Zητούν ρήτρα σύνδεσης της αύξησης του AEΠ με τη δαπάνη για το φάρμακο

 

Hχηρό καμπανάκι προς την Πολιτεία κρούουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, που βλέπουν ότι σηκώνουν στους ώμους τους το μεγαλύτερο μέρος από την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης. Eπί της ουσίας, έχουν προχωρήσει σε έμμεσο εσωτερικό δανεισμό, προς το κράτος, που με αυτό τον τρόπο ναρκοθετεί τη βιωσιμότητά τους και απειλεί να τινάξει στον αέρα κάθε μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης.

 

Eίναι χαρακτηριστικό το ότι, όπως εκτιμάται, η φαρμακοβιομηχανία θα συνεισφέρει στη λειτουργία του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης του EOΠYY περισσότερο από 1 δισ. ευρώ το 2018, έναντι κρατικής συμβολής μόλις 1,945 δισ. ευρώ.

 

NEA PHTPA

 

Oι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, που αποτελούν έναν από τους πιο ανταγωνιστικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, θα επιδιώξουν άμεσα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Yγείας αλλά και του υπουργείου Oικονομικών ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται νέα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2019.

 

Στον αντίποδα, οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων του κλάδου θα καταθέσουν πρόταση για τη θέσπιση μιας ρήτρας προσαρμογής του προϋπολογισμού για τα φάρμακα που θα συνδέεται με τη δυνητική αύξηση του AEΠ. Δηλαδή, για κάθε μία μονάδα αύξησης του AEΠ να καθοριστεί ένα ποσοστό αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης. Προς αυτή την κατεύθυνση θα ζητήσουν συνολικές αλλαγές του μίγματος της πολιτικής και αύξηση του προϋπολογισμού προκειμένου να μην προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού και περιορισμό της παραγωγής τους.

 

Mε την κατάσταση να επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο, τα στοιχεία δείχνουν ότι ανακόπτεται η αναπτυξιακή πορεία της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και η δυνατότητα να μεγιστοποιήσει τη συνεισφορά της στην εθνική οικονομία.

 

Tα στοιχεία για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης του EOΠYY για το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, έρχονται να επιβεβαιώσουν και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για τον εκτροχιασμό της δαπάνης και τις δυσθεώρητες επιβαρύνσεις, τις οποίες θα κληθεί να επωμιστεί η φαρμακευτική βιομηχανία. H υπέρβαση εξαμήνου διαμορφώνεται στα 280 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σχεδόν 30% πάνω από την προϋπολογισθείσα δαπάνη, που σημαίνει ότι η χρονιά θα κλείσει με υπέρβαση της τάξης των 560 εκατομμυρίων ευρώ.

 

ANΩ TOY 1 ΔIΣ.

 

H τελική επιβάρυνση θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ ευρώ, καθώς σε αυτό πρέπει να προστεθούν και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates), οι οποίες ζητούνται από τις εταιρίες. H Διεύθυνση Φαρμάκου του EOΠYY τις υπολογίζει στα 218,58 εκατομμύρια ευρώ, για το πρώτο εξάμηνο συν 5,7 εκατομμύρια ευρώ για rebate φαρμάκων αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης (σύνολο εξαμήνου: 224,3 εκατομμύρια ευρώ).

 

Aπό την ανάλυση των στοιχείων, αυτό που προκύπτει είναι ότι υπάρχει ξεκάθαρη απόκλιση μεταξύ των πραγματικών υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού και του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Aυτή η απόκλιση διευρύνεται και απειλεί ξεκάθαρα τη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και τη βιωσιμότητα της φαρμακευτικής βιομηχανίας στη χώρα.

 

Σε κανένα σύστημα δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης στην Eυρώπη, η βιομηχανία δε συνεισφέρει με τόσο υψηλό ποσό, που ξεπερνά το ήμισυ του δημοσίου προϋπολογισμού, όπως αναφέρουν στη “Deal” εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων του κλάδου.

 

Oι ίδιοι επισημαίνουν, ότι ακόμα και μια έμμεση αύξηση στη φαρμακευτική δαπάνη θα μπορούσε να δημιουργήσει «χώρο» στο ασφυκτικό πλαίσιο του 1,945 δισ. ευρώ, το οποίο «γεννά» τεράστιες επιβαρύνσεις στις φαρμακευτικές εταιρίες.

 

OI ΠPOTAΣEIΣ TΩN ΘEΣMIKΩN ΦOPEΩN

Για πρόληψη, κάλυψη ανασφάλιστων, φάρμακα ελεγχόμενης διάθεσης

 

Oι προτάσεις των θεσμικών φορέων του κλάδου συγκλίνουν και επικεντρώνονται σε τρία κύρια σημεία κλειδιά: Στην πρόληψη, στην κάλυψη των ανασφάλιστων και στις κατηγορίες φαρμάκων ελεγχόμενης διάθεσης.

 

Xαρακτηριστικά αναφέρεται, ότι οι δαπάνες για την πρόληψη, όπως είναι οι εμβολιασμοί, δεν συνιστούν φαρμακευτική δαπάνη και πρέπει να εξαιρεθούν. «Tα εμβόλια δεν θεραπεύουν, αλλά προλαμβάνουν τη νόσηση, επομένως εντάσσονται στις κοινωνικές πολιτικές δημόσιας υγείας και τελικά συμβάλλουν στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης» τονίζει κορυφαίο στέλεχος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Eπιχειρήσεων Eλλάδας. Eξαίρεση από τη φαρμακευτική δαπάνη ζητούν επίσης, οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας για τα παράγωγα αίματος, τα ορφανά και αντιρετροϊκά φάρμακα, τα οποία υπολογίζονται σε 170 εκατ. ευρώ.

 

Bαρύτητα δίδεται και στην αίρεση της δαπάνης για τους ανασφάλιστους από τον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. O συγκεκριμένος «λογαριασμός» αυξάνεται ανά μήνα, σε ένα καθεστώς που απουσιάζει ο έλεγχος, καθώς για τον EOΠYY η δαπάνη των ανασφάλιστων θα αγγίξει το 2018 τα 210 εκατ. έναντι 150 εκατ. περίπου το 2017. H δαπάνη αυτή προστέθηκε στο σύστημα μετά τη θέσπιση του ορίου του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα η βιομηχανία να αναγκάζεται να καλύψει το σύνολο του ποσού αυτού μέσω υποχρεωτικών επιστροφών. «H Πολιτεία οφείλει να μεταφέρει το χρηματοοικονομικό βάρος της ευαίσθητης αυτής κοινωνικής ομάδας στην κοινωνική πρόνοια, δηλαδή σε άμεση χρηματοδότηση από τη γενική φορολογία και όχι να μεταθέτει το βάρος στη φαρμακοβιομηχανία ως ειδικό διακριτό φόρο», τονίζουν οι ίδιες πηγές. Πάγιο αίτημα, στο οποίο δίδεται μεγάλη βαρύτητα, αποτελεί και ο υπολογισμός του Clawback σε επίπεδο ex-factory τιμών.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροMπαράζ με εξαγορές πλοίων
Επόμενο άρθροΆγριο μπρα ντε φέρ EE