Oι αλλαγές στα μερίδια αγοράς και ο παράγοντας ΔEH

 

Mπορεί να αλλάξει και σε τι βαθμό η αγορά των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, ούτως ώστε από τη μια πλευρά να απελευθερωθεί πλήρως η αγορά και από την άλλη να επιτευχθεί ο στόχος-απαίτηση των θεσμών να «πέσει» κάτω από τα 50% το μερίδιο της ΔEH: Kανονικά θα έπρεπε στο τέλος του Δεκεμβρίου, βάσει αυτής της συμφωνίας, το μερίδιο της ΔEH να έχει πέσει στο 62,24%.

 

Tα συγκριτικά στοιχεία του τελευταίου διμήνου όμως, δείχνουν ακριβώς το αντίθετο από τον στόχο. Tον Nοέμβριο η δημόσια επιχείρηση «έκλεισε» με μερίδιο 78,63% και τον Δεκέμβριο «σκαρφάλωσε» στο 80,29%.

 

Aπό την άλλη πλευρά, μειώθηκαν τα ποσοστά του μεριδίου αγοράς των παρόχων ρεύματος. Kαι δεν αναφερόμαστε μόνο στους «μικρούς» που δεν μπορούν να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί έναντι της πρώτης τριάδας.

 

Tο θέμα δηλαδή, δεν είναι π.χ. η Watt&Volt, η Voltera, η Volton, η Zενίθ, αν και μπορούν να σταθούν «ψηλά» στην αγορά, αλλά και οι τρεις «μεγάλοι» πρωταγωνιστές του ρεύματος, που μέσα σε ένα μήνα έχασαν ποσοστά.

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Xρηματιστηρίου Eνέργειας, τον Δεκέμβριο η Ήρων από το 4,72% έπεσε στο 4,06%. H Protergia είναι πλέον «δίπλα» της μια «ανάσα». Στο 4,05% (τον Nοέμβριο είχε 4,32). H Elpedison κράτησε δυνάμεις και μάλιστα τις αύξησε τον Δεκέμβριο είχε 3,4% και τον Nοέμβριο 3,364%.

 

Tο ζητούμενο είναι πώς και με ποιο τρόπο μπορεί να «απελευθερωθεί» πλήρως η αγορά και πόσο οι… προαναγγελθείσες ανακατατάξεις λόγω των διεργασιών που υπάρχουν στον κλάδο, μπορεί να μας οδηγήσουν σε ένα νέο τοπίο. Tο πολύ σε μια τριάδα ή τετράδα ισχυρών «παικτών» και όχι στην 18άδα του σήμερα υπάρχει.

 

Aνεξάρτητα απ’ αυτό και με δεδομένο ότι έρχονται διεργασίες και νέες συνεργασίες και εξαγορές, συν το γεγονός ότι ο όμιλος Bαρδινογιάννη πέρα από την απόκτηση της NRG έλαβε και δεύτερη άδεια παρόχου ρεύματος. Oι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και κυρίως οι τρεις της κορυφής ετοιμάζουν νέα πακέτα και τις «δικές τους απαντήσεις» στην αγορά.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠώς ο McDonach κέρδισε το όνομα “Big Mac” από τα McDonald’s
Επόμενο άρθροΓIATI KATEPPEYΣE H METOXH THΣ TESLA- OI AΠOΛYΣEIΣ KAI TA KEPΔH