Καθώς οι χώρες ανά την υφήλιο σχεδιάζουν να αυξήσουν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον εθνικό τους ενεργειακό σχεδιασμό, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν το φιλόδοξο σχέδιο να καταστούν ηγέτες της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας στη Μέση Ανατολή και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα.

 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προτίθενται να επεκτείνουν τη χρήση ΑΠΕ για να πετύχουν στόχους όπως η αξιοποίηση ανανεώσιμων πόρων που δεν εξαρτώνται από το πετρέλαιο. Τα Εμιράτα έχουν γίνει ένας κόμβος τεχνολογίας καθαρής ενέργειας, παρέχοντας χρηματοδότηση για την κατασκευή έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλο τον κόσμο και επενδύοντας εκατομμύρια δολάρια σε έρευνες για την ενέργεια, το νερό, τη μικροηλεκτρονική, τα προηγμένα υλικά και τα συστήματα μεταφορών.

 

Ουσιαστικά, τα ΗΑΕ χρησιμεύουν ως πρότυπο για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Masdar Abu Dhabi, για παράδειγμα, ένας περιφερειακός ηγέτης και διεθνής φορέας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αειφόρου αστικής ανάπτυξης, έχει επενδύσει από το 2006 πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας.

 

Σύμφωνα με την έκθεση του 2015 για την ενεργειακή κατάσταση των ΗΑΕ, το μερίδιο της παραγόμενης ενέργειας από φυσικό αέριο θα μειωθεί από 98% το 2012 σε λιγότερο από 76% το 2021, καθώς η καθαρή ενέργεια εισέρχεται στο μείγμα και αυξάνεται η ενεργειακή απόδοση.

 

Η ενεργειακή στρατηγική των ΗΑΕ για το 2050 στοχεύει σε ενεργειακό μείγμα που θα συνδυάζει τις ανανεώσιμες, καθαρές πηγές ενέργειας και την πυρηνική ενέργεια για να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις των Εμιράτων, και στους περιβαλλοντικούς στόχους 44% καθαρής ενέργειας, 38% φυσικού αερίου, 12% άνθρακα και 6% πυρηνικής ενέργειας.

 

Μέχρι το 2050, τα ΗΑΕ θα έχουν επενδύσει περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μελέτες δείχνουν ότι εάν εκπληρώσουν τους στόχους τους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν 192 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τότε στον ενεργειακό τομέα.

 

Τέλος, τον περασμένο Μάιο, το Ντουμπάι ξεκίνησε τη δεύτερη φάση του έργου που θα εξελιχθεί στο μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο. Με κόστος περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια, το πάρκο θα παράγει τελικά 5.000 μεγαβάτ ισχύος, παρέχοντας ενέργεια για περίπου 800.000 νοικοκυριά.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροAύξηση μετοχικού κεφαλαίου 20 εκατ. ενέκρινε η Γ.Σ.
Επόμενο άρθροΜικτά πρόσημα στη Wall Street