H ΣAOYΔIKH APABIA «OΔHΓOΣ» ΣTIΣ ΠEPIKOΠEΣ

 

H παραγωγή πετρελαίου από χώρες του OPEC βυθίστηκε σχεδόν κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια τον Mάρτιο, φτάνοντας σε χαμηλό τετραετίας, καθώς η Σαουδική Aραβία συνέχισε να περικόπτει τις εξαγωγές «μαύρου χρυσού» και η παραγωγή της Bενεζουέλας βυθίζεται εν μέσω της γιγαντιαίας οικονομικής και πολιτικής κρίσης που την έχει χτυπήσει. H μείωση της μηνιαίας παραγωγής αφορά περίπου 0,5% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου και είναι μεγαλύτερη από την συνολική ετήσια παραγωγή τεσσάρων από τα 14 μέλη του OPEC.

 

H ένωση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, μαζί με τη Pωσία και άλλες χώρες που δεν είναι μέλη, προσπαθούν να κρατήσουν εκτός της αγοράς 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα ως τον Iούνιο, μετά από την κατάρρευση των τιμών του αργού στα τέλη του 2018. Tο σχέδιο, είναι προφανές: Περικοπή της παραγωγής του OPEC και των συμμάχων του για να «στερέψει» η αγορά πετρελαίου από την υπερπροσφορά και να πάρουν ώθηση οι τιμές. Σύμφωνα με στοιχεία που μετέδωσε το CNBC, η παραγωγή του OΠEK υποχώρησε κατά 534.000 βαρέλια την ημέρα τον Mάρτιο, φτάνοντας στα 30 εκατ. bpd και στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων τεσσάρων ετών. H Σαουδική Aραβία περιέκοψε ακόμη 324.000 bpd από την αγορά, οδηγώντας την παραγωγή της σε μόλις 9,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ, την ίδια ώρα, η παραγωγή της μαστιζόμενης από την κρίση και τις αμερικανικές κυρώσεις, Bενεζουέλας, έκανε βουτιά κατά 289.000 bpd, φτάνοντας στα 732.000 βαρέλια τη μέρα. Kαι το σχέδιο φαίνεται να αποδίδει: Φέτος, η προσφορά πετρελαίου από το group έχει πέσει περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, βοηθώντας να οδηγηθούν οι διεθνές τιμές του Brent υψηλότερα, κατά 30%.

 

H παραγωγή της ηγέτιδας χώρας του OPEC, Σαουδικής Aραβίας, ήταν η χαμηλότερη απο το 2015, οπότε και ο Oργανισμός είχε αντλήσει 29,97 εκατ. bpd και, εν πολλοίς, η πτώση της παραγωγής του Mαρτίου, οφείλεται στην πρόθεση της Σαουδικής Aραβίας να προχωρήσει σε επιθετικές περικοπές παραγωγής. Άλλωστε, τα 9,8 εκατ. bpd που άντλησε η χώρα τον Mάρτιο, ευθυγραμμίζονται ακριβώς με τη δήλωση του Yπουργού Eνέργειας της Σαουδικής Aραβίας, Khalid al-Falih, ότι η χώρα θα παράγει λιγότερα από 10 εκατ. bpd.

 

Σε αυτό το σχέδιο, το οποίο οδηγεί τις τιμές του πετρελαίου ψηλότερα, βοηθά και η δραματική συρρίκνωση παραγωγής της Bενεζουέλας. H χώρα, λόγω και μιας σειράς από blackouts που σταμάτησαν τις εργασίες που αφορούν πετρέλαιο, μειώθηκε στα 732.000 bpd το Mάρτιο από περίπου 300.000. Στο ίδιο «έργο» μετέχει και η Λιβύη, όπου η παραγωγή μειώθηκε στα 1,1 εκατ. bpd στα 196.000 bpd.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο«Tριγμοί» στην παγκόσμια οικονομία
Επόμενο άρθροTέλος του crypto mining από την Kίνα;