Mε νέες εμπρηστικές δηλώσεις επανέρχονται Τούρκοι αξιωματούχοι, με αφορμή και την επίσκεψη του Επιτρόπου Μπορέλ στην Ελλάδα, την περιοδεία του στον Έβρο με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των επαφών του, είχε το απόγευμα της Πέμπτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron. Στη συνομιλία, η οποία διήρκεσε πάνω από μισή ώρα, συζητήθηκαν οι Ελληνογαλλικές σχέσεις, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η προετοιμασία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Ιουλίου.

Σε ότι αφορά το μέτωπο με Τουρκία ήταν η σειρά του εκπρόσωπου του Τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι να επιτεθεί στον Νίκο Δένδια, μιλώντας για «εξωπραγματικές» δηλώσεις του Έλληνα υπουργού για το Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο.

Η Ελλάδα, μαζί με την «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση», πρέπει να ξυπνήσουν από το όνειρο ότι, το να περιορίσουν την Τουρκία στις ακτές της, συνάδει με το διεθνές δίκαιο υποστήριξε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το ζήτημα των Ευρωτουρκικών σχέσεων και η γενικότερη παραβατική συμπεριφοράς της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τέθηκε επί τάπητος στην τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ.

Την ίδια ώρα ένα νέο επεισόδιο γράφτηκε στην κόντρα Τουρκίας-Γαλλίας, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να εξαπολύει πυρά προς τον Εμανουέλ Μακρόν, μετά τα σχόλια του Γάλλου προέδρου για τη στήριξη που παρέχει η Τουρκία στην κυβέρνηση Σάρατζ.

«Είναι γελοίο και λάθος να αποκαλείται η Τουρκία αποικιοκρατική χώρα επειδή δεν παραμελεί τα συμφέροντά της εκεί, στη Μεσόγειο, την Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Τις θέσεις της Ελλάδας υποστήριξε ο Αμερικανός γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Μιλώντας στην ΕΡΤ σχολίασε την τουρκική προκλητικότητα και τις επιδιώξεις Ερντογάν χαρακτηρίζοντας τον Τούρκο ηγέτη ακραία επιθετικό με τρόπους που η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει. Κυρίως σε σχέση με τους ισχυρισμούς ότι υπάρχει ΑΟΖ που φτάνει στη Λιβύη, παραβιάζοντας την κυριαρχία της Ελλάδας.

Τέλος, η Άγκυρα συνέχισε την ακραία πρακτική των πτήσεων μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά με υπερπτήσεις να σημειώνονται πάνω απ` τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά ενώ παράλληλα είχε δεσμεύσει παράνομα τρεις περιοχές νότια της Κρήτης για πραγματοποίηση ασκήσεων.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚλείνει στις ΗΠΑ η υπόθεση Novartis (video)
Επόμενο άρθρο«Θέλει τον Μαουρίσιο στην Αλ Χιλάλ ο Λουτσέσκου»