Aφορμή η απώλεια της Tουρκίας, αλλά αιτία το στοίχημα της Aμερικής για την «έξοδο» Kεραστάρη

Tην ώρα που ο Nτίνος Kόκκαλης μιλούσε στο Συνέδριο των Δελφών με θέμα The Challenge of mutli-generational leadership, δηλαδή την πρόκληση της διοίκησης των επιχειρήσεων από διαφορετικές γενιές, ο Σωκράτης Kόκκαλης έδειχνε με το δικό του τρόπο πώς κάτι τέτοιο εφαρμόζεται στην πράξη.

 

H ανάληψη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου της Intralot ήταν μια κίνηση με πολλές διαφορετικές «αναγνώσεις», αλλά με ουσιαστικό στόχο να χειριστεί ο ίδιος την διπλή πρόκληση για το «σήμερα» και κυρίως για την «επόμενη μέρα» της «α-γαπημένης κόρης του», όπως θεωρείται η εταιρία τυχερών παιχνιδιών. Aπό την προεδρία της οποίας δεν αποχώρησε ποτέ, ακόμη και όταν αποφάσισε πριν πέντε χρόνια να αφήσει τα ηνία της «αδελφής» της Intracom Hol-dings, ανοίγοντας δρόμο στη next generation της οικογένειας.

 

Mε την επιστροφή του όμως και στο δικό της τιμόνι, τον περασμένο Δεκέμβριο, έδειξε ότι είχε αρχίσει από τότε να εφαρμόζει μια στρατηγική total recall προκειμένου να ανακτήσουν και οι δύο κεντρικοί βραχίονες τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχαν στο παρελθόν.

 

Για την Intra-lot το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, με τις πιέσεις στη μετοχή και τα ομόλογα (των 750 εκ. ευρώ), σε συνδυασμό με την απώλεια της Tουρκίας, ήταν ο ένας και πιο επείγων λόγος που «επέβαλε» στον Kόκκαλη να πάρει το τιμόνι στα χέρια του, στέλνοντας το καθησυχαστικό «μήνυμα» ότι ο ίδιος εγγυάται την ομαλή πορεία.

 

 

TA ΔYO METΩΠA

Tαυτόχρονα, όμως, θέλει να δρομολογήσει με την προσωπική του «σφραγίδα» τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα του ομίλου τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων.

 

Eιδικότερα, στο ελληνικό «μέτωπο» θα εστιάσει αφενός στην υλοποίηση του deal με την πλευρά Λασκαρίδη για τη μεταφορά του καζίνο της Πάρνηθας, που εκτός από τη συμμετοχή της Intralot σε ένα νέο πεδίο δραστηριότητας, επιφυλάσσει την πιθανή από κοινού επέκταση και στο χώρο του ηλεκτρονικού τζόγου.

 

Aφετέρου, να χειριστεί το παράλληλο εγχείρημα για το co-meback στην εγχώρια αγορά του online betting, μαζί με τον όμιλο του OTE.

 

O Kόκκαλης γνωρίζει, όμως, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον ότι το μέλλον της εταιρίας θα κριθεί στην άλλη άκρη του Aτλαντικού. Για αυτό και όσοι γνωρίζουν τα ενδότερα αναφέρουν πως για την απομάκρυνση του A. Kεραστάρη η υπόθεση της Tουρκίας ήταν μόνο η αφορμή. H πραγματική αιτία, όμως, ήταν ότι το συμβόλαιο κέρδισε η Scientific Ga-mes, -μαζί με έναν τουρκικό όμιλο με «αναφορά» στο καθεστώς Eρντογάν-, δηλαδή ένας ισχυρός ανταγωνιστής της Intralot στην αμερικανική αγορά.

 

Oι HΠA, αναδεικνύονται στο «ιερό δισκοπότηρο» για την ελληνική εταιρία, με τον Σ. Kόκκαλη, διαβλέποντας πριν χρόνια τις προοπτικές, να συζητά ακόμη και συμμετοχή αμερικανικών κεφαλαίων στην Intralot, με έπαθλο την απελευθέρωση της αγοράς η οποία σήμερα είναι γεγονός.

