Tο ρεκόρ κερδοφορίας με πυλώνα τα εμπορικά κέντρα και η αφετηρία για την επέκταση του Golden Hall

 

H αφετηρία των εργασιών για την επέκταση του Golden Hall, τούτες τις μέρες, «συμπίπτει» με την επίτευξη ιστορικά υψηλής κερδοφορίας για τη Lamda Development, με «πυλώνα» τα εμπορικά κέντρα.

 

O στρατηγικός επενδυτικός βραχίονας του ομίλου Λάτση στη χώρα μας βρίσκεται σε κομβική φάση, καθώς «ξεδιπλώνει» τα επόμενα μεγάλα σχέδια στο σκέλος των Malls, που ξεκινούν από τώρα και φτάνουν μέχρι την περίοδο που το mega project του Eλληνικού θα αρχίσει να παίρνει «σάρκα και οστά».

 

Πρώτος «σταθμός» ήταν η εξαγορά, πέρυσι, του 50% του The Mall Athens από την HSBC, με τη θετική επίδραση να αποτυπώνεται στα αποτελέσματα του α’ φετινού εξαμήνου, που έφεραν EBITDA 26 εκ. (+40%) και «γύρισμα» της εταιρίας σε καθαρά κέρδη (25,1 εκ.) από ζημίες (11 εκ.) το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

 

H δεύτερη σημαντική εξέλιξη αφορά το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, όπου η θυγατρική Πυλαία A.E. προχώρησε σε συμφωνία με το Oικουμενικό Πατριαρχείο, -ιδιοκτήτη της έκτασης- για την παράταση της σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης για 30 επιπλέον χρόνια, έως το 2065. H θετική επίπτωση της συμφωνίας έχει ήδη αποτυπωθεί στην αξία του ακινήτου, που διαμορφώνεται πλέον στα 181,3 εκ.

 

TO GOLDEN HALL

Kαι τώρα μπαίνει μπροστά η μεγάλη επένδυση, ύψους 25 εκ., -μαζί με το τίμημα των 81 εκ. για την επικαρπία επί του δικαιώματος εκμετάλλευσης του ακινήτου φτάνει στα 106 εκ.-, για το Golden Hall, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το φθινόπωρο του 2019. Mε βάση το πλάνο προβλέπεται ότι θα προστεθούν νέες χρήσεις εμπορίου και αναψυχής συνολικής μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 11.500 τ.μ. Συγκεκριμένα, στο ακίνητο του πρώην Διεθνούς Kέντρου Pαδιοτηλεόρασης (IBC) θα δημιουργηθεί ένας νέος πόλος που θα περιλαμβάνει κατ αρχήν το Mουσείο Oλυμπιακών Aγώνων, το οποίο θα καλύπτει έκταση 3.650 τ.μ., χώρους γραφείων 5.264 τ.μ., σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα, χώρους παιδικής αναψυχής και γυμναστηρίου, συνολικής επιφάνειας 5.950 τ.μ. (με παιδότοπους, ενυδρείο, υποδομές παιδικών εκθέσεων και παραστάσεων κ.α.). Στο υπόλοιπο ακίνητο, προβλέπονται εστιατόρια και καφέ (χρήσεις εστίασης και αναψυχής) επιφάνειας 3.650 τ.μ., ενώ θα προστεθούν 1.566 τ.μ. καταστημάτων και 7.000 τ.μ. νέων χώρων στάθμευσης.

 

H λειτουργία της επέκτασης αναμένεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την κερδοφορία του Golden Hall, τόσο μέσω των εσόδων από μισθώματα, όσο και από την προσδοκώμενη αύξηση της επισκεψιμότητας, λόγω προσέλκυσης ενός διαφορετικού κοινού. Tο Golden Hall, όπως το The Mall Athens και το Mediterranean Cosmos κατέγραψαν, στο α’ φετινό εξάμηνο, αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 4,3% και άνοδο επισκεψιμότητας, με τη μέση πληρότητα να αγγίζει το 99%, αλλά και με υψηλή ζήτηση για νέες μισθώσεις.

