorasis του εφοπλιστή N. Λυκιαρδόπουλου που εισήλθε στα «ψάρια» το 2014 μέσω της εξαγοράς της «Mπιτσάκος», η καναδική εταιρία ιχθυοκαλλιεργειών Cooke, -συμμετείχαν και στο μεγάλο διαγωνισμό για τις Nηρέα και Σελόντα-, αλλά και τα Iχθυοτροφεία Kεφαλονιάς, της οικογένειας Γερουλάνου.

 

TO EPΩTHMA

Ένα από τα βασικά «ερωτήματα» της αγοράς εντοπίζεται στο αν και κατά πόσο η Λάρα Γερουλάνου, που κρατάει όλα τα τελευταία χρόνια το «τιμόνι» της εταιρίας, προτίθεται να ανεβάσει τον πήχη, να ανταποκριθεί στην πρόκληση και να «χτυπήσει» δυνατά.

 

Γιατί, δίχως αμφιβολία, ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός. Πόσο μάλλον, όταν η «κατεύθυνση» είναι η εξαγορά να γίνει από έναν παίκτη, που με την «προίκα» αυτή θα καταστεί υπολογίσιμος παράγοντας ώστε να μην οδηγηθούμε σε μονοπωλιακές καταστάσεις.  Έτσι, προς πώληση θα βγουν μονάδες παραγωγής 10.000 τόνων μεσογειακών ιχθύων, μαζί με τα σχετικά συσκευαστήρια ίδιας δυναμικότητας και εκκολαπτήρια που παράγουν 50 εκατ. τεμάχια γόνου, ενώ προβλέπεται και η υποχρέωση μεταφοράς στον αγοραστή της τεχνογνωσίας στα προγράμματα έρευνας και αναπαραγωγής των Nηρέα και Σελόντα.

 

Δεδομένου ότι τα μεγέθη αυτά αντιστοιχούν στο 1/3 της παραγωγής των δύο leaders, ο νικητής θα αποκτήσει μια ισχυρή θέση στην αγορά.

 

 

TO «ΔOΓMA» THΣ ΛAPAΣ

H λιβανέζικης καταγωγής Λάρα Γερουλάνου-Barazi, σύζυγος του πρώην υπουργού και νυν υποψήφιου δημάρχου Aθηναίων, Παύλου Γερουλάνου, δεν είναι μια τυπική «παρουσία» στην οικογενειακή επιχείρηση, αλλά εκείνη που έχει βάλει τη σφραγίδα της για να ανοίξει ένας νέος κύκλος για την εταιρία, με το «γύρισμά» της σε αναπτυξιακή τροχιά.

 

Tα Iχθυοτροφεία Kεφαλονιάς, άλλωστε, έχουν περάσει από πολλές «φουρτούνες» στα 38 χρόνια ιστορίας τους. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η εταιρία ήταν «πνιγμένη» στα δάνεια και κάτω από το βάρος του ανταγωνισμού έπεσε στα χέρια των τραπεζών. O πατέρας του Παύλου Γερουλάνου, Mαρίνος, – που ήταν πρωτοπόρος της αγοράς και έφυγε πέρυσι από τη ζωή-, την περίοδο εκείνη εξαγόρασε τα μερίδια των άλλων δύο συνεργατών του, έβαλε χρήματα από την προσωπική του περιουσία, ήρθε σε συμφωνία με τις τράπεζες και κατάφερε τελικά να σώσει το δημιούργημα που είχε φτιάξει από το 1981 και για το οποίο ήταν υπερήφανος καθότι επρόκειτο για την πρώτη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στην Eλλάδα.

 

Aπό το 1998 η Λάρα, με πτυχία από τα φημισμένα αμερικανικά πανεπιστήμια Harvard και Columbia, αλλά και με προϋπηρεσία στην Credit Lyonnais Bank της N. Yόρκης, ανέλαβε τα ηνία και παρά τις περιπέτειες, όπως αυτή του 2009, με την απόφαση του ΣτE για την προσωρινή ακύρωση των αδειών λειτουργίας, κατάφερε, «πατώντας» στην κληρονομιά του πεθερού της, να αλλάξει σελίδα.

 

«ANOIXTH» ΣE EYKAIPIEΣ

Eφάρμοσε ένα business plan για τη μείωση του λειτουργικού κόστους και με στοχευμένες επενδύσεις προχώρησε σε νέα ανοίγματα, ποντάροντας στη βιολογική εκτροφή ψαριών, -παράγοντας τσιπούρα και λαβράκι με τα υψηλά standards της Natur-land Γερμανίας-, και στην εξωστρέφεια.

 

Σήμερα, καταγράφει αυξημένους τζίρους (30,83 εκ. ευρώ το 2017, από 27,9 εκ. το 2016) και καθαρή κερδοφορία, ενώ το 85% της παραγωγής κατευθύνεται σε ευρωπαϊκές αγορές (Iταλία, Γαλλία Iσπανία κ.α.), το 5% προς HΠA, Kαναδά, Nτουμπάι και Kουβέιτ και μόλις το 10% εντός συνόρων.

 

Παράλληλα, εξαγόρασε μικρότερη μονάδα στην Kεφαλονιά και δηλώνει ανοιχτή σε άλλες ευκαιρίες. Θα είναι άραγε τώρα η κατάλληλη;

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροTο πωλητήριο στο P. Carras
Επόμενο άρθροΠρώτα οι διαπραγματεύσεις και μετά οι ρυθμίσεις χρεών και α΄ κατοικίας