Ξεκινάει η καταγραφεί των τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών

 

Ανασταίνεται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας ο νόμος του 2014 (ν.4256/2014) και ξεκινάει η ηλεκτρονικό μητρώο για τα τουριστικά πλοία και τα μικρά σκάφη.

 

Έτσι για τους επόμενους 6 μήνες θα είναι σε λειτουργία το ηλεκτρονικό μητρώο όπου θα καταχωρούνται όλα εκείνα τα στοιχεία ώστε οι φορολογικές, τελωνειακές και ελεγκτικές υπηρεσίες να είναι σε θέση να διαπιστώσουν εάν και εφόσον κάποιο πλοίο ή σκάφος ανήκει στη συγκεκριμένη κατηγορία για να δικαιούνται ατέλειες.

 

Τι αλλάζει

Από σήμερα (15.11.2018) ξεκινά η ολοκλήρωση και η μερική λειτουργίας του Μητρώου τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών. Για τα ήδη μέχρι σήμερα νηολογημένα ή εγγεγραμμένα στα σχετικά Βιβλία Εγγραφής σκάφη, απαιτείται και αίτηση για καταχώριση στην εφαρμογή του e-Μητρώου εντός αποκλειστικής προθεσμίας 6 μηνών από την θέση σε λειτουργία του (έως και 15.5.2019). Ωστόσο ως ημερομηνία έναρξης της ολικής λειτουργίας αυτού, στην ΚΥΑ ορίζεται η 15.5.2022.

 

Από σήμερα, κατά τη μερική λειτουργία του e-Μητρώου Πλοίων καταχωρίζονται:

 

– τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής υπό ελληνική σημαία,

 

– τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής ανεξαρτήτως σημαίας

 

– τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια.

 

Έτσι όλα τα σκάφη αυτά αποκτούν μοναδικό αριθμό εγγραφής.

 

Άμεσα όμως, έως την ολική λειτουργία του e-Μητρώου Πλοίων, οι αρμόδιες Υπηρεσίες κοινοποιούν άμεσα και εγγράφως τις εξής πληροφορίες στην ΑΑΔΕ:

 

1. Την ημερομηνία και τον αριθμό καταχώρισης στο e-Μητρώο των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και των επαγγελματικών τουριστικών ημερόπλοιων ή απενεργοποίησης αυτών.

 

2. Την ημερομηνία εκούσιας, ή αυτοδίκαιης μεταβολής του επαγγελματικού χαρακτήρα του πλοίου αναψυχής λόγω μη εκπλήρωσης της υποχρέωσης εκτέλεσης του ελάχιστου αριθμού η μερών ναύλωσης, από επαγγελματικό σε ιδιωτικό, από την οποία οφείλονται ο ΦΠΑ, οι δασμοί και οι λοιποί φόροι.

 

3. Την ημερομηνία μεταβολής του ιδιωτικού πλοίου ανα¬ψυχής σε επαγγελματικό πλοίο αναψυχής ή επαγγελματικό τουριστικό ημερόπλοιο και αντίστροφα.

 

4. Την μεταβολή της πλοιοκτησίας ή του εφοπλισμού τους.

 

5. Την αιτία της μεταβολής της κυριότητας (ενδεικτικά μεταβίβαση με επαχθή, χαριστική αιτία ή αιτία θανάτου).

 

Από το 2022, στην ολική λειτουργία του e-Μητρώου Πλοίων, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ελέγχουν και θα παρακολουθούν τουλάχιστον τα παρακάτω στοιχεία:

 

1. Την ημερομηνία και τον αριθμό καταχώρισης στο e-Μητρώο ή απενεργοποίησης από αυτό.

 

2. Το αποτέλεσμα του ελέγχου των ημερών ναύλωσης, ανά τριετία, μετά την καταχώριση στο e-Μητρώο Πλοίων, καθώς και την τυχόν χορηγηθείσα παράταση

 

3. Την ημερομηνία έναρξης του παροπλισμού, την ημερομηνία εκούσιας άρσης ή αυτοδίκαιης άρσης του παροπλισμού, καθώς και την πράξη για την αυτοδίκαιη άρση του παροπλισμού

 

4.Την ημερομηνία επιβολής και άρσης της κατάσχεσης ή η θέση τους σε ακινησία

 

5. Την ημερομηνία ή την περίοδο ιδιοχρησιμοποίησης από τον πλοιοκτήτη ή τον εφοπλιστή

 

6. Την ημερομηνία εκούσιας, ή αυτοδίκαιης μεταβολής του επαγγελματικού χαρακτήρα του πλοίου αναψυχής λόγω μη εκπλήρωσης της υποχρέωσης εκτέλεσης του ελαχίστου αριθμού ημερών ναύλωσης, από επαγγελματικό σε ιδιωτικό, από την οποία οφείλονται ο ΦΠΑ, οι δασμοί, ο ΕΦΚ και οι λοιποί φόροι

 

7. Την ημερομηνία μεταβολής του επαγγελματικού τουριστικού ημερόπλοιου σε ιδιωτικό ή αντίστροφα.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΔύο δονήσεις 4,9 και 4,5 Ρίχτερ
Επόμενο άρθροΟ Νίκος Παρασκευόπουλος πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος