Με εξωδικαστικό συμβιβασμό κλείνουν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης την υπόθεση Novartis.

Ο φαρμακευτικός κολοσσός συμφώνησε να πληρώσει 112 εκατ. δολαρίων ως πρόστιμο για την παραβίαση του νόμου περί διεθνών πρακτικών διαφθοράς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η αμερικανική αρχή διαπίστωσε από τις έρευνές της ότι οι τοπικές θυγατρικές της Νovartis σε Ελλάδα, Νότια Κορέα και Βιετνάμ, καθώς και η πρώην θυγατρική της Alcon, ενεπλάκησαν σε παράνομες πληρωμές προς δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, με αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση και τη χρήση των φαρμάκων της Novartis.

Οι πρακτικές αυτές έγιναν στο διάστημα μεταξύ 2012 και 2016 και ήταν εν γνώση ορισμένων διαχειριστών θυγατρικών της Novartis.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η Novartis Hellas θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 225 εκατ. δολαρίων για ποινικές ευθύνες στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters

Ρεπορτάζ: Λένα Αργύρη

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤο ΚΚΕ στο πλευρό των υγειονομικών (video)
Επόμενο άρθροΤηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μακρόν για εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο – Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία (video)