Φόρο προς τους τεχνολογικούς Κολωσσούς Google, Amazon και Facebook εισήγαγε την Τετάρτη η γαλλική κυβέρνηση.

 

Ο φόρος ύψους 3% θα εφαρμοστεί στα γαλλικά έσοδα σχεδόν 30 μεγάλων εταιρειών, που προέρχονται κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ εκτιμά ότι ο φόρος θα φέρει περίπου 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

 

Ο γαλλικός φόρος αντιπροσωπεύει απλώς ένα θραύσμα των εσόδων των αμερικανικών τεχνολογικών γιγάντων. Ωστόσο, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για αυτηρότερη ρύθμιση των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του ψηφιακού φόρου σε επίπεδο ΕΕ.

 

Και άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ισπανία εργάζονται για την ανάληψη ανάλογων φορολογικών μέτρων.

 

Η νέα γαλλική φορολογία θα εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις που έχουν έσοδα ψηφιακών υπηρεσιών τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ παγκοσμίως, με 25 εκατ. ευρώ να προέρχονται από έσοδα εντός Γαλλίας.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λεμέρ υπήρξε σθεναρός υποστηρικτής ενός ψηφιακού φόρου, υποστηρίζοντας ότι η Google, η Amazon και η Facebook επωφελούνται από χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές από ό,τι οι ευρωπαϊκές εταιρείες. Ο Γάλλος υπουργός ανέφερε ότι η Γαλλία θα αποσύρει το δικό της φόρο μόλις ο ΟΟΣΑ καταλήξει σε συμφωνία.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΔεν σταματάμε τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο
Επόμενο άρθροΗ διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στη δυτική Ελλάδα