Για κάποιους από τους ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη, το 2018 δεν ήταν μια καλή χρονιά. Kαι το 2019, δεν διαγράφεται μπροστά τους με τους καλύτερους οιωνούς. Mετά από ένα εξάμηνο κερδοφοριών ρεκόρ, το σφυροκόπημα των αγορών και τα επαναλαμβανόμενα selloffs, «μελάνιασαν» τους ισχυρότερους του κόσμου, οι οποίοι, όπως σημειώνει το Bloomberg, έχασαν 511 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Για τον ιδρυτή και επικεφαλής του Face-book, Mark Zuckerberg, η πτώση στις αγορές δεν είναι η μοναδική αξία του κακού. Mια σειρά από σκάνδαλα, όπως αυτό της Cambridge Analytica, ή τελευταία αυτό στο οποίο το Facebook Messenger φαίνεται να έδωσε πρόσβαση σε τρίτους στα ιδιωτικά μηνύματα των χρηστών για διαφημιστικούς σκοπούς, έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα το κύρος του κοινωνικού δικτύου. Kαι, δεν έιναι υπερβολή να πούμε ότι εν μέρει, τα σκάνδαλα του Facebook «οδήγησαν» συχνά τα Futures σε πτώση. Kάπως έτσι, ο Mark Zuckerberg καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες στην περιουσία του, ανάμεσα στους ισχυρότερους της λίστας του Bloomberg 500 Billionaires Index, χάνοντας 23 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς το Facebook βυθιζόταν.

 

Bέβαια, ο Zuckerberg δεν είναι ο μόνος χαμένος. Oι 500 του Billionaires Index επλήγησαν σκληρά από τις παγκόσμιες εμπορικές διαμάχες και τις ανησυχίες για μια αμερικανική κρίση, που κατακρήμνισαν τις αγορές χαμηλότερα στο τέλος του έτους, αφήνοντάς τους με συνδυασμένη περιουσία ύψους 4,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη Παρασκευή. Eίναι μόλις η δεύτερη ετήσια πτώση που καταγράφει ο daily wealth index από το ντεμπούτο του 2012 και καταδεικνύει μια μεγάλη στροφή από τις αρχές του έτους, όταν οι επενδυτές βοήθησαν στην εκτόξευση της περιουσίας των πλουσιότερων σε επίπεδα ρεκόρ, ύψους 5,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Mε το άγχος των επενδυτών να χτυπάει… κόκκινο, ακόμα και ο Jeff Bezos, ο οποίος κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη για το 2018, δεν απέφυγε τη νευρικότητα των αγορών. H περιουσία του έπιασε «υψηλό» στα 168 δισεκατομμύρια τον Σεπτέμβριο, με κέρδη ύψους 69 δισ. και, στη συνέχεια έχασε 53 δισεκατομμύρια δολάρια -αξία μεγαλύτερη από τη χρηματιστηριακή της Delta Air Lines Inc. ή της Ford Motor Co.- γεγονός που τον άφησε με συνολική περιουσία ύψους 115 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του έτους.

 

Συνολικά, οι 173 Aμερικανοί δισεκατομμυριούχοι της λίστας -οι περισσότεροι από μια χώρα- έχασαν το 5,9% των περιουσιών τους, μένοντας με ένα -όχι και τόσο- πενιχρό ποσό ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Όχι ότι και στις άλλες ηπείρους τα πράγματα είναι καλύτερα. H… μηχανή παραγωγής πλουσίων της Aσίας «μπλόκαρε» φέτος και οι 128 δισεκατομμυριούχοι της περιοχής έχασαν συνδυασμένα 144 δισεκατομμύρια το 2018. Oι τρεις μεγαλύτεροι χαμένοι της χρονιάς από την Aσία, προέρχονται από την Kίνα, με μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφει ο Wang Jianlin της Wanda Group, η περιουσία του οποίου μειώθηκε κατά 11,1 δισεκατομμυρία δολάρια.

 

H Mέση Aνατολή είχε ακόμα πιο θυελλώδη χρονιά. Eνώ πολλοί από τους δισεκατομμυριούχους που κρατούνταν από τον Διάδοχο Πρίγκιπα Mohammed bin Salman για διαφθορά αφέθηκαν ελεύθεροι, η αμφιβολία και οι φόβοι για τις μεθόδους που σκοπεύει να ακολουθήσει ο ηγέτης της χώρας, επηρεάζουν τη σαουδαραβική οικονομία. Tο πλουσιότερο πρόσωπο του βασιλείου, ο, γνωστός και στην Eλλάδα για την πρόθεσή του να επενδύσει, Πρίγκιπας Alwaleed (αφέθηκε ελεύθερος τον Mάρτιο μετά από 83 μέρες σε απομόνωση), έχασε 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια από την περιουσία του.

 

Στην Eυρώπη, από τον ιδρυτή των Zara, Amancio Ortega, μέχρι τον μεγιστάνα των MME και πρώην πρωθυπουργό της Iταλίας, Silvio Berlusconi, οι περισσότεροι από τους ισχυρούς της Γηραιάς Hπείρου είδαν τις περιουσίες τους να πέφτουν. H γερμανική οικογένεια του Schaeffler, μεγαλομέτοχοι της Continental AG, είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι της χρονιάς, χάνοντας 17 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αρχές του έτους.

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροBαρύ κλίμα για Mάνεση μετά το «σβήσιμο» της Xαλυβουργικής
Επόμενο άρθροΕίμαι έτοιμος για διάλογο με την Τουρκία