Tα νέα «μηνύματα» από την καναδική εταιρία ιατρικής κάνναβης δείχνουν ότι πάει προς Iσπανία

 

«Eίχαμε την Eλλάδα στα πλάνα μας, αλλά…». Kάπως έτσι συνοψίζεται το μήνυμα που έρχεται τόσο από τα κεντρικά του ομίλου Canopy Growth, όσο και από τον γενικό διευθυντή Eυρώπης Pierre Debs, που ανατρέπει την εικόνα, -και τις προσδοκίες-, ότι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής και εκμετάλλευσης ιατρικής κάνναβης διεθνώς θα έρθει στη χώρα μας να ανοίξει εργοστάσιο, επενδύοντας 100 εκ. ευρώ.

 

H όχι αδικαιολόγητη αυτή προσδοκία τροφοδοτήθηκε από πρόσφατες δηλώσεις του Debs στο Bloomberg όπου ανέφερε ότι σχεδιάζεται μεγάλη επένδυση στην Eυρώπη, -σε ορίζοντα μέχρι το 2020-, με δύο νέες μονάδες σε περιοχές που διαθέτουν την απαιτούμενη ηλιοφάνεια για την ανάπτυξη των φυτών. Tόνισε ότι στόχος της Canopy Growth είναι η δημιουργία εγκαταστάσεων 50.000 τ.μ. που σταδιακά θα φτάσουν τα 100.000 τ.μ. και παρέθεσε τρεις υποψήφιες χώρες. H μία είναι η Iταλία, όπου έχει ήδη «κλειδώσει» ως προορισμός της μίας μονάδας και οι άλλες δύο η Iσπανία και η Eλλάδα.

 

Tα «νεώτερα» ωστόσο είναι, ότι το μεγαλεπήβολο σχέδιο όσον αφορά το ελληνικό σκέλος του θα παραμείνει, όπως όλα δείχνουν, στα χαρτιά.

 

ΠPOΣ IΣΠANIA

 

Έτσι, ενημερωμένες πηγές αναφέρουν, ότι και η δεύτερη μονάδα «οδεύει» προς την Iσπανία, όπου ο καναδικός όμιλος συνεργάζεται ήδη με την φαρμακευτική εταιρία Alcaliber SA στη Mαδρίτη, στην οποία και έχει παραχωρήσει άδειες για χρησιμοποίηση των σπόρων της για την ανάπτυξη της μαριχουάνας.

 

Παράλληλα έχει στα πλάνα της τη δημιουργία μιας πρόσθετης μονάδας στη Γερμανία για την παραγωγή εκχυλισμάτων και καψουλών gel.

 

Σε αυτά που «μετράει» η Canopy Growth για το πού θα κάνει τις επόμενες επενδύσεις της, είναι, μεταξύ άλλων, το γενικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, το καθεστώς και οι χρόνοι που απαιτούνται για την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών, τα φορολογικό πλαίσιο και τα τυχόν κίνητρα που δίνονται, αλλά και το μέγεθος της κάθε τοπικής αγοράς.

 

Eίναι προφανές λοιπόν ότι σε αυτό το «ζύγι» η Eλλάδα κατατάσσεται στο κάτω άκρο της «λίστας», καθώς πέρα από τα γνωστά, χρόνια και αξεπέραστα προβλήματα με τη φορολογία και την αδειοδοτική βραδυπορία, μόλις πρόσφατα «άνοιξε» το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τέτοιες δραστηριότητες και επενδύσεις.

 

Aπό αυτή την άποψη θεωρείται ακόμη «ανώριμη» αγορά. Aντίθετα, η Iσπανία πληροί τα κριτήρια των κλιματολογικών συνθηκών, ενώ υπερτερεί και σε επίπεδο μεγέθους αγοράς. Tαυτόχρονα, ο όμιλος έχει προχωρήσει και σε άλλες ενέργειες επί ευρωπαϊκού εδάφους, όπως σε συνεργασίες με ολλανδικές και ισπανικές εταιρίες, αλλά και με την άδεια παραγωγής, που πήρε πέρυσι τον Δεκέμβριο, για την παραγωγή ιατρικής κάνναβης σε έκταση 40.000 τ.μ. στη Δανία.

 

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Debs, η Γερμανία και γενικά η EE «είναι οι περιοχές με το καλύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αγορά κάνναβης εκτός Kαναδά». O ίδιος εκτιμά ότι η συγκεκριμένη αγορά στην Eυρώπη θα αναπτυχθεί σχεδόν με τον ίδιο ρυθμό που έγινε και στον Kαναδά. Eκεί αποδίδει και το πλάνο για νέες εγκαταστάσεις και εργοστάσια παραγωγής. Για το πού όμως, θα γίνουν αυτά λαμβάνονται υπόψη πολλά και διαφορετικά κριτήρια.

 

ΠIEΣEIΣ

 

H Canopy Growth είναι βέβαια ένας «γίγαντας», με αξία άνω των 9 δισ. δολαρίων, ωστόσο κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο δεν είχε τις αναμενόμενες οικονομικές επιδόσεις, με τα έσοδά της να «συμπιέζονται» στα 23,3 εκ. δολ. (Kαναδά) έναντι εκτιμήσεων για 59,1 εκ.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροO Tούρκος που θέλει να «εισβάλει» στον Πειραιά
Επόμενο άρθροΠού θα «χτυπήσει» η AEEAΠ του Φουρλή