Στο Τολέδο, την πόλη όπου έζησε και μεγαλούργησε ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος βρέθηκε την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία του Δήμου Ηρακλείου, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδελφοποίησης ανάμεσα στις δυο πόλεις, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2014.

 

Η αποστολή αποτελείται από τον Δήμαρχο, την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού, Gian Andrea Garancini, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νικόλαoς Χατζηνικολάου και εκπρόσωποι όλων των δημοτικών παρατάξεων, εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης.

 

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της ισπανικής πόλης με την Δήμαρχο Milagros Tolón Jaime υπήρξε συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα με την κ. Milagros Tolón Jaime για τους δεσμούς των δύο πόλεων και κυρίως τον “Ελ Γκρέκο”, καθώς και για τα οφέλη που μπορούν και πρέπει να αποκομίσουν το Ηράκλειο και το Τολέδο από την αδελφοποίησή τους.

 

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου πρότεινε οι Αντιδημαρχίες Τουρισμού και Πολιτισμού των δύο Δήμων να ξεκινήσουν άμεσα επαφές και να προχωρήσουν σε στενή συνεργασία (σημειώνεται ότι στη συνάντηση παρευρέθησαν και οι αντίστοιχοι Αντιδήμαρχοι του Τολέδο) ,και παράλληλα να γίνει η προεργασία ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργηθούν δυο διαπαραταξιακές επιτροπές, οι οποίες θα καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων που περιελάμβανε το πρωτόκολο αδελφοποίησης του 2014.

 

Η κ. Milagros Tolón Jaime συμφώνησε με αυτή την πρόταση και την προέκτεινε, τονίζοντας ότι το Τολέδο έχει ένα ενεργό δίκτυο δώδεκα πόλεων σε ολόκληρο τον κόσμο, με τις οποίες έχει αδελφοποιηθεί και ο Δήμος Ηρακλείου μπορεί, εντασσόμενος σε αυτό, να ανοίξει έναν ουσιαστικό δίαυλο επικοινωνίας με τους άλλους Δήμους που ήδη συμμετέχουν. Ιδιαίτερα θετικά αντιμετωπίστηκε και η πρόταση του κ. Χατζηνικολάου να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και του Πανεπιστήμιο της Καστίγια λα Μάντσα, όσον αφορά στα αρχεία σχετικά με τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο.

 

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή δώρων. Η Δήμαρχος Τολέδο δώρισε στον Δήμαρχο Ηρακλείου ένα μικρό ξίφος το οποίο έφτιαξε ένας τοπικός τεχνίτης της πόλης, καθώς το Τολέδο φημίζεται για τα σπαθιά και τα ξίφη του. Ο Δήμαρχος Ηρακλείου με την σειρά του, δώρισε στην Ισπανίδα συνάδελφό του, το επετειακό μετάλλιο του Δήμου για την επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατο του «Ελ Γκρέκο» και ένα μικρό όσο και συμβολικό δείγμα από προϊόντα παραδοσιακής κρητικής λαϊκής τέχνης.

 

“Η αδελφοποίηση του Ηρακλείου με το Τολέδο, επιβεβαιώνει τους δεσμούς αιώνων και δημιουργεί νέους και ισχυρούς πολιτιστικούς, ιστορικούς και κοινωνικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο πόλεις μας. Επιθυμία μας είναι να αποβεί δυνατή, ουσιώδης και διαρκής. Σήμερα δημιουργούμε δρόμους συνεργασίας, κοινών δράσεων, αλλά και αναζήτησης κοινών λύσεων σε θέματα που μπορούν να ωφελήσουν και τις δύο πόλεις. Προσδοκούμε ανάπτυξη και συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, των επιχειρήσεων, των τοπικών προϊόντων, και σε κάθε άλλο πεδίο που θα βοηθήσει στην πρόοδο των πόλεών μας…”, δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο κ.  Λαμπρινός.

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕλληνικές και ιταλικές τράπεζες «ξεφορτώνουν» NPLs
Επόμενο άρθροΣε ανοδική τροχιά το Χ.Α.