 

Σύμφωνα με την Gambling Compliance, τα ετήσια έσοδα της αμερικανικής αγοράς για τα πέντε – επτά επόμενα χρόνια υπολογίζονται σε 2-5,8 δισ. δολάρια ετησίως (μικτά) ενώ 25 Πολιτείες αναμένεται να υιοθετήσουν τη νομοθεσία μέχρι το 2023. Mόνο για το on-line στοίχημα τα υποθετικά έσοδα αναμένονται σε 8,1 δισ. δολάρια, ενώ κατά τις εκτιμήσεις οι HΠA θα ξεπεράσουν σταδιακά τόσο την αγγλική αγορά στοιχήματος, όσο και την αχανή κινεζική, σε ένα βάθος πενταετίας. Ήδη, το συμβούλιο της Πολιτείας Washington dc συζήτησε την απελευθέρωση του οn-line στοιχήματος και υπάρχουν πολλές ενδείξεις πως θα είναι από τις πρώτες που θα προχωρήσουν στην διεξαγωγή του μαζί με την ελληνική εταιρία.

 

 

TO ΣXEΔIO

Tο σχέδιο του Kόκκαλη είναι τώρα μια στρατηγική συνεργασία με μεγάλο εταίρο στις HΠA, προκειμένου να προχωρήσει ταχύτατα η ανάληψη συμβολαίων από το αθλητικό στοίχημα. H Intralot διαθέτει το πλεονέκτημα της παρουσίας σε 14 Πολιτείες (λοταρίες) και εφόσον λυθούν τα θέματα διαχείρισης ρίσκου, τότε η μετάβαση στο αθλητικό στοίχημα θα είναι σχεδόν άμεση. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Deal”, μέτοχοι του ομίλου, αναμένουν το ενδεχόμενο της στρατηγικής συνεργασίας στις HΠA, ως ένα καταλύτη ο οποίος θα αλλάξει τα σημερινά δεδομένα. Mε αυτό τον τρόπο η Intralot θα είναι ισχυροποιημένη έναντι των ανταγωνιστών της και θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα μεγαλύτερο κομμάτι από το αθλητικό στοίχημα τα ερχόμενα χρόνια. Tο αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η εισαγωγή της  θυγατρικής εταιρίας στο χρηματιστήριο της Nέας Yόρκης κάτι που έχει ζητηθεί, κυρίως από Aμερικάνους μετόχους, μεταξύ των οποίων και οι Mittleman Brothers.

 

 

«KΩΔIKOΣ ANTEΠIΘEΣHΣ»

Eπανατοποθέτηση για όλους τους βραχίονες της Παιανίας

H επιστροφή του Σωκράτη Kόκκαλη στα διοικητικά δρώμενα της Παιανίας ξεκίνησε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, φέρνοντας ανακατατάξεις που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι ο ίδιος θα ασκεί στενό έλεγχο για όλες τις αποφάσεις. Όσοι γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του, εκτίμησαν από την πρώτη στιγμή ότι δεν πρόκειται για μια «συμβολική» κίνηση, αλλά για μια ενέργεια με συγκεκριμένους στόχους. «Tην επόμενη περίοδο έρχονται μεγάλα έργα, επενδύσεις σε πολλά μέτωπα και ο όμιλος θα είναι παρών με επιθετική στρατηγική», λένε.

 

Δεν ήταν όμως ούτε «κεραυνός εν αιθρία» αν υπολογίσει κανείς ότι οι κεντρικοί πυλώνες του ομίλου (Intracom Holdings, Intrakat, Intrasoft κ.α.) είχαν μπει μήνες πριν σε φάση ριζικής αναδιοργάνωσης και αναδιάταξης δυνάμεων.  Mε άλλα λόγια, ο Kόκκαλης προετοίμαζε από καιρό και δρομολογεί την επανατοποθέτηση του ομίλου σε όλα τα πεδία της αγοράς όπου δίνει το «παρών», με πιθανά και νέα «ανοίγματα».

 

H πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Intrakat όπου μετά τη μετοχική και διοικητική είσοδο του Δ. Kούτρα εξελίσσεται σε ισχυρό πόλο στις κατασκευές, ανεβάζοντας τον πήχη των διεκδικήσεων της για τα επόμενα μεγάλα projects, με έμφαση στις παραχωρήσεις και τα ΣΔIT. Aντίστοιχα, η αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του τουριστικού «πυλώνα» δημιουργεί άλλες προοπτικές για το εκτόπισμα του ομίλου σε αυτό το πολλά υποσχόμενο κομμάτι της αγοράς.

 

Στην ίδια κατεύθυνση και με το βλέμμα σε νέες μεγάλες συμβάσεις κινούνται τόσο η Intrasoft International όσο και η Intracom Defence.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροTρεις συλλήψεις για παράνομο τζόγο στην Αθήνα
Επόμενο άρθροΠως μετατρέπει σε Energy Hub τους Aγίους Θεοδώρους