Η πορεία της Ελλάδας μετά από το πρόγραμμα θα τεθεί επί τάπητος, μεταξύ άλλων ζητημάτων

 

Επιστροφή στην σκληρή πραγματικότητα του Eurogroup και των εξετάσεων, που πρέπει να δίνει η Ελλάδα στο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

 

Στο Eurogroup της Δευτέρας το τελευταίο για το 2018 υπό την σκιά της ιταλικής κρίσης οι Βρυξέλλες θα εστιάσουν σε τρία σημεία Το πρώτο έχει να κάνει με τη διαπίστωση της Κομισιόν ότι οι δημοσιονομικές προβλέψεις χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα.

 

Οι Βρυξέλλες σημειώνουν ότι στα υπερπλεονάσματα των τελευταίων ετών συνέβαλε η υποεκτέλεση των δαπανών- κοινώς η στάση πληρωμών- γεγονός που προβληματίζει και ως προς τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη, πόσο μάλλον όταν χρησιμοποιείται ως αμορτισέρ η συγκράτηση δαπανών από το ΠΔΕ.

 

Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με τη «βροχή» των δικαστικών αποφάσεων, που «ξηλώνουν» μνημονιακές διατάξεις στο πεδίο των μισθών και των συντάξεων. Η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης, ωστόσο καλείται να παρακολουθεί τις εξελίξεις και το σημαντικότερο, να είναι σε ετοιμότητα για τη λήψη ισοδύναμων μέτρων, που θα διασφαλίζουν τους στόχους των πλεονασμάτων.

 

Σημειωτέον, ότι νομικοί εκτιμούν ότι εάν «πέσει» ο νόμος Κατρούγκαλου, η υποχρέωση αναδρομικών μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 11 δις ευρώ.

 

Το τρίτο σημείο είναι η διαπίστωση ότι από τις 16 «ουρές» του Μνημονίου, που πρέπει να «κλείσουν» ως το τέλος του έτους, δεν έχει τακτοποιηθεί ούτε μία. Ο Ε. Τσακαλώτος πιθανότατα θα κληθεί να διαβεβαιώσει ότι κινούνται με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος- αυτό έχει ζητήσει η Κομισιόν- οι διαδικασίες για την στελέχωση της ΑΑΔΕ, την ολοκλήρωση του πλαισίου για την πρωτοβάθμια υγεία, τα «εργαλεία» για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων- ειδικά εν όψει εκπνοής του νόμου Κατσέλη- τη μεταφορά του ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο, την τοποθέτηση των νέων Γενικών Γραμματέων στα υπουργεία, την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου.

 

Ειδικά για το τελευταίο τα μαντάτα δεν είναι ευχάριστα, καθώς είναι ηλίου φαεινότερο ότι η καταληκτική προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου δεν μπορεί να τηρηθεί, εξ ου και η γενική πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΝέα λειτουργία για “Close Friends”
Επόμενο άρθροΣυμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν El Corte Ingles και Alibaba