Την Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα

 

 

Φέρνουμε ελαφρύνσεις όπως είχαμε υποσχεθεί και εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή με αφορμή τις τροπολογίες για τον ΕΝΦΙΑ και το κοινωνικό μέρισμα.

 

Δεν παρέλειψε να ρίξει τις βολές του στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την απουσία του από το κοινοβούλιο. «Κύριε Τσιάρα κάθεστε στη θέση του αρχηγού σας, μάλλον δεν θα έρθει και σήμερα. Λογικό είναι γιατί είναι άλλη μια μέρα στο ελληνικό κοινοβούλιο που φέρνουμε προς ψήφιση μέτρα ελάφρυνσης για τις πολύπαθες κατηγορίες των πολιτών, μεσαία και χαμηλότερα στρώματα που σήκωσαν τα βάρη», είπε.

 

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός απάντησε στην αντιπολίτευση και στις κατηγορίες για τα θέματα ασφάλειας. Όπως είπε στην τηλεόραση δεν θα δούμε τις επιτυχίες της ΕΛΑΣ όπως τις συλλήψεις των ληστών στο σούπερ μάρκετ στα Βριλήσσια ή στα ΕΛΤΑ στα Βίλια αλλά και την εξάρθρωση δικτύου λαθρεμπορίας χρυσού και τις 59 συλλήψεις που είχαμε σήμερα, τόνισε.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε στην ομιλία του ειδική αναφορά στο Μάτι μετά και την χθεσινή του επίσκεψη στην περιοχή αλλά και στην τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για το θέμα. Με την τελευταία δίνεται η δυνατότητα να εκδοθούν οι άδειες για την ανοικοδόμηση στα «κόκκινα» κτήρια με όρους που δεν θα περιλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος, σημείωσε.

 

Προχωράμε ήδη με γοργά βήματα στο στάδιο της υλοποίησης ενός σχεδίου που μας έφερε με ασφάλεια στη θέση που βρισκόμαστε σήμερα, στην έξοδο από τα μνημόνια και σε ένα ασφαλές δημοσιονομικό περιθώριο πάνω από τους στόχους που έχουν τεθεί.

 

Σημείωσε ότι έως τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουν πληρωθεί τα αναδρομικά στους ένστολους και τους πανεπιστημιακούς.

 

Μιλώντας για την τροπολογία που αφορά το κοινωνικό μέρισμα είπε ότι είναι «γνώριμη» στους βουλευτές γιατί και πέρυσι είχε κατατεθεί μια ανάλογη ρύθμιση που προσφέρει ανακούφιση στα αδύναμα στρώματα. Σημείωσε δε ότι το ποσό των 710 εκατ. ευρώ ενδέχεται να αυξηθεί.

 

Η υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες αναμένεται να δημοσιοποιηθεί έως την Δευτέρα έτσι ώστε την Τρίτη να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για τους δικαιούχους.

 

Ο ΕΝΦΙΑ

 

Σε ότι αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι εδώ και τρία χρόνια ακούμε την κατηγορία ότι είμαστε ανακόλουθοι γιατί δεν καταργήσαμε τον φόρο. «Μήπως θυμάται κανείς ποιος είναι αυτός που τον εφάρμοσε; τολμάτε να μας καταγγέλλετε ότι έχουμε τη μοχθηρία απέναντι στην μεσαία τάξη; αναρωτήθηκε.

 

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση αναδιαμόρφωσε το φόρο και σήμερα προχωρά στη μείωση 10% μεσοσταθμικά, ενώ έχει εξασφαλιστεί ο χώρος για μείωση κατά επιπλέον 20% μεσοσταθμικά την επόμενη χρονιά. Ετσι, όπως είπε στα λαϊκά νοικοκυριά η μείωση θα φτάσει το 50%.

 

Απαντώντας στο γιατί δεν ψηφίζεται από τώρα η μείωση του 20% ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε τα μέτρα με μετριοπάθεια. «Δεν είπαμε ασυναρτησίες για τον ΕΝΦΙΑ που είναι σε αντίθεση με το ίδιο το Σύνταγμα», δήλωσε απαντώντας στην αντιπολίτευση (σ.σ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μεταφορά του φόρου στην τοπική αυτοδιοίκηση).

 

Τα μέτρα ελάφρυνσης θα εφαρμοστούν με μια προϋπόθεση: ότι η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω στην αδιαφάνεια, τα σκάνδαλα και τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες που επέβαλε στην οκταετία των μνημονίων το ΔΝΤ και τώρα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν εκλεγεί πρωθυπουργός, κάτι που δεν θα συμβεί.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο «ασφαλιστικό Πινοσέτ», στις σκέψεις για διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τα σχέδια για απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και το «συλλογικό στρατηγικό αφήγημα που θέλει υπερβολική φορολογική ελάφρυνσης για τους έχοντες». Επικαλέστηκε το θέμα του ΕΝΦΙΑ στους δήμους που σημαίνει χαμηλότερους φόρους για πλούσιους δήμους και ακριβότερους φόρους σε φτωχούς.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑπό σήμερα oι αιτήσεις για 6.000 προσλήψεις
Επόμενο άρθροΜειώθηκαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Οκτώβριο