Μέχρι 8% του εισοδήματός τους θα καταβάλουν οι οφειλέτες ετησίως για την αποπληρωμή χρεών σε έως 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 20 ευρώ. Τόσο η ελάχιστη δόση των 20 ευρώ όσο και ο μέγιστος αριθμός των δόσεων μέχρι 120, προβλέπεται πως θα περιορίζονται από τον «κόφτη» του εισοδήματος.

 

Αυτό προβλέπει η ρύθμιση στην οποία καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών και η οποία μέχρι τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή πακέτο με τη ρύθμιση των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, έχοντας λάβει το «πράσινο φως» των θεσμών.

 

 

Η νέα ρύθμιση διαφέρει ριζικά από όλες τις προηγούμενες, καθώς για πρώτη φορά καθιερώνει εισοδηματικά κριτήρια, με τα οποία θα προσδιορίζεται τόσο ο αριθμός των δόσεων όσο και το ύψος κάθε δόσης.

 

 

Επιπλέον θα αφορά το πραγματικό εισόδημα του οφειλέτη.

 

Ακολούθως θα προβλέπεται κλίμακα με την οποία θα υπολογίζεται το ποσό των δόσεων που θα πρέπει να καταβάλει ετησίως ο οφειλέτης με βάση το εισόδημά του.

 

Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, δεν θα υπάρχει ποσοστό υπολογισμού του ετήσιου·ποσού πληρωμής. Θα υπάρχει όμως ελάχιστο ποσό δόσης που είναι τα 20 ευρώ, και μέγιστος αριθμός δόσεων οι 120.

 

Οι συντελεστές θα εκκινούν από 4-5% και θα αυξάνονται σταδιακά μέχρι το 8% του εισοδήματος. Δηλαδή, για να ενταχθεί ο οφειλέτης στη ρύθμιση θα πρέπει να πληρώνει ετησίως από το 4 ή 5% μέχρι και το 8% του εισοδήματός του.

 

Αυτό σημαίνει ότι ευνοούνται οι οφειλέτες με χαμηλά εισοδήματα και μεγάλες, σχετικά, οφειλές, ενώ αντίθετα δεν ευνοούνται όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα και σχετικά μικρές οφειλές.

 

Επίσης ο μέγιστος αριθμός των δόσεων, έως 120, θα αφορά σε ελάχιστες περιπτώσεις και μόνο μικρά εισοδήματα με μεγάλες οφειλές. Αντίθετα, για τις οφειλές που έχουν μεγαλοεισοδηματίες, οι δόσεις θα είναι λιγότερες.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο644,42 εκατ. από τα ομόλογα μεταβίβασε ο ESM στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΔύο ντιμπέιτ ζητά το Ποτάμι