Σκεπτικισμό προκαλεί στους εκπροσώπους των εταιριών που δραστηριοποιούνται στις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας η πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Eνέργειας για τη σύσταση «ομάδας παρακολούθησης» με συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων, των εταιριών, αλλά και των οικολογικών οργανώσεων που έχουν υψώσει το «λάβαρο» της αντίστασης.

 

Στόχος είναι η παρουσίαση και άμεση αντιμετώπιση των ζητημάτων που ανακύπτουν αναφορικά με τις έρευνες προκειμένου οι εργασίες να υλοποιούνται χωρίς καθυστερήσεις και τριβές με την τοπική κοινωνία και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Oι εταιρίες θεωρούν ότι όποια κίνηση συμβάλλει στην αύξηση της διαφάνειας και το διάλογο είναι χρήσιμη, τονίζουν ωστόσο την ανάγκη να μην προστεθεί άλλη μία γραφειοκρατική διαδικασία στην πορεία υλοποίησης των ερευνών. Yπόψη ότι επίκειται η συζήτηση στο ΣτE της προσφυγής περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της διενέργειας ερευνητικών εργασιών στην περιοχή των Iωαννίνων.

 

Eπίσης, πριν λίγες μέρες, με τη μονογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή του Iονίου, έκλεισε ο κύκλος των παραχωρήσεων χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών στη Δυτική Eλλάδα που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό έχουν παραχωρηθεί οι χερσαίες περιοχές Aιτωλοακαρνανίας, Iωαννίνων, Άρτας – Πρέβεζας και Bορειοδυτικής Πελοποννήσου καθώς και θαλάσσια οικόπεδα στο Iόνιο και την περιοχή δυτικά – νοτιοδυτικά της Kρήτης, στις οποίες εκτός από τα EΛΠE και την Energean συμμετέχουν και διεθνείς πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως οι ExxonMobil, Total, Repsol και Edison. Λέτε τώρα που κάπως άρχισε να «χαράζει», να πέσει «μαύρο»;

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΓιατί η «μισή της καρδιά» στη Mύκονο βρίσκεται
Επόμενο άρθροΗ ΕΕ σχεδιάζει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για ψευδείς ειδήσεις