Μοιράσου το άρθρο:

Με κύριο αίτημα την αποσυμφόρηση των νησιών τώρα και τη δημιουργία δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την όποια συζήτηση για μεταφορά προσφύγων- μεταναστών σε ξερονήσια, τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το κρίσιμο αυτό θέμα ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου οι βουλευτές Ολγα Γεροβασίλη, Θοδωρής Δρίτσας, Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Φραγκίσκος Σέργης και ο επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών και δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Στάθης.
Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ χθες Παρασκευή και σήμερα Σάββατο βρίσκεται στη Χίο, όπου έχει συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς, Δήμαρχο, Αντιπεριφερειάρχη, Αστυνομική Διεύθυνση και Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου.
«Το προσφυγικό ήρθε για να μείνει, χρειάζεται η καλύτερη λύση…», τόνισε ο Συντονιστής της ΝΕ Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Φραγκίσκος Σέργης, ζητώντας την άμεση αποσυμφόρηση του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.
Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης σχολίασε ότι δεν πρέπει «αυτή η κρίση να μην γίνει εθνική τραγωδία», μεταφέροντας τα λόγια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για να προχωρήσει στην ανάλυση της κατάστασης η Ολγα Γεροβασίλη.

«Παίρνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν ως κόμμα που διαχειρίστηκε και τα θέματα της Κυβέρνησης», σημείωσε η κα Γεροβασίλη (που διετέλεσε υπουργός Προστασίας του Πολίτη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ).
Σημείωσε ότι διαχειρίστηκαν μια πολύ μεγάλη προσφυγική κρίση το 2015- 2016 όπου από τα νησιά πέρασαν 850.000 άνθρωποι που δεν μπορούσαν όμως να περάσουν από τον Εβρο και σημειώνοντας ότι τα θέματα της θάλασσας είναι πολύ πιο δύσκολα.
Άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση, με τον τρόπο που διαχειρίστηκε το προσφυγικό- μεταναστευτικό, με τη διάλυση ενός έμπειρου μηχανισμού και υπουργείου και σημείωσε ότι «βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας κρίσης, να μην αφήσουμε να διχάσει τον ελληνικό πληθυσμό».
Αναφέρθηκε στα ΜΑΤ τονίζοντας ότι «δια της επιβολής λύση δεν υπάρχει. Το αποτέλεσμα με τα ΜΑΤ δεν τιμά κανέναν ούτε την Κυβέρνηση ούτε τα σώματα ασφαλείας».
Αναφερόμενη στα θέματα των τελευταίων ημερών με τις εντάσεις στον Εβρο και στα νησιά σημείωσε ότι δυνατό χαρτί της χώρας μας είναι η νομιμότητα. «Δεν πρέπει να χάσει η χώρα μας το μεγάλο της χαρτί», είπε χαρακτηριστικά η Ολγα Γεροβασίλη. «Στον Εβρο υπάρχει πίεση, πόλεμο δεν έχουμε!, τόνισε μάλιστα κατηγορηματικά και ασκώντας στη συνέχεια κριτική για τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα σε διπλωματικό επίπεδο με την Ευρωπαϊκή Ενωση, λέγοντας ότι αρκείται η Κυβέρνηση σε μερικές δηλώσεις και ότι «με 700 εκατομμύρια ΕΥΡΩ πάνε να κάνουν αποθήκη ψυχών τη χώρα μας».
Σε ότι αφορά το θέμα των νησιών και των Κλειστών Κέντρων Κράτησης, σημείωσε ότι πρέπει να πάρει πίσω η Κυβέρνηση την επίταξη και να προσχωρήσει σε ισοκατανομή προσφύγων- μεταναστών στην ενδοχώρα. Συνέχισε λέγοντας ότι δεν πρέπει να παίρνουν οι πολίτες το νόμο στα χέρια τους, αλλά ούτε πρέπει να καπηλεύεται κανείς το εθνικό πατριωτικό αίσθημα των πολιτών, ενώ «η οργανωμένη πολιτεία οφείλει και πρέπει να δίνει λύσεις».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την λύση που ακούγεται για τα ξερονήσια, η Ολγα Γεροβασίλη τόνισε ότι ξεφεύγει κάθε λογικής», ενώ κατηγορηματική ήταν και η αντίθεση του Θοδωρή Δρίτσα που σημείωσε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως «στα ξερονήσια εκτός από πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να πάνε ακόμα εργαζόμενοι, γιατροί, νοσηλευτές αστυνομικοί και λιμενικοί».
Ο Θοδωρής Δρίτσας σημείωσε ότι βρισκόμαστε εδώ για να διαλύσουμε μύθους και να μπορέσουμε να συζητήσουμε, τονίζοντας ότι πρώτη επιδίωξη πρέπει να είναι η αποσυμφόρηση των νησιών και πως δεν πρέπει να αφήσουμε να μας ξεφύγει ο έλεγχος σε αυτό το ευαίσθητο θέμα.
Εξέφρασε την αντίθεσή του στο θέμα της αναστολής των αιτήσεων ασύλου, λέγοντας «να τελειώνουμε με την επικίνδυνη επιλογή με την αναστολή υποδοχής αιτήσεων άσυλου», κάτι που το απαγορεύει και η Συνθήκη της Γενεύης. Σε ότι αφορά τα νησιά να ανακληθεί η επίταξη των επίμαχων περιοχών για Κλειστά Κέντρα Κράτησης και να προχωρήσουμε σε δομές με γρήγορη διαχείριση και αποσυμφόρηση των νησιών ώστε να μην επιβαρύνονται περαιτέρω οι τοπικές κοινωνίες.
Σημείωσε επίσης ότι είναι «απόλυτα μύθος» ότι δεν προστατεύονταν τα σύνορα , αλλά είναι άλλο να θεωρούνται αυτοί οι άνθρωποι εισβολείς και όλο αυτό να ανταλλάσσεται με την λογική να σας δώσουμε χρήματα για να γίνεται οι συνοριοφύλακες της Ευρώπης. Τόνισε ότι «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι πρωτεύον ζήτημα» και ανέφερε τέλος τι πέτυχε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας στοιχεία για τις επανενώσεις οικογενειών προσφύγων- μεταναστών στη Γερμανία, με τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων ή με τον αριθμό επιστροφών βάση της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας.
Μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της μη μεταφοράς στην ενδοχώρα προσφύγων- μεταναστών που φτάνουν στα νησιά πριν την εξέταση του ασύλου βάση της κοινής συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, σημείωσε ότι δεν είναι ένας «νόμος σιδερένιος». Πρόκειται για μια κοινή δήλωση και ότι υπήρχε το θέμα της ευαλωτότητας που μέσω αυτής η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε στην αποσυμφόρηση των νησιών. Κάτι που δεν εφάρμοσε η Κυβέρνηση της ΝΔ, φθάνοντας σε αυτό τον μεγάλο αριθμό σήμερα προσφύγων- μεταναστών στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
«Με δική της νομοθετική ρύθμιση η Κυβέρνηση περιόρισε την ευαλωτότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: Εν αναμονή των ανακοινώσεων για νέα μέτρα
Επόμενο άρθροΜούρεσι: Χειροβομβίδες και φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκαν σε σπίτι