Το deal των 180 εκατ. ευρώ και οι επενδύσεις που έρχονται

 

Τα μυστικά και η «πυξίδα» της διεθνούς επέκτασης για τον Όμιλο ΑΝΤ1

Ο Θοδωρής Κυριακού, δεν είναι ο κλασικός mediάρχης. Κληρονόμησε μια αυτοκρατορία από τον πατέρα του, όμως, καθώς φαίνεται, το σημαντικότερο στοιχείο από την παρακαταθήκη του Μίνωα, είναι ο τρόπος με τον οποίο τη διαχειρίζεται και τη γιγαντώνει.

 

Ως γόνος οικογένειας με ναυτιλιακή παράδοση από το 1821, ο Θ. Κυριακού, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένας εξαιρετικός «καπετάνιος» που διαβλέπει τις φουρτούνες και βρίσκει τον τρόπο να τις παρακάμπτει, ή βρίσκει δρόμους για νέες «θάλασσες».

 

Έτσι, είναι μάλλον κοινή πεποίθηση ότι τα 180 εκατ. ευρώ που βάζει στο ταμείο από την πώληση των επιχειρήσεών του στη Σερβία και το Μαυροβούνιο (το portfolio του στην πρώτη περιλαμβάνει τα ελεύθερα κανάλια PRVA και Ο2TV, 6 συνδρομητικά, 4 websites και έναν ραδιοφωνικό σταθμό και στο Μαυροβούνιο ένα κανάλι και ένα ραδιόφωνο) θα κατευθυνθούν προς νέες επενδύσεις, αφού στην κρίση δεν βίωσε απώλειες, αλλά βρήκε κερδοφόρες ευκαιρίες. Ανήσυχο πνεύμα, φάνηκε από νωρίς ότι δεν επρόκειτο να επαναπαυθεί στη σιγουριά του ANT1 media group.

 

Ως πιλότος ελικοπτέρων και αεροσκαφών, ήξερε ότι χρέος του ήταν να σηκώσει τον Όμιλο, του οποίου τα ηνία του παρέδωσε από νωρίς ο πατέρας του, ακόμα ψηλότερα. Και, παρά το μικρό της ηλικίας του, μόλις 44, ο αριστούχος απόφοιτος του Georgetown University έχει πετύχει πολλά. Τόσα, που ο πατέρας του, «ο καλύτερος μπαμπάς του κόσμου», όπως αποκάλεσε τον Μίνωα, όταν τον αποχαιρετούσε για πάντα, μόλις μια μέρα μετά το γάμο του με την Δήμητρα Μπιθαρά (με την οποία έχουν μια κόρη, τη Σοφιάννα), θα τον κοιτάζει με περηφάνια από εκεί ψηλά…

 

Ο πρόεδρος της K Group, του ομίλου που περιλαμβάνει τη ναυτιλιακή, τον όμιλο ψυχαγωγίας και ενημέρωσης ΑΝΤΕΝΝΑ και άλλες δραστηριότητες, έχει πολλές φορές προκαλέσει τον θαυμασμό και κορυφαίων επενδυτών του πλανήτη.

 

Για παράδειγμα, μέσω της νεοϋρκέζικης επενδυτικής τράπεζας Raine Group, στην οποία είναι βασικός μέτοχος και συνεπενδυτής με τον Sir Martin Sorel, τον σεϊχη του Άμπου Ντάμπι, την China Media Capital κ.α., διέβλεψε τη δυναμική των social Media από πολύ νωρίς. Και ήταν από τους πρώτους που επένδυσαν στα κορυφαία από αυτά, το Facebook, το Twitter, το Spotify, πριν καν γίνουν γνωστά. Ως σήμερα, κλείνει συνεχώς νέα deals, επενδύοντας σε κορυφαίες πλατφόρμες και μετατρεπόμενος σε πρόσωπο που κεντρίζει το ενδιαφέρον.

 

Στις ΗΠΑ, όλοι ήθελαν να μάθουν, για παράδειγμα, ποιος είναι ο Greek, ο οποίος πρόλαβε να διαβλέψει την επιτυχία και «μπήκε» στην πανίσχυρη –πλέον- διεθνώς VICE, τη Thrive Global, την Cheddar, τις gaming plat-forms όπως το World of Tanks, ποιος είναι ο Έλληνας που απέκτησε την Imagine Enter-tainment, την κορυφαία χολιγουντιανή εταιρία παραγωγής που μας έχει χαρίσει αριστουργήματα όπως το 8Mile, το Code da Vinci, το Beautiful Mind.

 

Δείγμα της αλματώδους ανάπτυξης που έχει επιφέρει στον όμιλο ο Θοδωρής Κυριακού, είναι το γεγονός ότι το 2016, δραστηριοποιείτο σε 12 διαφορετικούς κλάδους, σε 14 χώρες. Σήμερα, οι χώρες στις οποίες έχει παρουσία ο πανίσχυρος επενδυτής, είναι 20, σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, απασχολώντας περισσότερους από 2.600 εργαζομένους. Το κοινό στο οποίο απευθύνεται, ξεπερνά τα 46 εκατομμύρια στην ελεύθερη τηλεόραση και τα 85 στα καλωδιακά και δορυφορικά δίκτυα, ενώ οι διαφημιζόμενοι είναι άνω των 4.100.

 

Διαθέτει σχολές, από τις οποίες έχουν αποφοιτήσει περισσότεροι από 5.000 φοιτητές, ραδιόφωνα που ακούν πάνω από 10 εκατ. ακροατές την εβδομάδα, ηλεκτρονικές πλατφόρμες αγορών, όπως η BrandsGalaxy, από τις οποίες έχουν πουληθεί άνω του 1 εκ. προϊόντα, δισκογραφικές που έχουν παράγει τουλάχιστον 18.000 τραγούδια, την Audiotex, που έχουν χρησιμοποιήσει 3,3 εκατ. άνθρωποι, sites με 500 εκατομμύρια επισκέψεις κατ’ έτος, απ’ όλο τον κόσμο. «Όποιος δεν αναπτύσσεται, πεθαίνει», είχε πει ο Μίνωας Κυριακού στην τελευταία του δήλωση στη “Deal”.

 

Ο γιος του, ακολουθεί πιστά τα χνάρια του. Και, όποιος βιαστεί να πει ότι η πώληση του χαρτοφυλακίου του σε Σερβία- Μαυροβούνιο, συνιστά «υποχώρηση», μάλλον θα δει εαυτόν να διαψεύδεται από τις επόμενες επενδύσεις του ενός εκ των δύο διεκδικητών της Forthnet (ο άλλος είναι οι Vodafone-Wind) Θοδωρή Κυριακού. Σε νέες πλατφόρμες και, γιατί όχι, σε άλλες ηπείρους…

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροTο επενδυτικό κάλεσμα και η 9η Σύνοδος του Bοσπόρου
Επόμενο άρθροΠόσο κοστίζει το μέλλον του κόσμου;