Ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας, με τους διασωληνωμένους ασθενείς από τον κορονοϊό να είναι μια ανάσα πριν τους 600 γεγονός που δημιουργεί ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας. Τα κρούσματα παραμένουν, καθημερινά, σταθερά πάνω από 2.000 και αυτό ενώ ήδη βρισκόμαστε στην τρίτη εβδομάδα του lockdown το οποίο παρατείνεται έως τις 6 Δεκεμβρίου.

Σταθεροποίηση σημειώνεται στον αριθμό των κρουσμάτων αλλά υπόλοιποι αριθμοί παραμένουν υψηλοί και είναι πάρα πολύ ανησυχητικοί είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του  Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος που μαζί με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, Γιώργο Μαθιόπουλο περιέγραψαν την εξέλιξη της κατάστασης γύρω από την πανδημία.

Ο κ. Εξαδάκτυλος διατύπωσε την άποψη ότι η συζήτηση για άρση του lockdown προσθέτει αχρείαστη πίεση. Η πρώτη γραμμή στην οποία βρίσκονται οι υγειονομικοί βρίσκεται στα όρια της και αντιμετωπίζει έναν πρωτόγνωρο πόλεμο. Σημείωσε επίσης ότι η οποιαδήποτε συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να αρχίσει όταν καταγραφεί μείωση των διασωληνωμένων και των θανάτων από κορονοϊό, δηλαδή να «αποσυμπιεστεί» το σύστημα υγείας . Έδωσε  επίσης ένα συγκριτικό στοιχείο λέγοντας πως από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη μάχη με τον κορονοϊό 1.902 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1.257 από την 1η Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων  στο ΕΚΑΒ  αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία  και εξέφρασε την ευχή  να μην μεταφερθεί το πρόβλημα και στην Αττική. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ουδέποτε οι εργαζόμενοι συνέδεσαν τα αιτήματα  του κλάδου με την πανδημία και ότι καταβάλλεται προσπάθεια να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που προκαλεί η πανδημία. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα  ότι οι διακομιδές θα σταματήσουν στις 100 ημερησίως, κυρίως στην Αττική.

Το «μαύρο ρεκόρ» του περασμένου 24ωρου
Το τελευταίο 24ωρο οι διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 597, καταγράφηκαν 2.152 νέα κρούσματα ενώ 87 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων 383 εντοπίζονται στην Αττική και 633 στη Θεσσαλονίκη.
Ενδεικτικό της πρωτοφανούς πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ είναι το γεγονός ότι ένα στα 2 κρεβάτια Εντατικής έχει διατεθεί για την κάλυψη ασθενών με κορονοϊό.

Αχτίδα φωτός  για τη Θεσσαλονίκη η μείωση κατά 50% του ιικού φορτίου στα λύματα ενώ μειώνονται τα τελευταία 24ωρα και η εισαγωγές στις εφημερίες των  νοσοκομείων. Στις ΜΕΘ η πίεση συνεχίζει να παραμένει υψηλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νοσοκομείο Παπανικολάου χρειάστηκε να αποσωληνωθούν  ασθενείς  πριν ολοκληρωθεί η αγωγή τους για να χρησιμοποιηθούν οι κλίνες σε έχοντες μεγαλύτερη ανάγκη.  Σύμφωνα με δημοσιογραφικές  πληροφορίες ένας πατέρας  37 ετών με τρία παιδιά έχασε τη μάχη με τον  κορονοϊό , μετά από δυο εβδομάδες στη ΜΕΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί εντωμεταξύ το Σάββατο ο πρωθυπουργός ώστε να δει από κοντά την πίεση που υφίστανται τα νοσοκομεία της πόλης και να συνομιλήσει με γιατρούς και νοσηλευτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Σε ότι αφορά τώρα το σχέδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων, οι σχετικές ανακοινώσεις από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα πάντως με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου Παναγιώτη Σταμπουλίδη το γενικό lockdown παρατείνεται μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου.

Ανταπόκριση: Λία Χριστάρα

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠρύτανης ΑΠΘ: Στα επίπεδα της 6ης Νοεμβρίου το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Ο Θ. Καράογλου τιμά το νοσηλευτικό προσωπικό που ενισχύει εθελοντικά το ΕΣΥ