Τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης εκτιμάται ότι σημείωσε τα 2018 η ελληνική οικονομία από το 2007 καταγράφοντας αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,9%, εκτιμά το Ελληνικού Δημοσιονομικό Συμβούλιο το οποίο υπό την προεδρεία του Παναγιώτη Κορλίρα δημοσιοποίησε σήμερα την τριμηναία έκθεσή του για τις μακροοικομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις.
Στην έκθεση καταγράφονται οι θετικές εξελίξεις που σημειώθηκαν σε μια σειρά κρίσιμους τομείς κατά το περασμένο έτος και συνεχίζονται και το 2019 όπως στην αγορά εργασίας, στις δημοσιονομικές επιδόσεις και στην αγορά ομολόγων με την έξοδο της χώρας στις αγορές.

 

Τα βασικά σημεία ης έκθεσης:

 

– Αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% σε ετήσια βάση για το 2018· αποτέλεσµα της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης και της συγκράτησης σε χαµηλότερα επίπεδα του ελλείµµατος στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών, σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

 

– Σε κάµψη οι επενδύσεις το 2018 µε µικτά πρόσηµα οι επιµέρους κατηγορίες. Παραµένει χαµηλή η συνεισφορά των επενδύσεων στη διαµόρφωση του ΑΕΠ.

 

– Σταθερή η βελτίωση στην αγορά εργασίας, µε τόνωση της απασχόλησης και κάµψη της ανεργίας κατά σχεδόν τρεις ποσοστιαίες µονάδες το 2018.

 

– Τάση ενίσχυσης της καταναλωτικής εµπιστοσύνης το τελευταίο έτος.

 

– Ανησυχητική η αύξηση του ελλείµµατος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 2,9% του ΑΕΠ, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος· το υψηλότερο ποσοστό απότο 2012.

 

-∆ιαµόρφωση των ροών Ξένων Άµεσων Επενδύσεων σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση µε πέρυσι (+€442 εκατ.).

 

– Σηµαντική η κάµψη των αποδόσεων του δεκαετούς οµολόγου του ελληνικού δηµοσίου.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΡαντεβού Τσίπρα – συνταξιούχων το Σάββατο
Επόμενο άρθροΤζανακόπουλος: Προστατεύσαμε τη λαϊκή κατοικία