«Η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι ούτε να την εξιδανικεύουμε, ούτε να την δαιμονοποιούμε, απλώς μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, βουλευτής Αττικής Γιώργος Μαυρωτάς, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 fm».

 

«Τα θετικά της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι περισσότερα από τα αρνητικά της μη ψήφισης κατά δική μας άποψη» εξήγησε, διευκρινίζοντας πως η στάση του Ποταμιού θα καθοριστεί «αφού δούμε και τις τελικές διατυπώσεις της συνταγματικής αναθεώρησης, που ξεκινάει σήμερα στα Σκόπια, αν δηλαδή έχουν μπει και οι διατυπώσεις που ουσιαστικά ήθελε το υπουργείο Εξωτερικών». Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές του κόμματος, Γρηγόρη Ψαριανό και Γιώργο Αμυρά, οι οποίοι έχουν εκφράσει επιφυλάξεις έναντι της συμφωνίας, σημείωσε πως δεν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. «Άλλωστε», σημείωσε, «αυτή η διαφορά που υπάρχει στην κοινοβουλευτική ομάδα αντικατοπτρίζεται και στη βάση του κόμματος, δεν είναι όλοι αναφανδόν υπέρ της συμφωνίας -όπως και σε όλα τα κόμματα φαντάζομαι- και με αυτό το σκεπτικό νομίζω ότι θα περιμένουμε πότε θα έλθει στην ελληνική βουλή, να συνεκτιμήσουμε όλα τα δεδομένα, για να καταλήξουμε στις αποφάσεις».

 

Σχετικά με τη στάση που προτίθεται να τηρήσει το Ποτάμι, εάν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, ο κ.Μαυρωτάς ανέφερε: «Υπάρχουν κάποια θεσμικά κλειδιά στη συγκεκριμένη διαδικασία. Είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός, αν φύγουν οι ΑΝΕΛ τελικά από την κυβερνητική πλειοψηφία, είτε να γίνει μία πρόταση μομφής από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτές είναι οι θεσμικές διαδικασίες που μπορούν να γίνουν. Και στις δυο έχουμε πει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ποντάρει στο Ποτάμι για την εμπιστοσύνη, θα καταψηφίσουμε και μια ψήφο εμπιστοσύνης και θα υπερψηφίσουμε μία πρόταση δυσπιστίας, μια πρόταση μομφής».

 

«Κατά τη γνώμη μου», συνέχισε, «θα πρέπει να υπάρξει μία ομαλότητα και η ομαλότητα αυτή μεταφράζεται στο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, για να δείξει ότι έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής», καθώς, «προκειμένου να είναι βιώσιμη αυτή η συμφωνία δεν πρέπει να έχει σκιές ότι ψηφίστηκε από μία κυβέρνηση μειοψηφίας, πρέπει να υπάρχει μία καθαρή στάση». Αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής εθνικών εκλογών ο βουλευτής του Ποταμιού δήλωσε «κατά 80% σίγουρος ότι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜνημείο ανικανότητας η αδυναμία αξιοποίησης του Πακέτου Γιούνκερ
Επόμενο άρθροΤζιχαντιστές μέσω Αλγερίας στην Ευρώπη;