Οι Βρετανικές αρχές κρίνονται απροετοίμαστες σε σχέση με το μέγεθος της απειλής που συνιστά μια ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση στην κρίσιμη εθνική υποδομή του Ηνωμένου Βασιλείου (CNI), προειδοποιεί μια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η κοινή επιτροπή για τη στρατηγική εθνικής ασφάλειας ανέφερε ότι σε μια εποχή που κράτη όπως η Ρωσία επέκτειναν την ικανότητά τους να εξαπολύουν μεγάλης επικινδυνότητας επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, το επίπεδο υπουργικής επιτήρησης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι “εντελώς ανεπαρκές”.

 

Γι’ αυτό το λόγο κάλεσε την πρωθυπουργό Theresa May να διορίσει υπουργό ασφαλείας στον κυβερνοχώρο που θα αναλάβει τις προσπάθειες οικοδόμησης συστήματος εθνικής προστασίας. Η επιτροπή, αποτελούμενη από ανώτερους βουλευτές, κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στη συνέχιση της ανταλλαγής πληροφοριών και της συνεργασίας για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο με την ΕΕ κατά τις τρέχουσες συνομιλίες για το Brexit.

 

Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση είχε εκτιμήσει ότι μια σημαντική κυβερνοεπίθεση στην κρίσιμη εθνική υποδομή του Ηνωμένου Βασιλείου αντιπροσωπεύει μια απειλή “κορυφαίας βαθμίδας” στην εθνική ασφάλεια, με δυνητικά “καταστροφικές” συνέπειες. Ενώ οι υπουργοί είχαν ρητά αναγνωρίσει την ανάγκη βελτίωσης των συστημάτων προστασίας, οι πράξεις τους δεν αντιστοιχούν στο επίπεδο του κινδύνου,

σύμφωνα πάντα με την επιτροπή.

 

 

“Φαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι απρόθυμη να κινηθεί πιο δραστικά και, εξ ορισμού, συνεχίζει να βασίζεται στις δυνάμεις της αγοράς για να βελτιώσει την ανθεκτικότητα του κυβερνοχώρου, παρά την αναγνώριση της προηγούμενης αποτυχίας αυτής της προσέγγισης”, αναφέρει το πόρισμα της επιτροπής.

“Πληττόμαστε από την απουσία πολιτικής ηγεσίας στον πυρήνα της κυβέρνησης ώστε να ανταποκριθεί σε αυτήν την απειλή εθνικής ασφάλειας ανώτατου επιπέδου”, δήλωσε. η πρόεδρος της επιτροπής, η πρώην υπουργός Εξωτερικών Μαργαρίτα Μπέκετ.

 

“Πολύ συχνά στο παρελθόν, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν κακά προετοιμασμένο για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων κινδύνων. Η κυβέρνηση πρέπει να παραδεχτεί την ευπάθεια και να υποστηρίξει μέτρα που ταιριάζουν με τη σοβαρότητα της απειλής για την κρίσιμη εθνική μας υποδομή”, κατέληξε.

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕνισχύσεις 1,6 εκατ. ευρώ σε δήμους για την αποκατάσταση ζημιών από την κακοκαιρία και την λειψυδρία
Επόμενο άρθροΟλοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τον β’ κύκλο κινητικότητας