Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά όσο και η ίδια η χώρα, έχουν ιδιαίτερο συμφέρον να υπάρξει μία θετική έκβαση του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, τονίζει σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στη Βιέννη, ο Πάουλ Σμιντ, γενικός γραμματέας της «Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής», του πολιτικά ανεξάρτητου θεσμού ενημέρωσης και πληροφόρησης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στην Αυστρία.

 

Αυτό καταδεικνύεται, σύμφωνα με τον ίδιο, από τις ανοικτά υποστηρικτικές εμφανίσεις μέσα στις τελευταίες εβδομάδες στα Σκόπια, μίας σειράς ξένων ηγετών και διεθνών παραγόντων, από την Γερμανίδα καγκελάριο και άλλους αρχηγούς κυβερνήσεων, μέχρι τον Επίτροπο Διεύρυνσης ή την ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.

 

Καθοριστικό για την έκβαση του δημοψηφίσματος, ο Πάουλ Σμιντ θεωρεί το ποσοστό της συμμετοχής και παραπέμπει στο γεγονός, ότι ο εναντιούμενος στη «Συμφωνία των Πρεσπών» πρόεδρος της ΠΓΔΜ, έχει καλέσει τον πληθυσμό της χώρας σε αποχή.

 

Αυτό που θα συμβεί, σε περίπτωση απόρριψης της Συμφωνίας στο δημοψήφισμα, θα είναι προβληματικό και σίγουρα θα προκαλούσε ένα «φαινόμενο ντόμινο» για τα Δυτικά Βαλκάνια, «φρενάροντας πάρα πολύ», όπως αναφέρει, ολόκληρο το εγχείρημα για την ευρωπαϊκή προοπτική τους, προειδοποιεί ο Πάουλ Σμιντ.

 

Ο ίδιος δεν μπορεί να προβλέψει επακριβώς τι θα μπορούσε να συμβεί εάν την Κυριακή υπάρξει μία αρνητική έκβαση, ωστόσο ευελπιστεί ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής επισημαίνει ότι στο επίκεντρο της πολιτικής της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης βρίσκεται η υποστήριξη της διεύρυνσης της ΕΕ στην κατεύθυνση των Δυτικών Βαλκανίων και άρα της ένταξης της ΠΓΔΜ, και ως εκ τούτου του «Ναι» στο δημοψήφισμα.

 

Η Αυστριακή Εταιρεία Ευρωπαϊκής Πολιτικής αποτελεί πολιτικά ανεξάρτητο οργανισμό ενημέρωσης και πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, ο οποίος στηρίζεται στη βάση των κοινωνικών εταίρων, και ο οποίος υπηρετεί και προωθεί τον ανοικτό διάλογο για τα τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα και τις επιπτώσεις τους στην Αυστρία.

 

Στο διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας συμμετέχουν 26 προσωπικότητες της αυστριακής δημόσιας ζωής, από ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες, εκπρόσωποι της οικονομίας, μέχρι πρώην μέλη αυστριακών κυβερνήσεων.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο«Τα μάτια μου στο τρόπαιο!»
Επόμενο άρθροΟ Ομπάμα εκφράζει ανησυχία για τις δυτικές δημοκρατίες