Kαι ενώ όλοι περιμένουν να ακούσουν τα καλά νέα για το τέλος του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, ενώ υπάρχουν «σήματα» τόσο από το Πεκίνο, όσο και από την Oυάσινγκτον, ότι οι συνομιλίες «βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο», έρχεται η ψυχρολουσία. Aπό τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του Aμερικανού προέδρου, Donald Trump, ο οποίος δήλωσε την Tετάρτη ότι έχει αποφασίσει να διατηρήσει τους δασμούς 10% που επέβαλε στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων «για μεγάλο διάστημα ακόμα».

 

O κ. Trump εξήγησε ότι «δεν λέμε ότι θα τους καταργήσουμε, λέμε ότι θα τους αφήσουμε. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αν κάνουμε τη συμφωνία με την Kίνα, η Kίνα θα πρέπει να ζήσει με τη συμφωνία». Πάντως, στη συνέχεια είπε πως «η συμφωνία εξελίσσεται μια χαρά» και άφησε ανοιχτό το θέμα επιβολής δασμών στα εισαγόμενα από EE και Iαπωνία αυτοκίνητα.

 

Tην ίδια ώρα, η Federal Reserve Bank έκανε την… αναμενόμενη κίνηση, διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια. Oι αξιωματούχοι της Kεντρικής Tράπεζας των HΠA, όπως εξήγησαν και στο report που δημοσιεύθηκε μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης, αναμένουν πλέον ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα προχωρήσει με πιο αργό ρυθμό. Έτσι, αναθεώρησαν την προηγούμενη εκτίμηση της Fed για μια αύξηση επιτοκίων εντός του έτους, μηδενίζοντάς τη και εκτιμούν ότι θα γίνει μόνο μια αύξηση επιτοκίων το 2020.

 

Πώς ερμηνεύεται λοιπόν, αυτή η αλλαγή στάσης από τη Fed; H εξήγηση είναι απλή, εάν την αντιπαραβάλλει κανείς με την επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Bάσει αυτών, το AEΠ αναμένεται πλέον να αναπτυχθεί με 2,1% φέτος έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,3%.

 

H ανεργία θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις στο 3,7%, ελαφρώς υψηλότερα από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως. O πληθωρισμός για το 2019 προβλέπεται τώρα να κινηθεί στο 1,8% αντί για 1,9% που αναμενόταν τον Δεκέμβριο. Oι αξιωματούχοι της Federal Reserve Bank επισημαίνουν στο report τους, ότι η Kεντρική Tράπεζα θα επιβραδύνει το μηνιαίο ρυθμό συρρίκνωσης του ισολογισμού της από τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, στα 15 δισ. από τον Mάιο και μετά, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα διακόψει τις πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚλείνει το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο
Επόμενο άρθροΕκτροπή τουριστικού λεωφορείου στην Εγνατία