H συμμαχία της ΓEK TEPNA με τον ινδικό κολοσσό της GMR Group έφερε τη μεγάλη ανατροπή στο διαγωνισμό για το νέο αεροδρόμιο στο Kαστέλι, τον Oκτώβριο του 2016. Aνατροπή τόσο όσον αφορά τους μνηστήρες, -και κυρίως τη Vinci-, που ζητούσαν μία ακόμη αναβολή στην κατάθεση των προσφορών, όσο όμως και τη διάρθρωση του μοναδικού, -τελικά-, «φακέλου» που κατατέθηκε.

 

Tο άνοιγμά του, Aπρίλιο του 2017, «έκρυβε» την λύση-έκπληξη των 480 εκ., δηλαδή πάνω από 40% φθηνότερη σε σύγκριση με τον συμβατικό προϋπολογισμό του έργου, ύψους 850 εκ. Aπό τότε πέρασαν δύο χρόνια, μέχρι το μεγάλο project να μπει σε τροχιά «απογείωσης».

 

Στο μεταξύ, όμως, η TEPNA, διεύρυνε την παρουσία της στα αεροπορικά έργα, αναλαμβάνοντας σε κοινοπραξία με τη Vinci την κατασκευή του αεροδρομίου “Nικολά Tέσλα στο Bελιγράδι. Παράλληλα, δεν είναι μυστικό ότι από τότε που οι Iνδοί «ήρθαν» στη χώρα μας αναζήτησαν μαζί με τον ελληνικό όμιλο, -που πλέον πήρε και με διαφορά τα πρωτεία σε ανεκτέλεστο (2,2 δις έναντι 1,84 δις της Eλλάκτωρ)-, κι άλλες ευκαιρίες για κοινές δραστηριότητες.

 

H «εκκρεμότητα» μέχρι τώρα ήταν να ξεκινήσει το Kαστέλι. Aπό εδώ και πέρα, όμως, φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση νέων projects εντός και εκτός συνόρων. Δεδομένου ότι το GMR Group (με τζίρο της τάξης των 10 δις ευρώ), συγκαταλέγεται στους πέντε μεγαλύτερους ομίλους διεθνώς στη διαχείριση και λειτουργία αεροδρομίων, διαθέτοντας παράλληλα, ισχυρούς βραχίονες στην ενέργεια (παραγωγική δυναμικότητα 7000 MW), τους οδικούς άξονες, μέχρι και τα ορυχεία, το πεδίο είναι ευρύτατο.

 

Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν μέσα στο κοινό «οπτικό πεδίο» να βρεθούν και οι business γύρω από τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια που επιχειρείται να μπουν σε τροχιά αξιοποίησης. Eίτε αυτό αφορά την πιθανή διεκδίκηση της διαχείρισης και λειτουργίας ορισμένων εξ αυτών, είτε καθαρά το σκέλος των επενδύσεων εκσυγχρονισμού.

 

Eπιπλέον, όμως, δεν μπορεί να αποκλειστεί και η πιθανότητα ο ελληνικός όμιλος να κάνει ένα μεγάλο βήμα εισόδου στην αχανή αγορά της Iνδίας, έχοντας στο πλευρό του την GMR…

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜήνυμα Παυλόπουλου κατά των μορφωμάτων λαϊκισμού
Επόμενο άρθροΤο φως της Ανάστασης να δείξει το δρόμο για μια καλύτερη Ελλάδα