Εάν, μέχρι σήμερα, το μεγάλο ρίσκο από τις εμπορικές εντάσεις ήταν στη γενίκευσή τους μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, ένα ακόμα μεγαλύτερο φαίνεται ότι προβάλλει. Είναι η επέκτασή του, εν είδει οικονομικού πολέμου και στη Γηραιά Ήπειρο. Την ίδια ώρα που φορείς, όπως το Stratfor, προβλέπουν κλιμάκωση του οικονομικού πολέμου, αντί για συμβιβασμό (όπως θέλουν να διαφανεί οι δύο πλευρές στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις) μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ετοιμάζεται να «ρίξει το γάντι» στην Ευρώπη.

 

Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, αναμένεται να επιδοθεί στο Λευκό Οίκο η εισήγηση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, με την οποία ο πρόεδρος θα επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς έως και 25% στα εισαγόμενα οχήματα και ανταλλακτικά για λόγους εθνικής ασφαλείας.

 

Παράλληλα, η αμερικανική πλευρά θέλει να ανοίξει ζητήματα, όπως της γεωργίας, παρότι οι Βρυξέλλες, δια στόματος Cecilia Malstrom, έχουν αποκλείσει κάθε συζήτηση για τον πρωτογενή τομέα. Όσο για τα αυτοκίνητα; Για την ΕΕ, αλλά και την Ιαπωνία, κάτι τέτοιο έχει ξεκαθαριστεί πως είναι «casus belli». Την ίδια ώρα, λες και δεν έφταναν αυτά, η γερμανική κυβέρνηση σκέφτεται να αποκλείσει την κινεζική Huawei από τους διαγωνισμούς για την κατασκευή δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς, για λόγους εθνικής ασφάλειας…

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣαιξπηρικό δράμα με το Brexit
Επόμενο άρθροΗ… απελπισία πάει στο Νταβός