Προς εφαρμογή τον Μάρτιο, πρόκειται να έλθει η ρύθμιση για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την ώρα που η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς.

 

Στη ρύθμιση, η οποία δεν θα «εμπεριέχει» περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια, θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι μη μισθωτοί οφειλέτες.

 

Οι κύριοι άξονες της ρύθμισης για οφειλές προς τα Ταμεία, που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016  είναι οι εξής: κούρεμα της αρχικής οφειλής, γενναία διαγραφή έως και 85% των προσαυξήσεων, ενώ οι μηνιαίες δόσεις θα φτάνουν έως και τις 120.

 

Το πλήθος των δόσεων θα καθορίζεται με βάση το ύψος τους χρέους και θα φτάνει τις 120, για χρέη άνω των 3.000 ευρώ. Για οφειλές που έχουν «ταβάνι» τις 3.000, οι δόσεις αναμένεται να είναι 36.

 

Επίσης στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και χρέη του 2017, χωρίς όμως επανυπολογισμό, αφού πρόπερσι ίσχυε ήδη ο υπολογισμός των εισφορών βάσει του πραγματικού εισοδήματος.

 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ελάχιστη μηνιαία δόση θα ανέρχεται έως 50 ευρώ, ενώ οι οφειλέτες θα έχουν μόνο μία φορά δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση.

 

Συνταξιοδότηση για τους «εγκλωβισμένους» από χρέη

 

Το νέο σχήμα ρύθμισης θα είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για όσους έχουν  συμπληρώσει την ηλικία συνταξιοδότησης και αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω των χρεών τους προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Πρόκειται κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες που χρωστούν στον πρώην ΟΑΕΕ, αλλά και στο πρώην ΕΤΑΑ, ενώ «εγκλωβισμένοι» είναι και χιλιάδες αγρότες με χρέη στον ΟΓΑ.

 

Αίτηση σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα

 

Ο ΕΦΚΑ θα δημιουργήσει μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου ο οφειλέτης θα μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτησή του, η οποία θα παραμείνει ενεργή για ορισμένο χρονικό διάστημα, και όχι επ’ αόριστον (για παράδειγμα ένα εξάμηνο ή έως το τέλος του 2019).

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτην Αθήνα αύριο ο επίτροπος Ανάπτυξης, Γ. Κατάινεν
Επόμενο άρθροΈρευνα της ΕΕ σχετικά με τον ανταγωνισμό στον φαρμακευτικό κλάδο