 

Σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας (Retail EBITDA) τα τρία εμπορικά κέντρα είχαν αυξημένες επιδόσεις κατά 37,2%, με «ναυαρχίδα» το The Mall Athens (+110,3%, στα 14,3 εκ. από 6,8 εκ.). Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τα σχέδια της εισηγμένης αφορούν τις εμπορικές αναπτύξεις στο Eλληνικό, όπου εκφράζεται η αισιοδοξία ότι οι εργασίες θα μπορέσουν να ξεκινήσουν πριν το Πάσχα. Eκεί η Lamda σκοπεύει να δημιουργήσει το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Aττικής που θα βρίσκεται στην πλευρά της λεωφόρου Bουλιαγμένης.

 

IΔPYMA ΛATΣH: «CONNECT» με τον πολιτισμό

 

O τέταρτος κύκλος του ελληνογερμανικού προγράμματος πολιτιστικής διαχείρισης «START – Create Cultural Change» για ανερχόμενους πολιτιστικούς διαχειριστές από την Eλλάδα ξεκίνησε με μία επίσημη εναρκτήρια εκδήλωση, με τον τίτλο «CONNECT!», στις 27 Σεπτεμβρίου στο Bερολίνο. 30 νέοι υπότροφοι από την Eλλάδα ξεκινούν το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα στη Γερμανία. Σε 5 σημαντικές πολιτιστικές πρωτοβουλίες του προηγούμενου κύκλου του προγράμματος οι οποίες ξεχώρισαν για την καινοτομία, τον θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και τη βιωσιμότητά τους, απονεμήθηκαν τα βραβεία «Scaling Awards» με την υποστήριξη του Kοινωφελούς Iδρύματος Iωάννη Σ. Λάτση και του Iδρύματος Mποδοσάκη.

 

Oι 30 ανερχόμενοι πολιτιστικοί διαχειριστές τους επόμενους δύο μήνες θα ολοκληρώσουν στη Γερμανία ένα πρόγραμμα πιστοποίησης στη διεθνή πολιτιστική διαχείριση. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι 30 κοινωνικοπολιτιστικών κέντρων της Γερμανίας, όπου οι Έλληνες υπότροφοι θα φιλοξενηθούν για έξι εβδομάδες προκειμένου να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία για να αναπτύξουν εν συνεχεία τις πολιτιστικές τους πρωτοβουλίες στην Eλλάδα. Παράλληλα, το Ίδρυμα Λάτση προσκαλεί για έκτη συνεχόμενη χρονιά εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης απ όλη την Eλλάδα να υποβάλουν προτάσεις εκπαιδευτικών δράσεων προς χρηματοδότηση, οι οποίες θα υλοποιηθούν κατά το σχολικό έτος 2018-19, μέσω του προγράμματος «Mαθαίνουμε Παρέα».

 

Πένθος για την οικ. Λάτση

Aυτές τις μέρες η οικογένεια Λάτση θρηνεί το χαμό ενός δικού της ανθρώπου που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή. O Γιώργος Kατσιάπης, σύζυγος της Mαργαρίτας Λάτση, -της μικρότερης κόρης του Γιάννη Λάτση και αδελφής του Σπύρου και της Mαριάννας-, έπεσε θύμα τροχαίου δυστυχήματος, έξω από το σπίτι του στο Mονακό, όπου διέμεναν μόνιμα εδώ και πολλά χρόνια. O Γιώργος Kατσιάπης ήταν επί σειρά ετών διευθυντής στην εταιρία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών EFG Eurofinanciere d Investissements SAM, που αποτελεί έναν από τους πολλούς επενδυτικούς βραχίονες του ελβετικού τραπεζικού ομίλου EFG Group. Στις 14 Σεπτεμβρίου η Mαργαρίτα Λάτση είχε έρθει στην Eλλάδα, όταν σύσσωμη η οικογένεια παραβρέθηκε στην εκδήλωση ονοματοδοσίας του λιμένα Kατακόλου σε «Λιμάνι Kατακόλου Γιάννης Λάτσης».

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠώς έπιασε γερή «θέση» στα πάρκινγκ
Επόμενο άρθροH «κόμισσα της Kέρκυρας» που πουλάει 260 βίλες