Την ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας ανοίγει δημοσκόπηση της Public Issue, με την αξιωματική αντιπολίτευση να διευρύνει την υπεροχή της και να προηγείται κατά 16,5% στην πρόθεση ψήφου.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 38,5%, έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ. Το Κίνημα Αλλαγής αναδεικνύεται τρίτο στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 9,5%, τέταρτο εμφανίζεται το ΚΚΕ με 7,5%, ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 7%, ενώ εκτός Βουλής με ποσοστά 2% μένουν οι ΑΝΕΛ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.

 

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Public Issue, η ΝΔ εμφανίζεται να έχει σταθεροποιήσει την εκλογική της επιρροή, ελαφρώς κάτω από το 40% (σήμερα στο 38,5%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από την αναιμική ανάκαμψη, που παρατηρήθηκε στο Β΄ εξάμηνο του 2017, έχει σταθεροποιηθεί, σε ποσοστά ελαφρώς πάνω από το 20% (σήμερα στο 22%).

 

Παράλληλα, το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται συσπειρωμένο, ενδεχομένως και εξαιτίας της απόπειρας διεμβολισμού του από το κυβερνών κόμμα. Εδραιώνεται, ευδιάκριτα, στην τρίτη θέση, με την εκλογική του επιρροή να προσεγγίζει το 10% (9,5%)

 

Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση για την κατανομή των εδρών, η Public Issue σημειώνει ότι η υποχώρηση και της επιρροής της Ένωσης Κεντρώων, κάτω από το 3%, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των Λοιπών κομμάτων (+2,5%), λειτουργούν ευνοϊκά για τον στόχο της ΝΔ να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική της αυτοδυναμία, αρκεί η εκλογική της επιρροή να υπερβεί το εκτιμώμενο κάτω όριό της (35%).

 

Συγκεκριμένα, σε πεντακομματική Βουλή η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να επιτυγχάνει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία καθώς συγκεντρώνει από 154 έως 174 έδρες.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η Νέα Δημοκρατία επιτυγχάνει αυτοδυναμία και σε Βουλή έξι κομμάτων εφόσον το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής κυμανθεί άνω του 13,5% συνολικά, όπου συγκεντρώνει από 151 έως 171 έδρες.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο
Επόμενο άρθροΑΠΕ στα ξενοδοχεία προωθεί το Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια