Η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα. Στη σύσκεψη τέθηκαν ανοιχτά όλα τα ζητήματα με κύριο μέλημα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Την αύξηση των ελέγχων στα σύνορα εξαιτίας των μεταναστευτικών ροών από χώρες όπου έχει εμφανιστεί κορονοϊός, ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός. Επίσης έστειλε το μήνυμα ότι οι υπεύθυνοι της επίθεσης κατά αστυνομικών στη Χίο θα λογοδοτήσουν. Οι  επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς συνεχίζονται.
Με στόχο να βρεθεί κοινό έδαφος και να αποφορτιστεί το κλίμα έντασης στα νησιά, οι αντιπεριφερειάρχες και οι δήμαρχοι πέρασαν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού.

Τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χαιρετίζουν την απόφαση της Κυβέρνησης για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και των επιστροφών.

Τονίστηκε ότι οι σημερινές άναρχες δομές πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν από κλειστές δομές.

Τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα Δημοτικά και το Περιφερειακό συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις.

Επίσης διαπιστώθηκε συναντίληψη για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, αρχίζοντας από όσους έχουν ήδη λάβει άσυλο καθώς και εκείνους που βρίσκονται στις δομές για χρονικό διάστημα πάνω από 14 μήνες.

Συμφωνήθηκαν επίσης μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών τα οποία θα περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και τα τρία νησιά αρχής γενομένης, τις επόμενες μέρες, από τη Σάμο.

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει άνανδρη την επίθεση εναντίον των αστυνομικών στη Χίο και να στέλνει μήνυμα ότι οι υπεύθυνοι για τα επεισόδια θα λογοδοτήσουν.

«Ταυτόχρονα, όμως, θα ερευνηθούν και περιστατικά για χρήση υπερβολικής βίας από την Αστυνομία (…) Καταλαβαίνω απόλυτα τι συμβαίνει στα νησιά. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε πάνω απ’ όλα τις δυσκολίες των νησιωτών. Καλούνται όμως κι αυτοί να περιφρουρήσουν οι ίδιοι την ειρήνη στον τόπο τους. Να απομονώσουν όλα τα ακραία στοιχεία, ακροδεξιούς, ακροαριστερούς, ύποπτες ΜΚΟ, τοπικούς συμφεροντολόγους. Όλοι αυτοί κερδοσκοπούν πάνω σε ένα εθνικό πρόβλημα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με αυτοδιοικητικά στελέχη των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου επιβεβαιώθηκε η ανάγκη δράσεων για τη μείωση των ροών και για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, ανέφερε σε δήλωσή του μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

«Υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης αμέσως μετά τη συνάντηση προσθέτοντας ότι «επιβεβαιώθηκε η ανάγκη ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων, επιτάχυνσης του ασύλου και επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και να κλείσουν οι άναρχες δομές στα νησιά του Αιγαίου και να αντικατασταθούν με κλειστές δομές».

Από πλευράς αυτοδιοικητικών μίλησε ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρνατζης, ο οποίος ανέφερε ότι έγινε ένας γόνιμος διάλογος σε πολύ καλό κλίμα και ότι μεταφέρθηκε στον πρωθυπουργό η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά. Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί και τα τρία μεγάλα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, αρχής γενομένης από την Σάμο.

Στη σύσκεψη είχε προσκληθεί και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ωστόσο η πρόσκληση ανακλήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, στην οποία ακούγεται να χρησιμοποιεί απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά του Πρωθυπουργού, να παρομοιάζει τις αστυνομικές δυνάμεις με στρατό κατοχής και να κάνει άσεμνες χειρονομίες.

«Ο κ. Μουτζούρης αποτελεί μία κατηγορία από μόνος του. Όταν θέλουμε στο μέλλον να αποδώσουμε σε κάποιον κάποια χαρακτηριστικά που συμπυκνώνουν μαζί τη γραφικότητα και την επικινδυνότητα και με όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα χειρότερα χαρακτηριστικά του Έλληνα θα λέμε από εδώ και πέρα ο Μουτζούρης», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Πέτσας.

Ο Κώστας Μουτζούρης, πάντως, επιχείρησε να έρθει στην Αθήνα, αλλά η πτήση του από τη Μυτιλήνη ακυρώθηκε λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση των ελέγχων σε θαλάσσια και χερσαία σύνορα εξαιτίας των ροών από χώρες όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα του κορονοϊού.

«Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: Ότι αναβαθμίζουμε στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση (..) Ενώ ξεκινά και μια διεθνής καμπάνια, στις γλώσσες των εθνικών ομάδων που κατευθύνονται προς Ελλάδα, με την προειδοποίηση ότι η χώρα δεν μπορεί, πλέον, να δέχεται άλλες παράνομες εισόδους», σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Η αντιπολίτευση εξαπολύει σφοδρά πυρά, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητάει από την κυβέρνηση να αποσύρει την ΠΝΠ για τις επιτάξεις στα νησιά. «Είστε με τα καλά σας; Τι είναι αυτά τα πράγματα; Τί είναι αυτά που κάνετε; Ποιος έχει την ευθύνη για αυτήν την εικόνα του εμφύλιου διχασμού, ποιος έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να σπάνε τα αυτοκίνητα των πολιτών που διαμαρτύρονται;» δηλώνει ο Α. Τσίπρας.

«Η διαχείριση της κυβέρνησης στο προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό. Και το κυβερνητικό αλαλούμ συνεχίζεται. Αποτύχατε κύριοι της κυβέρνησης», τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

«Η κυβέρνηση υποτίμησε το δίκαιο και τη δύναμη της πάλης των εργαζομένων και του λαού» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «κατέφυγε σε απειλές» και «πάνω απ’ όλα στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο: Στη μετατροπή δηλαδή των νησιών μας σε φυλακές και συνολικότερα της χώρας μας, με βάση την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και την κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας».

«Στην Λέσβο βάλατε την ουρά στα σκέλια και τα ΜΑΤ έφυγαν τρέχοντας. Μόλις ο κόσμος ξεσηκώθηκε φύγατε. Ξεφτιλίστηκαν οι δυνάμεις ασφαλείας» υποστηρίζει ο επικεφαλής της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος.

Την έναρξη διαδικασίας για την διερεύνηση όλων των περιστατικών που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στη Λέσβο και τη Χίο, ανακοίνωσε πριν από λίγο το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. για το ζήτημα, αναφέρεται: «Από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι θα διερευνηθούν συμπεριφορές και γεγονότα που σχετίζονται με τα συμβάντα του τελευταίου τριημέρου στα νησιά της Χίου και της Λέσβου».

Όπως διευκρίνισε ανώτατος αξιωματικός, για τις συμπεριφορές των αστυνομικών που είδαν το φως της δημοσιότητας και έκαναν το γύρο του κόσμου μέσα από βίντεο και φωτογραφίες, θα διαταχθούν Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις και θα εξεταστούν όλες οι καταγγελίες, ενώ η διερεύνηση περιλαμβάνει και τις ενέργειες πολιτών σε βάρος αστυνομικών.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚυβερνητικές πηγές: Η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της
Επόμενο άρθροΒόλος: Μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ Ν. Ιωνίας επισκέφθηκαν το Ίδρυμα «Άσπρες Πεταλούδες»